Hur blir man handläggare?

14 mar 2023
FRÅGA
Hej!
Jag har nämligen läst på gymnasiet vård och omsorg.
Blev klar men har kvar eng 5,6 sedan matte 2 och sve 3 som jag ska ansöka på komvux för att fixa.

Men nu till min fråga. Jag känner inte att jag vill fortsätta inom vård branschen och vill byta helt.

För att tex bli handläggare på någon myndighet tex Skatteverket osv vad krävs det för ämnen att läsa till eller utbildningar?

Samma sak om jag vill jobba som buktiskchef inom handel vad ska man ha för behörighet samt vad för utvecklingar finns det?
Och vart hittar man dom?
Känner mig vilsen!

Mvh

Svar:

15 mar 2023

Utbildningskraven för handläggare varierar, beroende på arbetsplats och vad anställningen går ut på. Det är inte en yrkestitel som är lätt att beskriva eftersom det kan variera så mycket men det gemensamma för alla handläggare är att de utför någon form av administrativa arbetsuppgifter. Det finns inte heller en specifik utbildning so leder till jobb som handläggare. 

Det bästa är att titta på arbetsplatsannonser på de organisationer du är intresserad av och se vad som krävs just där. På Migrationsverket till exempel efterfrågas ofta Akademisk utbildning med juridisk, samhällsvetenskaplig eller beteendevetenskaplig inriktning eller en annan akademisk utbildning i kombination med relevant erfarenhet. 

Det finns heller inga generella krav på vad du behöver för utbildningar och erfarenheter för att bli butikschef. Jag skulle rekommendera att du frågar en arbetsgivare om vad de tittar på när de anställer butikschefer. En del har kanske läst utbildningar inom tillexempel ekonomi och bokföring men även marknadsföring. Andra kanske har jobbat sig upp till en position som butikschef genom att börja jobba i en butik som butiksbiträde. Så mitt tips är att börja med att fråga på arbetsplatser där du skulle vilja jobba som butikschef.

Lycka till! /Petra,SYV

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀