Så blir du psykiatriker

Här berättar vi om vad som krävs för att bli psykiatriker i Sverige, vilka arbetsuppgifter en psykiatriker har, hur du kan utbilda dig till en psykiatriker och vilka egenskaper du behöver ha för att lyckas! Läs hela artikeln här!

Psykiatriker

Att bli psykiatriker är en utmaning som kräver hårt arbete och tålamod. Men om du vill arbeta med att hjälpa människor med psykiska problem och vill bli en expert inom området, kan det vara en givande karriär.  

Här kan du läsa om vad som krävs för att bli psykiatriker i Sverige, vilka arbetsuppgifter en psykiatriker har, hur du kan utbilda dig till en psykiatriker och vilka egenskaper du behöver ha för att lyckas. 

Vad gör en psykiatriker? 

En psykiatriker är en läkare som specialiserar sig på diagnos, behandling och förebyggande av psykiska sjukdomar. Du kan arbeta med att behandla en bred rad av psykiska sjukdomar, från depression och ångest till schizofreni och bipolär sjukdom. Du kan också arbeta med personer med missbruks- och beroendeproblem. Psykiatriker arbetar oftast på sjukhus, vårdcentraler och kliniker. 

Vilka arbetsuppgifter har en psykiatriker? 

En psykiatriker kan ha följande arbetsuppgifter: 

  • Diagnostisera och behandla psykiska sjukdomar 
  • Samla information om patienternas medicinska historik och symtom 
  • Utveckla behandlingsplaner för patienter 
  • Skriva ut mediciner och övervaka deras effektivitet 
  • Samråda med andra vårdgivare som sjuksköterskor, psykologer och socialarbetare 

Så utbildar du dig till psykiatriker 

För att bli psykiatriker i Sverige måste du först bli legitimerad läkare. Du behöver då studera en sexårig grundläggande medicinsk utbildning på ett universitet innan du kan ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen. Efter att du har fått din läkarlegitimation behöver du genomföra en specialiseringstjänstgöring (ST) inom psykiatri för att kunna specialisera dig till psykiatriker. Specialiseringstjänstgöringen tar cirka fem år att genomföra. 

Utbildning till psykiatriker på universitet och högskola 

Läkarprogrammet ges bara på universitet och är sedan juli 2021 en sexårig utbildning som leder till en läkarexamen och möjligheten att ansöka om legitimation. Utbildningen motsvarar 360 högskolepoäng. Under utbildningen kommer du att lära dig grundläggande medicinsk kunskap, inklusive anatomi, fysiologi och farmakologi. Efter läkarexamen kan du specialisera dig inom psykiatri och slutligen arbeta som psykiatriker. 

Utbildning till yrken inom psykiatrin inom andra skoltyper 

Det finns andra utbildningar som kan leda till arbete inom psykiatrin, till exempel till psykolog eller sjuksköterska. Dessa utbildningar kräver en högskoleutbildning och kan ta upp till fem år att slutföra. En psykolog kan också välja att specialisera sig inom klinisk psykologi för att arbeta med psykiska sjukdomar och störningar.


Egenskaper du behöver som psykiatriker

För att bli en bra psykiatriker finns det några viktiga egenskaper du behöver ha, till exempel:

❤️ Empatisk förmåga 

För att kunna ge rätt stöd och behandling är det viktigt att du har förståelse för både patienternas och de anhörigas situation. 

💬 Kommunikativ förmåga 

I rollen som psykiatriker samtalar du med patienter, deras familjer och andra vårdgivare där du bland annat informerar om lämplig behandling. Det är därför viktigt att du kan beskriva din bedömning och tillvägagångssätt både muntligt och skriftligt. 

💪 Självständighet 

Som psykiatriker har du mycket ansvar och gör ofta självständiga bedömningar utifrån dina medicinska kunskaper. 

🔍 Uppmärksamhet 

Som psykiatriker är det är viktigt att vara uppmärksam och lyhörd för att kunna identifiera vilken behandling patienten är i behov av och att kunna anpassa den efter de krav och önskemål patienten har. 

Vad tjänar en psykiatriker? 

Lönen för en psykiatriker kan variera beroende på erfarenhet, arbetsplats och plats i landet. Ta reda på genomsnittslönen för en psykiatriker, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt.

Se genomsnittslönen för psykiatriker

Källor: arbetsförmedlingen.se, uhr.se, studera.nu, saco.se, slf.se, blog.ki.se, utbildning.ki.se

Vanliga frågor

  • Läkarutbildningen är en sexårig grundläggande medicinsk utbildning som leder till en läkarlegitimation. För att bli psykiatriker behöver du även utföra en specialiseringstjänstgöring (ST) inom psykiatri. ST tar ca fem år att genomföra.

  • Psykiatriker arbetar vanligtvis på vårdcentraler, sjukhus, kliniker eller andra mottagningar.

  • En psykiatriker är specialistläkare inom psykiatri. Yrket läkare är en skyddad titel och kräver legitimation från Socialstyrelsen.

  • En psykiatriker är en specialistläkare som arbetar utifrån ett medicinskt perspektiv gällande psykiska sjukdomar och tillstånd. En psykolog arbetar istället utifrån ett psykologiskt perspektiv gällande det psykiska måendet. En psykiatriker får till skillnad från en psykolog, skriva ut läkemedel och sjukskriva.


Annonser