Vad ska jag plugga?

24 maj 2022
FRÅGA
Hej!

Jag är en tjej som precis fyllt 19 år och som tar studenten nu i juni 2022, då jag går på mammaledighet från och med Sep - 22 har jag funderat på att plugga under ledigheten.

Är dock väldigt osäker på vad jag vill plugga då många utbildningar har APL, då jag är ensamstående blir det svårt med APL…

Skulle önska hjälp med att hitta en passande utbildning!

Svar:

25 maj 2022

Hej,

Det kan vara en lång process att komma fram till vilken utbildning och vilket yrke som passar en. Det är också något som man måste gå igenom själv och det är därför svårt för mig att ge några alternativ eftersom det lätt blir fel om svaren kommer från någon annan.  

Du kan börja med att fundera på hur du är och vad du vill ha ut av ett arbete. När du känner till mer om det är det lättare att göra ett bra val.  Nästa steg blir att läsa på om vilka utbildningar och yrken som finns. Alltså vilka är alternativen som du kan välja mellan. 

Det är en bra början att söka på vad som finns på de orter du kan tänka dig att studera på. Det kan du göra här: http://allastudier.se/utbildningar/

Till en början är det bra att vara så öppen som möjligt och överväga det mesta. När du har läst kursbeskrivningen för ett program eller kurs så kan du avgöra om det låter intressant eller inte. Avgör inte bara på namnet. Spara alla utbildningar som låter det minsta intressanta i en lista. När du gått igenom alla kurskataloger/utbildningssökningar tittar du närmare på programmen du har på din lista. Läs på mer om dem och kolla upp deras lönestatistik och framtidsprognos. Det gör du här: http://allastudier.se/jobb-o-l%C3%B6n/.

Sedan kan du börja utesluta utbildningar som du inte tycker passar dina krav. Tillslut borde du ha några få alternativ kvar och då sätter du dig in så mycket du bara kan i dessa utbildningar och yrken. Du kan då ta kontakt med utbildningsanordnaren och ställa frågor, prata med folk i branschen, be om att få "jobbskugga" någon osv. 

Om du ägnar lite tid åt att fundera och tar ett steg i taget kommer du förhoppningsvis fram till ett val till slut. Och om du har ägnat tiden åt att fundera och läsa på så kan du också vara ganska säker på att du tagit ett välgrundat beslut som du tagit ansvar för själv och det kan hjälpa dig inför framtida viktiga beslut. 

Kom ihåg att nya beslut kan behövas tas om och om igen i takt med att man själv utvecklas och omgivningen förändras så när man tagit ett beslut får man alltid vara en aning öppen för att beslutet kan behöva ändras under tidens gång. 

Lycka till med ditt val! /Petra,SYV

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀