Delta i vår undersökning om utbildning och tävla om ett presentkort värt 300 kr på Filmstaden 📽️🍿

Avancerad nivå (Magister- och Masterexamen)

Masterprogram i kvantteknologi

Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-04-14
Utbildningsform
Klassrum
Längd
120 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-04-14
Utbildningsform
Klassrum

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Uppsala
  • Sista ansökan: 2024-04-14

Om utbildningen

Masterprogrammet i kvantteknologi förbereder dig på att vara en del av den nya teknikrevolutionen. Du kommer att få expertis inom kvantegenskaper och hur de används i den senaste tekniken baserad på optiska, elektroniska och magnetiska kvantfenomen. Uppsala universitet erbjuder dig en internationell miljö med ledande experter, avancerad forskning i framkant och kontakter inom industrin. 

Masterprogrammet i kvantteknologi lär dig om de kvantmekaniska lagarna som förklarar kvanteffekter i ljus och materia inom bland annat optoelektronik, optik, informationsteknik, hållbara energisystem, medicinsk instrumentation samt kvantkommunikation och kvantdatorer. Inom elektronik, magnetism och optoelektronik sker en ständig utveckling av halvledarteknologi, mätteknik, avbildning och videoteknik, LED och OLED samt solceller. Många nya områden som bearbetar fotoner och elektroner befinner sig i gränslandet mellan optik, halvledarfysik och elektronik. Programmet ger dig de färdigheter som behövs för att vara en del av denna utveckling, med jobbmöjligheter över hela världen.

Du kan exempelvis arbeta på företag som utvecklar informationsteknologi, dess material och komponenter, förbättrar energiförsörjningssystem eller riktar sig mot andra miljöutmaningar, antingen på etablerade större företag eller start-ups. Du kan också jobba på forskningsintensiva företag eller gå vidare mot en forskarutbildning.

Programmet ges på engelska. Programmet leder till en teknologie masterexamen med kvantteknologi som huvudområde. 

Så ansöker du

Examen på grundnivå om minst 180 hp med 75 hp fysik och teknik varav minst 50 hp fysik inklusive 10 hp kvantfysik, 40 hp matematik, 10 hp beräkningsvetenskap och/eller programmering. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska 6. (Med en svensk kandidatexamen uppfylls kravet på engelska.)

Examen & Intyg

Masterexamen
Uppsala Universitet
Box 256
751 05 Uppsala

Uppsala universitet är ett internationellt välkänt forskningsuniversitet med vetenskapens och utbildningens utveckling i fokus. Universitetet främjar utveckling och innovation genom en aktiv roll i samhället. Uppsala universitet har ett stort utbildningsutbud på både grundnivå och avancerad nivå. Nya masterutbildningar lockar...

Läs mer om Uppsala Universitet och visa alla utbildningar.

Highlights