Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Studera i Tyskland

Utbildningar, öl och natur i världsklass

Studera i Tyskland och upptäck en värld full av möjligheter. Tyskland har det mesta en student behöver – hög kvalitet på utbildningar, vacker landsbygd, gott om öl och ett pulserande nattliv. Låter det som något för dig? Läs mer nedan!
Visar 1-20 av 119 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 119 träffar
1
2
3
4
...
6

Mer om Studera i Tyskland

Studera i Tyskland

Förbundsrepubliken Tyskland har drygt 82 miljoner invånare och är därmed Europas näst mest folkrika land. Valutan i Tyskland är euro. Landet räknas som en av världens mest demokratiska stater samt ett av världens ledande industriländer. I Tyskland har du alla möjligheter att trivas samtidigt som du skaffar dig en internationellt gångbar utbildning!

Ansökan och behörighet för studier i Tyskland

Behörighetskraven för att få studera en eftergymnasial utbildning i Tyskland är i regel samma som för Sverige. Om du ska läsa din utbildning på tyska så behöver du däremot kunna visa att dina tyskakunskaper är tillräckliga för att du ska klara av utbildningen. Detta visar man vanligtvis genom att göra ett test i tyska, vanligtvis är de "Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang ausländischer Studienbewerber" (DSH) eller "Test Deutsch als Fremdsprache" (TestDaF).

Alternativ så läser du din utbildning på engelska istället för tyska. Det finns många internationella utbildningar på flera universitet runt om i Tyskland. Då behöver du inte visa prov på dina tyskakunskaper utan istället visa att du behärskar engelska, också för att säkerställa att du kommer att kunna hänga med under utbildningen. Vissa universitet vill även testa dina kunskaper inom området du planerar att studera, det sker oftast genom antagningsprov. Fråga skolan du är intresserad av att studera vid för att få mer information om vad som gäller.

För att du ska vara behörig för studier i Tyskland måste du uppfylla följande krav:

  • Giltigt slutbetyg från gymnasiet (annars måste du klara ett så kallat ”Feststellungsprüfung”)
  • Certifikat i tyska eller engelska, beroende på vilket språk du vill studera på
  • Vissa utbildningar kräver antagningsprov (exempel är utbildningar inom konst, design, sport och musik)

Studentboende i Tyskland

Som EU-medborgare behöver du inte visum för att studera och bo i Tyskland. Vad det gäller boende kan du bo i ett eget rum i en studentkorridor, eller dela en korridorslägenhet med andra studenter. Boende i studentkorridor kostar cirka 200-250 EUR per månad. Fördelen med denna typ av boende är att du snabbt lär känna väldigt många människor. Nackdelen är att du inte kan välja själv vilka du vill bo med. Många studenter söker sig därför till privat boende, ofta en lägenhet att dela med andra studenter. Detta alternativ är dyrare än att bo i studentkorridor.

Ska du plugga i en populär studentstad, som till exempel München, Hamburg eller Bonn, behöver du vara ute i väldigt god tid med att leta boende. Långa väntetider, långa avstånd till skolan och höga hyror är troliga konsekvenser om du inte börjar leta boende före terminen börjar.

Läs mer om studier i Tyskland

Utlandsguide tyskland

Utlandsguide tyskland

Jämför dina favoriter