Så blir du dermatolog

En dermatolog är en specialistläkare med fokus på huden. Som dermatolog utreder, diagnosticerar och behandlar du olika hudsjukdomar och åkommor.

En dermatolog undersöker födelsemärken på en patients rygg

Dermatologi är läran om huden på hela kroppen och innefattar till exempel slemhinnor, handflator, fotsulor och könsorganen. En dermatolog kallas även för hudläkare eller dermatovenereolog. Dermatologer kan både jobba inom privat och offentlig sektor.

Hitta din läkarutbildning här

Vad gör en dermatolog? 

Som dermatolog utreder, diagnosticerar och behandlar du olika hudsjukdomar och åkommor relaterade till hår, hud och naglar. Behandlingarna kan även omfatta kirurgiska ingrepp som till exempel borttagning av hudtumörer. Exempel på olika hudsjukdomar som dermatologer behandlar är psoriasis, rosacea, akne, hudfläckar, födelsemärken och utslag. En dermatolog ger även rådgivning och utbildning till patienter om hudvård och förebyggande åtgärder. Vissa dermatologer utför kosmetiska ingrepp som exempelvis botox-injektioner och laserbehandlingar.

Vilka arbetsuppgifter har en dermatolog? 

Här är några av en dermatologs arbetsuppgifter:

  • Utför hudundersökningar och diagnosticerar hudsjukdomar.  
  • Förskriver mediciner och behandlingsplaner för patienter.  
  • Utför kirurgiska ingrepp som exempelvis hudbiopsier och excision av hudtumörer.  
  • Följer upp patienter under behandling och justerar behandlingsplaner vid behov.  
  • Samarbetar med andra medicinska specialister vid behov, till exempel onkologer eller allergologer.

Så utbildar du dig till dermatolog 

För att bli dermatolog måste du först läsa till läkare för att sedan specialisera dig inom dermatologi. Genom att gå läkarprogrammet kan du få en läkarexamen. Den totala studietiden för att bli dermatolog är 11,5 år.

Utbildning till dermatolog på universitet och högskola 

Första steget för att bli dermatolog är att bli läkare. Läkarprogrammet är sex år och omfattar 360 hp. När du är legitimerad läkare kan du påbörja din specialisttjänstgöring, även kallad ST, som är 5,5 år. Din specialisttjänstgöring är inom ett specifikt område och resulterar i att du får en specialistkompetens, i det här fallet i dermatologi.  

Din specialisttjänstgöring gör du under handledning av erfarna dermatologer. De vanligaste platserna att studera dermatologi på i Sverige är Karolinska Institutet, Göteborgs universitet och Uppsala universitet.  

Dermatologi är ett brett område och du kan välja mellan att jobba med allmän dermatologi eller att specialisera dig inom ett visst område som till exempel kosmetisk kirurgi, immundermatologi som är en specialisering i olika hudsjukdomar eller venereologi som handlar om sexuellt överförbara sjukdomar och genitala sjukdomar.  

Fler utbildningar för yrken inom dermatologi

Du kan även gå utbildningar inom dermatologi på yrkeshögskolor, Komvux, yrkesutbildningar och folkhögskolor som erbjuder kurser inom hudvård och kosmetologi. Det kan till exempel vara utbildningar till hud- och spaterapeut. Skillnaden mellan en dermatolog och hudterapeut är stor och det är inte samma yrke. En hudterapeut arbetar huvudsakligen med hud från ett skönhets- och friskvårdsperspektiv. De har grundläggande kunskap inom dermatologi, men behandlar inte sjukdomar. För att bli dermatolog måste du först ha en läkarexamen från ett universitet eller högskola.


Egenskaper du behöver som tandläkare

🔎 Noggrann

Som dermatolog är det viktigt att du är noggrann och kontrollerar att ditt arbete är rätt utfört för att förhindra misstag vid exempelvis diagnosticering och behandling.

❤️ Empatisk förmåga 

Du bör även ha en förståelse för svåra situationer som patienter och anhöriga kan befinna sig i för att kunna ge rätt stöd.

💪 Självständighet

Som dermatolog gör du ofta självständiga bedömningar utifrån dina medicinska kunskaper.

💬️ Kommunikativ förmåga 

I din roll ingår nära patientkontakt och du kommer att behöva samtala med patienter och informera om exempelvis olika behandlingsalternativ.

👂 Uppmärksam

Det är även viktigt att du är lyhörd för att kunna göra en bra bedömning med möjlighet att identifiera vilken behandling patienten är i behov av.

Vad tjänar en dermatolog? 

Ta reda på genomsnittslönen för en dermatolog, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för dermatologer 


Källor: indeed, com, arbetsförmedlingen.se

Vanliga frågor

  • Ja, efter din läkarexamen kan du ansöka om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. Efter din specialisttjänstgöring kan du ansöka om specialistkompetensbevis hos Socialstyrelsen.

  • En dermatolog kan arbeta på hudmottagningar på sjukhus eller på privata kliniker.

  • Universitet i Sverige som har läkarprogrammet är Karolinska institutet, Göteborgs universitet – Sahlgrens akademin, Lunds universitet, Linköpings universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet. Du kan även läsa till läkare utomlands.

  • ST-tjänstgöringen är minst fem år. Du är ofta tillsvidareanställd under din specialisttjänstgöring. Som ST-läkare har du i princip samma anställningsvillkor som de andra läkarna, men med vissa skillnader eftersom det är en utbildningstjänst. Du kan till exempel ha mål, krav och färdigheter som du ska uppfylla samtidigt som du handleds av en läkare med specialistkompetens.

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år.

Annonser