Hur blir man inredningsarkitekt?

16 maj 2022
FRÅGA
Hejsan,

Jag är intresserad av att plugga till inredningsarkitekt på Konstfack i Stockholm eller Göteborg. Dock har jag inte fullständiga gymnasiebetyg. Vilka ämnen är det viktigt att ha höga betyg i?

Hälsningar,

Svar:

18 maj 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli inredningsarkitekt! För inredningsarkitekt yrket kan det se lite olika ut med behörigheter beroende på vilken universitet/högskola utbildningen ges på. Gemensamt för de flesta, om inte alla utbildningar, är grundläggande behörighet. Matte 1, engelska 6 och svenska 3 är alltså viktiga att ha godkänt i och man behöver en fullständig gymnasieexamen. I övrigt är det inte viktigt att ha höga betyg i något särskilt ämne.

Sedan finns det ofta också andra prover som står för den särskilda behörigheten och där urvalet görs på konstnärlig grund. Det kan handla om arbetsprover, skriftlig motivering och intervjuer. Exakt hur dessa ser ut kan som sagt variera. Gå in på skolornas webbplatser och läs om deras krav.

Lycka till! /Petra,SYV

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀