Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Järnvägsingenjör LTH

Trafikverksskolan, i Ängelholm (+2 orter)
Längd
3 år, (180 hp)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Längd
3 år, (180 hp)
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Jobba som järnvägsingenjör

Järnvägsingenjör – En unik utbildning i en expansiv bransch

Är du tekniskt lagd och tycker att infrastruktur är intressant? Vill du vara med och utveckla morgondagens järnvägssystem? Bli Järnvägsingenjör!

En bred kompetens – Specialist på helheten

Just nu utvecklas moderna järnvägssystem, som kräver ett helt nytt tänkande för att få infrastruktur, fordon och människor att fungera effektivt tillsammans. Många olika sorters specialister jobbar idag med olika delar, men det saknas personer med sådan bredd, att de kan vara specialister på helheten. Därför erbjuder Trafikverksskolan utbildningen till Järnvägsingenjör. En unik utbildning i Norra Europa.

Framtiden är ljus för järnvägsingenjörer

Före detta studenter arbetar idag som bl.a. projektledare, byggnadsuppföljare, uppdragsledare och data manager. Enligt SACO och Arbetsförmedlingen ser framtiden för högskoleingenjörer ljus ut. Just nu letar järnvägsförvaltningar, konsultbyråer, entreprenörer, järnvägsindustri och samhällsplanerare efter personer med den kompetens utbildningen till Järnvägsingenjör ger dig.

Tre år i Skånes finaste städer

Utbildningen är ett samarbete mellan Trafikverksskolan i Ängelholm och Lunds Tekniska Högskola. Den är tre år och omfattar 180 högskolepoäng. Den genomförs huvudsakligen på Campus i Helsingsborg men en hel del av undervisningen sker även på Trafiksverksskolan. Några kurser är förlagda till Lund.

För mer information om Järnvägsingenjör LTH, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Kursinnehåll

Byggteknik med inriktning järnväg handlar om samhällsbyggnad, infrastruktur och transporter med fokus på järnväg. Järnvägen är med sin minimala klimatpåverkan ett av framtidens självklara resealternativ och satsningarna på järnvägen är större än någonsin.

  • År 1 läser du flera kurser som berör hela samhällsbyggnadsprocessen, t ex hur planeringsprocessen går till och hur det går till att bygga järnväg och väg. Du lär dig också hur man planerar trafiken för att det ska fungera i vårt samhälle och hur man kan bygga mer hållbart. Detta varvas mer med traditionella ämnen som exempelvis matematik, fysik och CAD.
  • År 2 består till största delen av kurser inom järnvägsteknik där teori varvas med praktik. Du kommer att fördjupa dina kunskaper inom områdets fyra teknikdelar banteknik, elteknik, signal- och telekommunikationsteknik. Du lär dig hur trafiken i samhället fungerar och hur beslutsprocessen för infrastrukturprojekt fungerar.
  • År 3 fokuserar på projektering och nybyggnation av järnvägsanläggningar. Du får träna på att tänka mer övergripande och utifrån ett helhetsperspektiv på järnväg. Utbildningen avslutas med ett examensarbete som normalt genomförs i samarbete med något företag inom järnvägssektorn.

Så ansöker du

Allmän behörighet för högskolestudier samt Ma3C (Ma D), Fy 2 (Fy B) och Ke1 (Ke A).

Examen & Intyg

Efter avslutad utbildning blir du Högskoleingenjör

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och studiemedelsberättigad. Kursmaterial bekostas av den studeranden. 

Varför välja Trafikverksskolan?

Samarbete med branscher

Behov på

arbetsmarknaden

Bra kontakter med näringsliv

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Järnvägsingenjör LTH

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämpas.
Highlights
Trafikverksskolan
Banskolevägen
262 68 Ängelholm

Järnvägen - mer än bara lokförare

Aldrig har så många åkt tåg som nu. Aldrig har det varit så trångt på spåren som nu. Aldrig har vårt klimat behövt dig så mycket som nu. Var med och bygg vidare på denna hållbara bransch - utbilda dig...

Läs mer om Trafikverksskolan och visa alla utbildningar.