Visa studentum.se som: Mobil

Socialpedagog - jobba med förändring och utveckling!

Hur är det att jobba som socialpedagog egentligen? Studentum har träffat Johannes Axelsson som har gått en utbildning till socialpedagog på Stensunds folkhögskola. Han berättar om utbildningen, hur det var att studera och bo på en folkhögskola och vad det innebär att jobba som socialpedagog på en skola!

Namn: Johannes Axelsson
Utbildning: Socialpedagog (yrkesutbildning)
Bor: Borlänge, Dalarna
Gör: Jobbar som socialpedagog på en F-9-skola i Borlänge kommun


Hej Johannes! 
Hur kom det sig att du valde att utbilda dig till just Socialpedagog?

- Innan jag gick utbildningen hade jag lite olika ströjobb, men kände lite att jag stod och trampade på samma ställe. Jag ville ta tag i mina studier och eftersom jag alltid har gillat att jobba med människor och tycker att mötet mellan människor är viktigt så kändes Socialpedagog som ett bra val!

Hur kom det sig att du fastnade för utbildningen på Stensunds folkhögskola?

- Det verkade vara en väldigt seriös utbildning, jag fick uppfattningen om att man på skolan la tid på studentens historia och utveckling, berättar Johannes. Alla i klassen hade olika bakgrund och skolans såg vår potential för att göra förändringsarbete i arbetet som socialpedagoger!

Vad roligt! Berätta gärna mer om utbildningen och skolan!

- Vi övade mycket på samtalsmetoder och fick ta del av den senaste evidensbaserade forskningen kring de olika psykosocial faktorerna, samt så mycket mer som är relevant i ett arbete med människor.

- Utan Stensund vet jag inte var jag skulle vara i livet idag, jag förändrades som person under min tid på skolan, menar Johannes. Mitt liv skulle kunna ha sett mycket annorlunda ut idag. Innan jag började plugga på Stensunds folkhögskola hade jag olika föreställningar och rädslor som jag kunde bearbeta. Jag växte helt enkelt som människa under min tid på skolan!


Vad var det allra bästa med utbildningen?

- Miljön i Stensund är magisk, med slottet som vetter ut mot havet och den stora horisonten. Något av det bästa var också personalen på skolan. De håller allt levande och bidrar till den goda stämningen som råder. Maten var också förvånansvärt bra!

- Skolan arbetar gemensamt med en värdegrund som sätter elever i fokus, vilket jag tycker är jättebra, berättar Johannes. Personalen är verkligen närvarande, och deras stöd är något jag har med mig än idag. En av de som jobbade på skolan sa till mig att inte låta dem yttre omständigheterna låta påverka mitt inre. Det är något att tänka på till viss del då det inre oftast styrs av det yttre men det får aldrig ta makten ifrån ditt inre.

När du väl var klar med din utbildning, var det svårt att få jobb?

- Nej, jag fick jobb direkt efter utbildningen! Jag sökte några olika jobb och kunde sedan välja mellan 4-5 stycken. Även mina klasskamrater fick jobb direkt. Det finns en brist på den kompetens som socialpedagoger besitter på dagens arbetsmarknad, säger Johannes. 

Berätta gärna mer om ditt yrke, hur är det att jobba som Socialpedagog?

- Jag jobbar som socialpedagog på en F-9-skola i Borlänge kommun och mina arbetsuppgifter är väldigt varierande, men i huvudsak ger jag stöd till elever och lärare i sociala frågor. Jag jobbar tillsammans med annan personal inom elevhälsan på skolan och vi arbetar förebyggande och främjande för att hjälpa eleverna. Rent praktiskt så jobbar vi med att se barnen och lyssna på dem, men också hela tiden utmana dem. 

Vad är det absolut bästa med ditt arbete?

- Alla de viktiga, både korta och långa, möten med elever i korridor, klassrum samt utanför skolan är det bästa med mitt jobb! Varje dag så gör jag (tillsammans med  annan skolan personal) skillnad i eleverna liv.

Vad är det mest utmanade med ditt arbete?

- Tiden! Man vill göra så mycket men tiden räcker inte till tyvärr. Det är viktigt att man kan känna sina gränser och vad man faktiskt har möjlighet att göra, förklarar Johannes.

Vilken typ av person skulle du säga att yrket socialpedagog passar?

- Yrket passar den som vill jobba med att skapa en trygg miljö för en individ och som vill jobba med förändringsarbete. det krävs en viss personlig mognad för att till exempel kunna agera tålmodigt under pressade situationer. Om man vill ha ett jobb som är varierat passar socialpedagog bra!

Vad har du för tips till den som funderar på att studera till socialpedagog?

- Det är viktigt att ta vara på sin kompetens genom att vidareutbilda sig! Man är aldrig färdigutbildad. Och var ödmjuk i sin rolls om socialpedagog, det är viktigt!

Vi tackar Johannes för att han ville berätta om sin utbildning och yrket socialpedagog! Läs mer om Stensunds folkhögskola här!

Senast uppdaterad: 25 nov 2019

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-08-08

Yrkesinspiration: Företagssäljare

Fadi Abdo ville snabbt skaffa sig efterfrågad kompetens på marknaden och fann TUC och YH-utbildningen till Företagssäljare. Fadi fick jobb direkt efter examen på det företag som han valt att göra en av sina LIA-perioder på.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-03-12

Hermods Yrkeshögskola: Automations- och Robotingenjör

När det var dags för ett karriärbyte för Daniel Muhr, 40, föll valet på utbildningen till Automations- och Robotingenjör på Hermods Yrkeshögskola. Efter sina studier ser Daniel fram emot att få arbeta i en bransch där utvecklingen snabbt går framåt och dagarna är fyllda av variation.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Yrkesinspiration: Journalist

Tobias Holmgren, 34, bytte läraryrket mot mediebranschen när han sökte journalistlinjen på Ljungskile folkhögskola. I dag har han en fast tjänst som reporter. Läs mer om Tobias utbildning här!

Läs mer
Logga in
Vår Facebook
Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se