Så blir du audionom

En audionom är en hörselspecialist som hjälper personer med skadad eller nedsatt hörsel. Som audionom är du en viktig del av hörselvården i Sverige.

En ung tjej testar sin hörsel hos en audionom

En audionom har en central roll när det kommer till att förbättra livskvaliteten för personer med hörselnedsättning. Arbetet som audionom är spännande och du får en meningsfull profession. Audionomer är inte läkare, men utbildad sjukvårdspersonal som arbetar med att diagnostisera, habilitera och rehabilitera patienter med hörselproblem. Audionom är ett legitimationsyrke med skyddad yrkestitel. Socialstyrelsen utfärdar legitimationen efter din audionomexamen. 

Vad gör en audionom? 

Som audionom arbetar du med diagnostisering, habilitering och rehabilitering av personer med skadad eller nedsatt hörsel. Du arbetar med både vuxna och barn som har olika hörselproblem, till exempel medfödda hörselskador, bullerskador, tinnitus eller ljudkänslighet. I arbetet ingår det även att utreda och bedöma hörselnedsättningar, prova ut hörseltekniska hjälpmedel och lära ut hur de ska användas. För en audionom är målet att ge patienten ett så normalt och innehållsrikt liv som möjligt. En audionom arbetar även med förebyggande insatser för folkhälsa inom hörselområdet. Det kan till exempel vara att informera om hur man skyddar hörseln mot hörselproblem eller att utföra förebyggande hörselkontroller på specifika arbetsplatser.

Vilka arbetsuppgifter har en audionom? 

Som audionom har du en rad olika uppgifter, bland annat: 

 • Utföra hörseltester för att bedöma hörselnivåer. 
 • Diagnostisera hörselproblem och föreslå lämplig behandling. 
 • Anpassa hörapparater och andra hörhjälpmedel. 
 • Ge rådgivning och stöd till patienter och deras familjer. 
 • Samarbeta med andra vårdprofessioner för att säkerställa en god helhetsvård för patienter med hörselrelaterade problem. 

Så utbildar du dig till audionom 

I Sverige måste du läsa på universitet eller högskola för att bli audionom. 

Utbildning till audionom på universitet och högskola 

Audionomprogrammet är tre år och erbjuds på flera studieorter i landet. I programmet ingår vanligtvis studier inom anatomi, genetik, fysik, fysiologi, farmakologi och andra relaterade ämnen.  

Efter avslutad grundutbildning finns det möjlighet att läsa vidare på magister- och masternivå och därefter börja doktorera.  

Fler utbildningar för yrken inom audiologi

Även om det krävs en universitets- eller högskoleutbildning för att bli audionom kan du läsa specifika yrkesutbildningar inom audiologi eller andra eftergymnasiala kurser inom hälsa- och sjukvård.  


Egenskaper du behöver som audionom

❤️ Pedagogisk förmåga

Som audionom bör du ha ett pedagogiskt och informativt förhållningssätt i ditt arbete. 

💪 Självständighet

Du arbetar mycket självständigt med patienter där din sociala förmåga också spelar en stor roll för att få en förståelse för patientens livssituation. 

💬 Kommunikativ förmåga

Det är extra viktigt att du kan kommunicera och artikulera tydligt eftersom du kommer att arbeta nära patienter med hörselproblem.

✅ Problemlösningsförmåga

Som audionom får du ibland göra detektivarbete för att kunna ställa rätt diagnos. I vissa krävs fall det flera olika tester och utredningar. 

💡 Organisationsförmåga

Du kommer att ha många bollar i luften i din yrkesroll, från att träffa flera patienter dagligen till att göra beställningar och programmera hörapparater. Det är därför viktigt att du kan strukturera ditt arbete noggrant. 

Vad tjänar en audionom? 

Ta reda på genomsnittslönen för en audionom, eventuella skillnader mellan män och kvinnor och jobbutsikter tre och fem år framåt. 

Se genomsnittslönen för audionomer


Källor: arbetsförmedlingen.se, indeed.com

Vanliga frågor

 • Audionomer kan arbeta på landstingens audiologiska kliniker/hörcentraler, på öron-näsa-halskliniker, inom habiliterings- och rehabiliteringsverksamhet, på privata kliniker eller som egenföretagare med konsultverksamhet. Du kan även arbeta på företag som utvecklar hörseltekniska hjälpmedel. 

  Källa: arbetsförmedlingen.se 

 • Pensionsavgångarna inom vården väntas vara stora under de närmsta åren, vilket gör att det kommer att finnas fler tjänster än utbildade audionomer. Det väntas med andra ord finnas goda chanser till arbete för den som utbildar sig till audionom.  

  Källa: indeed.com

 • Du kan läsa audionomprogrammet på bland annat Göteborgs universitet (Sahlgrenska akademin), Karolinska institutet i Huddinge, Lunds universitet och Örebro universitet med studieorter i Luleå, Umeå, Örebro och Östersund. 

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år.

Annonser