Linköping: Sveriges bästa studentstad 2024

Förstklassiga kommunikationer och ett aktivt studentliv är bara två anledningar till att Linköping äe Sveriges bästa studentstad 2024. Läs mer om årets vinnare nedan!

Från förra årets fjärdeplats avancerar Linköping till toppen för årets lista över Sveriges bästa studentstäder! Linköping fortsätter att briljera i den parameter som enligt studenterna själva väger tyngst i valet av studentstad: kommunikationer. Förutom att erbjuda landets näst bästa kommunikationer har staden tryggt studentboende och ett aktivt studentliv. Linköping rankar också bland de tio bästa i hela fem av totalt åtta parametrar. Läs mer om vad som gör Linköping till Sveriges bästa studentstad 2024. 


🏙️

Antal invånare

167 457

💸

Genomsnittlig månadslön

28 721 kr

🏠

Trygghetsnivå boende 

Hög

*Läs mer här


Tryggt studentboende 

Att snabbt kunna hitta studentboende är en viktig faktor för många som ska välja studentstad. Enligt SFS bostadsrapport så uppnår staden den högsta av tre trygghetsnivåer. Det innebär att du som student i Linköping kan förvänta dig att få ett kontrakt redan inom en månad från att du har börjat dina studier!

Hyran för ett korridorsrum är 3600 kr/månad, medan en enrumslägenhet kostar 4500 – 5100 kr/månad. De nyare studentbostäderna som byggts har en lite högre hyra, ca 5700 kr/månad.  

För majoriteten av studentbostäderna i Linköping gäller 10 månaders hyressättning, vilket innebär att du inte betalar hyra under sommaren. Studentbostäderna ligger på ett tryggt avstånd från campus, som mest tar det 15 min på cykel att ta sig mellan bostäderna och campus. 

Förstklassiga kommunikationer 

Kommunikationer i och i anslutning till studentstaden är den parameter som studenterna själva tycker är allra viktigast. Kollektivtrafiken i Linköping är bättre än rikssnittet utifrån hur nöjda resenärerna är och dessutom får studenter rabatt på både enkelresor och månadskort. Linköping har både fler tåganslutningar och det är lätt att ta sig till närliggande städer såsom Norrköping, men även exempelvis Stockholm och Malmö. 

För många studenter är det också viktigt att kunna ta sig runt på cykel. Vi har undersökt hur cykelvänlig staden är med hjälp av Cykelfrämjandets undersökning Cykelistvelometern. Linköping toppar listan bland de stora kommunerna i Sverige. Staden har enligt cyklisterna själva trygga cykelvägar, det är lätt att ta sig fram och det finns bra skyltning samt belysning. 

Ett studentliv med många aktiviteter 

Studentlivet är för många blivande studenter även det en viktig faktor och i Linköping finns det ett brett utbud av aktiviteter. I vår undersökning har vi tittat på bredden av aktiviteter som erbjuds i staden, och i Linköping kan studenter hitta åtta av elva möjliga aktivitetsområden.  

Linköpings universitet har tre studentkårer och tre nationer. Nationerna arrangerar exempelvis fester, pubar, sport- och kulturevenemang och resor. Många aktiviteter infaller under de stora helgerna eller under Nolle-P (inspark för nya studenter). 

Det finns sex olika kårhus som alla erbjuder olika former av aktiviteter såsom restaurang, café, pub och studieplatser. Det finns även många olika studentföreningar som sysslar med allt från musik, film och spex till idrott och politik. 

Goda karriärmöjligheter efter utbildningen 

För dig som vill jobba i den stad du studerat i är Linköping ett tryggt val! Staden placerar sig nämligen på topp tio av städer som har bra karriärmöjligheter. Linköping ligger strax över rikssnittet med en genomsnittlig månadslön på 28 721 kr och det finns gott om lediga jobb i staden. En annan fördel är att det går lätt att pendla till grannstaden Norrköping om du vill expandera din framtida arbetsmarknad ytterligare! 

Se alla utbildningar i Linköping här!

Beatrice Brettmar

Beatrice Brettmar

Senior Website Manager (Visa mer)
Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker. (Mindre)

Om

Beatrice Brettmar arbetar som Senior Website Manager på studentum.se, med ett fokus på att hjälpa studenter att hitta rätt utbildning. Beatrice är ursprungligen från Malmö, men bor och jobbar numera i Stockholm. Hon har en kandidatexamen i retorik och litteraturvetenskap från Uppsala universitet och har jobbat för studentum.se sedan 2018. Hon är expert på att tillgängliggöra utbildningsinformation och du hittar henne ofta som skribent på artiklar om behörighet, urval och olika utbildningsformer. När hon inte skriver artiklar jobbar Beatrice med utveckling av sajten. På fritiden gillar Beatrice att läsa, skriva skönlitterärt och leta efter fynd i Second hand-butiker.

Annonser