Vad är skillnaden på utbildningarna?

16 aug 2022
FRÅGA
Hej!

Jag funderar på att antingen gå Yrkeshögskola eller betala för en utbildning till certifierade eller diplomerad redovisningsekonom.

Jag tänkte höra vad skillnaden egentligen består i? Och framförallt, hur ser arbetsmarknaden på de olika alternativen?

Anses man vara en färdig redovisningsekonom när man är diplomerad/certifierad? Anses det lika bra som att läsa upp ekonomi på komvux eller Yrkeshögskola?

Yrkeshögskolans utbildningar är ju ofta längre. Så är det värt det att plugga till detta? Eller "räcker" det med att bli certifierad?

Nämnas kan göras att jag har en mamma som är ekonomichef och vill hjälpa mig komma in i yrket och jag kommer också snabbt kunna skaffa mig arbetslivserfarenhet då jag kommer kunna få ta hand om ett företags ekonomi framöver.

Allt gott,.

Svar:

16 aug 2022

Hej,

För att bli redovisningsekonom krävs i allmänhet att du gått en treårig gymnasieutbildning med ekonomisk inriktning, exempelvis ekonomiprogrammet. Ett annat alternativ är att gå en utbildning inom ekonomi på eftergymnasial nivå. Det kan vara till exempel högskoleekonom, civilekonom eller något motsvarande och dessa utbildningar är vanligtvis tre eller fyra år. Du kan även gå en utbildning mot avgift för att bli diplomerad redovisningsekonom, genom att gå en yrkesutbildning.

På senare år har det blivit vanligare att man läser en utbildning till redovisningsekonom genom yrkeshögskolan och får en kombination av såväl praktisk som teoretisk kunskap. Yrkeshögskoleutbildningar har alltid praktikperioder vilket underlättar när du väl ska ta steget ut i arbetslivet. En YH-utbildning till redovisningsekonom är ungefär två år lång.

Vilken väg som blir bäst för dig beror lite på vilka tjänster du tänkte söka. Ska du jobba för din mamma så är det upp till henne att avgöra vilken utbildningsbakgrund hon vill att du ska ha. Och samma sak gäller andra arbetsgivare. Så det är själva arbetsgivaren som måste svara på hur de värderar de olika utbildningarna. Jag kan tyvärr inte säga något om det. 

Lycka till! /Petra,SYV

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀