Hur blir jag tandsköterska eller undersköterska?

07 feb 2022
FRÅGA
Hej.
Jag funderar på att söka utbildning till tandsköterska eller undersköterska. Jag saknar dock behörighet i matematik. Min fråga är om det räcker att jag läser upp Matematik 1A eller om jag behöver läsa även 1B och 1C.
Jag har betyg VG i svenska A och B samt VG i engelska A, är det tillräckligt?

Mvh

Svar:

09 feb 2022

Hej,

Kolla alltid med utbildningsanordnaren vilka behörighetskrav de har. Men tandsköterska blir du om du läser en eftergymnasial utbildning på yrkeshögskolan på 1,5 år. För att vara behörig till denna utbildning krävs grundläggande behörighet för högskolestudier. 

Du har grundläggande behörighet om du har:

  • Godkänt i minst 2250 av 2500 gymnasiepoäng, ett godkänt gymnasiearbete samt godkänt i svenska 1,2 och 3/svenska som andraspråk 1, 2 och 3, Engelska 6 och Matematik 1.

Om du inte har grundläggande behörighet från gymnasieskolan måste du komplettera din utbildning genom studier på kommunal vuxenutbildning, komvux, eller på folkhögskolan.

Undersköterskeutbildning finns främst på Komvux/vuxenutbildningen så det är Komvux i din kommun du ska ta kontakt med för att få veta mer om det. Kommer man inte in på Komvux/vuxenutbildningen så finns det några privata aktörer där man kan betala för utbildningen. De kan du hitta här. 

Ta kontakt med Komvux/vuxenutbildningen i din kommun eller den skola du vill gå så hjälper de dig med ansökningsprocessen.

Lycka till!/ Petra,SYV

Sveriges mest utbildande nyhetsbrev?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få inspiration, rekommendationer och ett urval av våra bästa tips direkt till din inkorg! 🚀