Hur blir jag lärare?

28 feb 2022
FRÅGA
Hej, jag har tänkt börja studera till lärare, jag är 52 år och har en båtbyggarexamen två år från Finland. vad behöver jag komplettera för att få börja studera till lärare?

Svar:

28 feb 2022

Hej,

Vad roligt att du vill bli lärare! Det finns många olika lärarexamina beroende på vilken åldersgrupp du vill arbeta med. 

För att bli gymnasielärare eller högstadielärare utbildar man sig, efter gymnasiet, på universitetet eller högskola på Ämneslärarprogrammet. I utbildningen väljer man två ämnen som kommer vara ens huvudämnen.

Om du vill bli gymnasielärare inom yrkesämnena utbildas man på Yrkeslärarprogrammet, utbildningen leder till en yrkeslärarexamen och omfattar tre terminers heltidsstudier. Det krävs då att man har relevanta och kvalificerade yrkeskunskaper inom de ämne som man vill undervisa i.

För att bli grundskolelärare går du Grundlärarprogrammet. Programmet har två olika inriktningar: arbete i förskoleklass och grundskolan årskurs 1-3 eller inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 4-6.

Alla programmen har olika behörighetskrav så du kan läsa på om programmen och behörighetskraven på högskolornas hemsidor. Du kan även kontakta institutionen du vill studera vid om du har fler frågor kring kraven.

Lycka till! /Petra,SYV

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀