Hur funkar urvalsgrupper till högskolan?

09 okt 2022
FRÅGA
Hej!

Jag skulle vilja läsa kursen Modevetenskap I på Stockholms universitet och undrar i vilken urvalsgrupp jag hamnar i då jag har gjort det jag tror kallas för "ubyteskompletteringar" för att höja vissa betyg från gymnasiet samt läst samhällsvetenskap 2 på komvux, hamnar jag då i gruppen "BII" och kommer mitt betyg från samhällsvetenskap 2 att räknas in i mitt betygsnitt när jag söker till kursen Modevetenskap I?

Tack på förhand!

Med vänliga hälsningar,

Svar:

17 okt 2022

Hej,

Betygsgruppen delas in i betygsgrupp I (BI), betygsgrupp II (BII) och folkhögskolegruppen (BF). Vilken grupp du hamnar i beror på vilken typ av betygsdokument du har.  Du som är behörig med din gymnasieexamen och kompletterar för att höja ditt meritvärde kommer att konkurrera i båda två urvalsgrupperna, BI och BII. I grupp BI konkurrerar du med ditt ursprungliga meritvärde och i BII med ditt nya, högre meritvärde. Du som kompletterar med kurser för att bli behörig till en eller flera utbildningar, deltar bara i BII. 

Konkurrenskomplettering innebär att en sökande kompletterar för att höja sitt meritvärde. Den som konkurrenskompletterar prövas i både BI (direktgruppen) och i BII (kompletteringsgruppen) men med olika meritvärden.

Det finns tre typer av konkurrenskomplettering

  • utbyteskomplettering
  • meritpoängskomplettering
  • tilläggskomplettering

Lycka till!/ Petra,SYV

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀