Stryks min studieskuld om jag pluggar på universitet?

08 nov 2022
FRÅGA
Hej!

Jag har studerat Komvux för att läsa upp mina betyg för att kunna söka in på universitet. Jag har tidigare hört att man kan få avskriva sin skuld på gymnasienivå om man senare läser på universitet. Jag har läst några kurser på universitet och har ca 180 csn-veckor kvar.
Nu har jag däremot hittat en yrkesutbildning för floristyrket (som annars brukar vara den utbildning man får bekosta själv) som jag så gärna skulle vilja gå. Däremot är mina csn-veckor på gymnasienivå nu slut. Jag undrar om det finns något man kan göra för att få fler dagar med tanke på att utbildningen är en yrkesutbildning och att jag tidigare behövt använda mina dagar till att läsa upp betyg?

Svar:

10 nov 2022

Hej,

På CSNs hemsida står "Lån för behörighetsgivande studier Du som har fått studiestöd för studier på grundskole- eller gymnasienivå kan få en del av lånet avskrivet om du senare tar lån för studier på högskolenivå. I de flesta fall skriver CSN av det belopp du har rätt till utan att du behöver ansöka om det. Den del av studielånet som vi kan skriva av är som mest hälften av de lån som du har tagit för att få grundläggande eller särskild behörighet för grundläggandehögskoleutbildning." Observera att ovan endast är ett utdrag, för att se vad som gäller kan du gå in på CSNs hemsida och läsa hela texten. För att hjälp på bästa kan du ringa direkt till en av CSNs handläggare. De kan hjälpa dig så att du får korrekta uppgifter. För personlig service kan du kan ringa 0771 - 276 000 må - fre mellan kl. 8.00 - 16.30.

Lycka till med studierna! /Petra,SYV

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀