Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Visar 1-20 av 108 träffar
Läs hur vi sorterar resultat
Vill du vet mer om hur vi sorterar resultat? Läs mer om hur vi rankar utbildningar i sökresultatet.
Visar 1-20 av 108 träffar
1
2
3
4
...
6

juridikutbildning

Juridikutbildningar - Hitta och jämför på Studentum

Under en juridikutbildning läser du läran om rättsreglernas tolkning och tillämpning. Som verksam inom juridik kallas du för jurist. Som jurist ska du kunna lösa, analysera och tolka olika lagar och författningar. En stor det av det dagliga arbetet är att samla, läsa och bearbeta juridiskt material. 

Du som läst en juridikutbildning har en bred arbetsmarknad

Jurister har en bred arbetsmarknad med möjlighet att arbeta inom många olika områden.En stor del av juridikutbildningarna är inriktad på problemlösning och praktiska övningar vilket gör dem bra på att strukturera och lösa problem. Dessa egenskaper värdesätts ofta hos myndigheter, organisationer och företag. Som jurist har man inte alltid renodlat juridiska arbetsuppgifter. Många arbetar inom rättsväsendet, den offentliga sektorn och på privata företag.

Vanliga yrkestitlar inom juridik

Den mest kända juridiska yrkestiteln är advokat. Som advokat fungerar man som försvarare i rättegångar, men man kan även göra mycket annat. Man kan exempelvis fungera som rådgivare när det gäller avtal inom familjen, upprätta testamente, hjälpa företag med avtalsskrivningar, rådgivning och kontakter med myndigheter.

Som domare dömer man mål i domstolar. Det kan vara i allmän domstol, då handlar det framför allt om tviste- eller brottmål. Det kan också vara i förvaltningsdomstol där målen handlar mer om exempelvis skatter, socialförsäkringar eller sociala frågor.

Åklagaren är den som, tillsammans med Polisen, utreder brott och tar beslut om en anklagad ska åtalas. Det är också åklagaren som driver åtalet i domstol.

Juridikutbildning + 3 yrkesverksamma år = Advokat

För att få arbeta som advokat i Sverige måste du ha tagit en juristexamen och varit yrkesverksam inom juridik i minst tre år. Idag måste alla som vill bli advokater genomgå en muntlig examination. När du har gjort det får du ansöka om inträde i Advokatsamfundet.
Som advokat kan du arbeta inom en rad olika områden, till exempel brottmål, familjerätt, affärsjuridisk rådgivning, arbetsrätt, miljörätt, asylrätt eller försäkringsfrågor.

Juridikutbildningar i Sverige

För att bli jurist krävs det att du går juristprogrammet som erbjuds på flera av Sveriges högskolor och universitet. Utbildningen är en så kallad yrkesexamen som omfattar 270 högskolepoäng, men man kan ta en kandidatexamen redan efter tre år (180 högskolepoäng). Du kan även hitta juridikutbildningar inom andra skolformer. Om du redan vet vilken skolform du vill läsa så kan du klicka på länkarna här nedan.

» Juridik på högskola och universitet
» Yh-utbildningar inom juridik
» Yrkesutbildningar inom juridik
» Juridik på Komvux
» Juridik på distans

Jämför dina favoriter
Hitta utlandsstudier
Visste du att vi har information om 7 utbildningar inom kategorin Juridik som ges utomlands?