Visa studentum.se som: Mobil

Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

Vilken inriktning ska jag välja inom en specialistutbildning till undersköterska?

Trivs du som undersköterska men känner att du fastnat i din yrkesutveckling? Det finns flera vägar framåt och en av dem är att läsa en specialistutbildning. I den här artikeln har vi samlat information om olika inriktningar för dig som vill vidareutbilda dig.

Det är inte ovanligt att undersköterskor vidareutbildar sig till sjuksköterska för att ta ett kliv framåt i karriären. Men vad som undgår många är att det finns andra vägar att gå – framförallt för dig som trivs som undersköterska men vill fördjupa dig inom ett visst område. 

Utveckla dig inom vård och omsorg

En utbildning till specialistundersköterska är oftast inriktad mot att arbeta med en viss åldersgrupp, en viss typ av sjukdomar eller behandlingar. Fördelen med en specialistutbildning är att du kan välja mellan flera olika inriktningar för att hitta något som verkligen passar dig.

Utbildningarna till specialistundersköterska brukar vara mellan ett till två år långa. Många av utbildningarna går dessutom att läsa på distans vilket innebär att du kanske kan fortsätta arbeta på din nuvarande arbetsplats vid sidan av. 

Vilken inriktning passar mig? 

Som undersköterska kan du vidareutbilda dig till specialistundersköterska inom områden såsom barn och unga, psykisk ohälsa eller palliativ vård. 

För dig som vill arbeta med barn 

Att utbilda dig till specialistundersköterska med inriktning på barn passar dig som är både empatisk och lyhörd. Det är viktigt att du kan hantera och kommunicera i svårare situationer då du vid många tillfällen kommer fungera som en trygg punkt för barnen. Som specialistundersköterska med inriktning på barn arbetar du inom hälso- och sjukvården med fokus på barn och unga, och även deras föräldrar eller andra anhöriga.

Utbilda dig till barnspecialistundersköterska 


För dig som vill arbeta med äldre 

I takt med en åldrande befolkning ökar också behovet av specialistundersköterskor med inriktning på äldre. Har du tidigare arbetat inom äldrevården och vill utveckla dina kunskaper, eller bara är intresserad av ett nytt område, är äldreomsorgen ett brett arbetsområde med många möjligheter. 

Du kan till exempel gå en specialistutbildning med fokus på äldres hälsa där du får arbeta med att stärka det friska samt förebygga både skador och mer allmän ohälsa bland äldre. Du kan även välja en specialistutbildning inom demens. Då får du fördjupade kunskaper inom åldrandet och demenssjukdomar vilket i sin tur innebär att du kan planera, utveckla samt utföra den demenssjukas vård. 

Utbilda dig till specialistundersköterska inom äldrevården 


För dig som vill arbeta med människor i livets slutskede

Att arbeta inom palliativ vård passar dig som vill säkerställa att människor får det så bra som möjligt i slutet av deras liv. Idag finns det stor brist på undersköterskor specialiserade inom palliativ vård och under en utbildning får du bland annat lära dig mer om döendets olika stadier, etiska dilemman och hur du bäst ger stöd åt anhöriga. 

Utbilda dig för att arbeta inom palliativ vård 


För dig som vill arbeta i högt tempo 

Gillar du att hjälpa människor i ett högre tempo? Då kanske en specialistutbildning inom akut- och intensivvård skulle passa dig. Det är viktigt att du som person är snabbtänkt och kan hantera och analysera olika situationer och frågeställningar som kan dyka upp under ett akut vårdärende. 

Du kan även specialisera dig inom anestesi och operation. Då får du fördjupade kunskaper i ämnen som anatomi, fysiologi, farmakologi, patofysiologi och vårdhygien anpassade efter de områden som är relevanta. 

Utbilda dig inom akut- och intensivvård 


För dig som är intresserad av psykologi 

Skulle du vilja fördjupa dina kunskaper inom psykiatrisk vård? Då är specialistundersköterska en bra väg att gå. Som specialistundersköterska inom psykiatrisk verksamhet arbetar du med att hjälpa personer med psykisk ohälsa. Efter utbildningen får du de verktyg du behöver för att kunna arbeta med olika sjukdomstillstånd och kommunicera med patienter och anhöriga. 

Utbilda dig till specialistundersköterska inom psykiatrin 


Var kan jag läsa till specialistundersköterska?

Om du är intresserad av att vidareutbilda dig till specialistundersköterska kan du läsa din utbildning på en yrkeshögskola. Glöm inte att du behöver ha en grundläggande undersköterskeutbildning innan du kan påbörja din specialistutbildning. 

Hitta en specialistundersköterskeutbildning som passar dig 

Senast uppdaterad: 22 nov 2022
Wilma Abrahamsson Hjärne
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-11-11

Inom vilka yrken kommer det finnas jobb i framtiden?

För många som väljer utbildning är det viktigt att det finns jobb efter examen. UKÄ (Universitetskanslersämbetet) har släppt en rapport över bristyrken och inom vilka områden där det behövs fler studenter!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-11-25

Socialpedagog

Johannes Axelsson som har gått en utbildning till socialpedagog på Stensunds folkhögskola och berättar för oss hur det var att studera och bo på en folkhögskola samt vad det innebär att jobba som socialpedagog på en skola. Läs mer och inspireras i ditt yrkesval här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Behandlingspedagog

Salina Lehrstrand bor i Linköping och är nu inne på sin sista termin på sin utbildning till behandlingspedagog. Hon ser mycket fram att få börja jobba och testa på olika delar av yrket. 

– Det bästa är arbetet med människor! Att jobba mot en förändring och när man väl börjar se en förändring.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in