Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Universitets- & högskoleutbildning

Rättsnotarie

Åbo Akademi, i Åbo
Längd
3 -5 år
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Utbildningsform
Klassrum
Längd
3 -5 år
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår

  • Klassrum
  • Åbo

Om utbildningen

Böcker på rad i en bokhylla

Utbildningsprogrammet i juridik

Som framtida jurist förstår du mer än väl varför ett samhälle utan regler och bestämmelser kan skapa problem och konflikter mellan människor, organisationer och stater. Genom din känsla för rättvisa, ett självständigt och kritiskt tänkande, samt mångsidiga färdigheter inom rättslära leder du människor och organisationer till rätta. Du lär dig att handlägga officiella dokument samt att behandla och bereda ärenden enligt finländsk lagstiftning, men med en mångsidig inblick i såväl nordisk, europeisk som internationell rätt.

Under den femåriga utbildningen bekantar du dig med rättsliga frågor inom privaträtt (relationer mellan enskilda personer och företag), offentlig rätt (relationer mellan enskilda personer/företag och t.ex. kommuner eller staten) samt straff- och processrätt (fall för polisen, åklagare och domstolar). Åbo Akademis fokus på mänskliga rättigheter och handelsrätt syns också i undervisningen. För att klara av juristens attraktiva och utmanande arbetsuppgifter skaffar du under studietiden mångsidiga språkkunskaper i två främmande språk utöver våra båda inhemska.

Utbildningsprogrammet i juridik består av en treårig rättsnotarieexamen och en tvåårig juris magisterexamen. Du antas för 3+2 år av studier. I kandidatskedet består utbildningsprogrammet av ett brett utbud av olika juridiska ämnesområden som avslutas med en mellanexamen, rättsnotarieexamen. Efter den kan du fortsätta automatiskt till fördjupade studier i juridik som avslutas med en juris magisterexamen. De fördjupade studierna erbjuder olika alternativ genom flexibla och tämligen skräddarsydda studiestigar, men på fördjupad nivå erbjuds också två bestående specialiseringar, nämligen mänskliga rättigheter och utrikeshandel och kommersiell juridik.

För mer information om Rättsnotarie, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Vem kan söka?

Alla som har universitetsbehörighet kan söka till Åbo Akademi via gemensam ansökan eller via någon av våra separata antagningar. Du är behörig att söka till en kandidatutbildning (3 eller 3+2 år) som ingår i gemensam ansökan om du har avlagt någon av följande examina:

  • finländsk studentexamen
  • International Baccalaureate -examen (IB)
  • European Baccalaureate -examen (EB)
  • Reifeprüfung-examen (RP)
  • Deutsche Internationale Abitur-examen (DIA)
  • en yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen eller specialyrkesexamen
  • utländsk utbildning, som i landet i fråga ger behörighet för motsvarande högskolestudier

Språkkrav

Åbo Akademi är ett svenskspråkigt universitet och alla som studerar inom våra svenskspråkiga utbildningar behöver ha tillräckliga kunskaper i svenska innan de inleder sina studier. Därför ska alla våra sökande i sin ansökan svara på frågor om språklig behörighet och intyga sina kunskaper i svenska.

Mer information

Mer information om behörighet och ansökan hittar du på Åbos Akademis webbsida.

Efter utbildningen

Karriärmöjligheter

Juristyrket är mycket varierande till sitt innehåll. Som utexaminerad jurist kan du i ditt yrke bidra till utvecklingen av rättsstaten och stå till tjänst där juridiska kunskaper, analytiskt tänkande och samarbetsförmåga behövs. Traditionella arbetsfält för jurister är domstolsväsendet och åklagarväsendet och de med dessa förbundna uppgifter som advokat, offentligt rättegångsbiträde och annat rättsligt biträde. Många arbetar inom den offentliga och privata förvaltningen (t.ex. ministerier, landskap jämte landskapet Åland, kommuner, skattemyndigheter, banker och försäkringsbolag), föreningar och samfund (t.ex. Amnesty International, Finlands flyktinghjälp)  samt internationella organisationer (t.ex. FN, EU, Europarådet). Du kan också jobba inom affärsjuridik med rättsliga uppgifter som är förbundna med företagsverksamhet. Titlar såsom domare, åklagare, advokat, rättegångsbiträde, tjänsteman vid ett ministerium eller annan myndighet, juridisk rådgivare, in-house jurist, expert och lagberedare är bara några möjliga för dem som tagit steget in i arbetslivet genom vårt utbildningsprogram. Juristerna arbetar ofta i ledande positioner.

Juristutbildningen vid Åbo Akademi har partneruniversitet i Norden, i Europa och runt om i världen och vi uppmuntrar dig att tillbringa en del av din studietid utomlands. Det ger dig en värdefull internationell erfarenhet tillsammans med gedigna språkkunskaper, något som många gånger är just det som behövs för att få de mest intressanta uppdragen och arbetsuppgifterna.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Rättsnotarie

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Åbo Akademi
Domkyrkotorget 3
20500 Åbo

Åbo Akademi är ett stort universitet i liten förpackning!

Åbo Akademi har erbjudit Finlands bredaste urval av universitetsutbildning på svenska i redan över 100 år. Välj bland våra många huvudämnen och biämnen och skräddarsy din egen profil. Med stark studiegemenskap och nära kontakt mellan studerande och personal blir dina...

Läs mer om Åbo Akademi och visa alla utbildningar.

Highlights