Karlstad: Sveriges fjärde bästa studentstad

Karlstad presterar stabilt inom alla parametrar som utmärker en bra studentstad. Dessutom får staden höga pluspoäng för sittutbud av studentbostäder och bra kommunikationer.

Stadsvy över Karlstad

I år intar Karlstad sin bästa placering hittills på listan över Sveriges bästa studentstäder. Stadiga placeringar inom alla parametrar och särskilt höga poäng för boende och kommunikationer bidrar till att skapa trygghet för dig som vill flytta till Karlstad för att studera. Dessutom ligger staden över rikssnittet när det kommer till karriärmöjligheter, stadsliv och programutbud på avancerad nivå. Klättrar Karlstad mot toppen bland landets studentstäder? 


🏙️

Antal invånare

97 018

💸

Genomsnittlig månadslön

28 650 kr

#26 i Sverige

🏠

Trygghetsnivå boende

Hög

*Läs mer här


Karlstad❤️kommunikationer 

Om du vill ha bra kommunikationer inom din studentstad har du hittat helt rätt om du kommit till Karlstad. Staden får högsta möjliga poäng i vår undersökning för nöjdhet i kollektivtrafiken – något som Svensk kollektivtrafik mäter genom NKI (Nöjd Kund Index) baserat på intervjuer med resenärerna. Som student får du dessutom studentrabatt på både enkelbiljetter och periodbiljetter, såväl inom staden som ute i länet. 

Karlstad bjuder också på goda nyheter för den som hellre väljer cykeln för att ta sig fram. Cykelfrämjandet tar vartannat år fram nöjdhetsundersökningen Cyklistvelometern där de mäter generell nöjdhet, trygghet, tillgång till cykelinfrastruktur, framkomlighet i cykelvägnätet, cykelklimat samt cykelns prioritet i Sveriges kommuner. Karlstad stod som delad vinnare i den senaste Cyklistvelometern vilket leder staden upp till toppen i parametern kommunikationer, där cyklistvänlighet ingår, även i vår undersökning. 

Med andra ord, oavsett om du ska förflytta dig från studentlyan till plugget eller om du ska ut och göra stan, så är framkomligheten inte ett problem i Karlstad. Kommunikationer är den parametern som blivande studenter utsett till den allra viktigaste i valet av studentstad 2024. 

Full fart i Karlstad? 

I parametern stadsliv har vi undersökt vad staden erbjuder när det kommer till uteställen för mat, dryck och umgänge i relation till stadens storlek. Här hamnar Karlstad en bra bit över rikssnittet med sitt utbud av bland annat sportbarer, engelska pubar och restauranger. Passa på att utforska staden under din studietid och spendera inte hela dagarna på campus eller i biblioteket. En middag vid Klarälven och en drink på Kungsgatan, kanske? I Karlstad kan du säkerligen hitta på saker att göra för att koppla bort läroböckerna ett tag! 

Kan vara utmanande att hitta praktikplatser 

Karlstad placerar sig som lägst ungefär i mitten av konkurrenterna till Sveriges bästa studentstad i alla parametrar. Praktikmöjligheter är ett av områdena där Karlstad kämpar med att komma upp till en riktigt bra placering. 

Utbudet av annonserade praktikplatser i staden är litet, vilket kan innebära att du som student kan behöva hitta andra kontaktytor för att lyckas håva in en praktikplats under studietiden. Du kan prata med den som är programansvarig för att få råd om praktikplatser, eller göra efterforskning på egen hand genom att till exempel gå med i Facebook-grupper eller själv kontakta företag du är intresserad av att göra praktik hos. 

Tryggt boende för studenter 

Att hitta studentboende är ett stort huvudbry för inflyttade studenter i många större studentstäder och den tredje viktigaste parametern i valet av studentstad enligt vår undersökning. Men i Karlstad slipper du den typen av bekymmer. Staden erbjuder nämligen högsta trygghetsnivån för boende enligt SFS senaste bostadsrapport. 

Som student i Karlstad kan du förvänta dig att få ett tryggt boende inom en månad enligt Karlstad Studentkår. Hyran för ett korridorsrum ligger på 3 400–4 400 kronor per månad och för en studentlägenhet gäller 4 500–7 800 kronor per månad. Alla studentbostäder har 10-månadershyra, vilket innebär att du slipper boendekostnader under de CSN-fria sommarmånaderna. 

Hitta din utbildning i Karlstad här 

Källor: kau.se, SFS bostadsrapport 2023, Cyklistvelometern 2022, Kollektivtrafikbarometern 2022 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser