Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Naturvetenskapligt kandidatprogram, Miljövetenskap

Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Om utbildningen

Dagens miljöfrågor är många och globala. Det pågår ett stort arbete för att skapa en långsiktigt hållbar utveckling av samhället. Som miljövetare får du en kompetens som gör dig till en av framtidens problemlösare inom miljöområdet.

Miljövetenskap handlar om sambanden mellan natur, miljö och samhälle. Miljövetare arbetar med många olika typer av miljöfrågor, exempelvis övergödning, biologisk mångfald, klimatanpassning av samhället samt mark- och vattenföroreningar. Miljövetare har både en naturvetenskaplig grund och kunskaper i samhällsvetenskapliga frågor. De har dessutom en djup förståelse för orsaker till miljöproblem samt kunskaper om hur man kan lösa och förebygga nya problem.

Under utbildningen

Utbildningen innehåller främst naturvetenskapliga kurser, men även samhällsvetenskapliga. Under dina två första år lär du dig om miljöproblemens orsaker och konsekvenser samt relevanta lagar och ekonomiska styrmedel. Du lär dig även om hur naturliga kretslopp fungerar och påverkas av mänskliga aktiviteter samt principerna bakom miljöcertifiering, miljöledningssystem och miljörevision.

Under det sista året läser du valfria kurser där du kan fördjupa dig inom ett naturvetenskapligt område, exempelvis strategiskt miljöarbete eller ekotoxikologi. Genom de valfria kurserna kan du forma din utbildning efter eget intresse och framtidsplaner. I utbildningen ingår föreläsningar, studiebesök, projektarbeten och praktiska övningar. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som du kan göra i samarbete med ett företag eller en forskargrupp.

Under hela utbildningen kommer du i kontakt med forskare och får ta del av högaktuella forskningsprojekt. Du har även möjlighet att läsa en del av din utbildning utomlands. Därmed kan du skapa en unik utbildningsprofil som passar just dig, och samtidigt ökar du din konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Lunds universitet har utbytesavtal med universitet över hela världen.

För att du ska få goda förutsättningar att genomföra din utbildning erbjuder vi så kallad SI-verksamhet på minst en kurs (SI står för samverkansinlärning). På SI-mötena får du möjligheten att träffa en student som redan läst kursen och tillsammans går ni igenom och diskuterar valda delar av kursens innehåll och mål.

Efter utbildningen

Efter utbildningen väljer de flesta studenter att läsa vidare på ett masterprogram. Läs mer om de naturvetenskapliga masterprogrammen på www.naturvetenskap.lu.se/masterprogram.

Det finns miljöarbeten inom alla sektorer och områden, både i Sverige och utomlands. Exempel på yrkestitlar är miljökonsult, miljöstrateg, riskbedömare, sakkunnig, handläggare, miljöansvarig, miljöchef och informatör. Arbetsgivare är bland annat Tyréns, Sweco, Carl Bro, WSP, Åklagarmyndigheten, Right Livelihood Foundation, FAO (FN), länsstyrelser och Naturvårdsverket.

Läs mer om karriär och arbetsmarknad längst ner på den här sidan.
 

https://www.cec.lu.se/sv/index.php/utbildning/grund-och-avancerad-utbildning/kurser-och-program-i-miljovetenskap/kandidatprogram-180hp/miljovetenskap-180-hp

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 1a eller 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4/Matematik D

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights