Komvux- & vuxenutbildning

Undersköterska - Helsingborgs stad

KompetensUtvecklingsInstitutet, i Helsingborg (+10 orter)
Längd
60 veckor
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Längd
60 veckor
Utbildningstakt
Heltid/deltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

Undersköterska - Helsingborg

KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) bedriver utbildningen på uppdrag av Helsingborgs stad och Skånevux vilket innebär att det är ”fritt sök” om du bor i någon av Familjen Helsingborgs 11 samverkanskommuner (Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm, Örkelljunga).

Du ansöker via webbansökan i Helsingborg. Du studerar via vårt utbildningscenter i Helsingborg som ligger på Muskötgatan 13 i Helsingborg. Välkommen med din ansökan!

Undersköterska utbildning ger dig kompetens att arbeta som exempelvis undersköterska inom äldreomsorg, undersköterska inom hälso- och sjukvård, skötare inom psykiatrisk vård, personlig assistent, boendestödjare, stödassistent (undersköterskeutbildning ger dig även kompetens att arbeta som andra yrkestitlar som ex. vårdare inom funktionsvariation, arbetshandledare, stödbiträde, omsorgsassistent, habiliteringsassistent, habiliteringspersonal, ledsagare).

---------------------------

Omfattning: 1500 poäng
Utbildningens längd: 1,5 år
Studieformer: Klassrumsstudier

---------------------------

Förkunskaper

  • Svenska/Svenska som andra språk
    INFO: För att läsa svenska som andraspråk grund har du avslutat SFI A, B, C och D

Om du har betyg i grundläggande kurser ska du bifoga det med din ansökan. Om du inte har betyg ska du kontakta din hemkommun för bedömning av din kunskapsnivå. Bedömningen ska du bifoga din ansökan.

---------------------------

Klassrumsstudier

Du studerar 100% under 60 veckor. Du har schemalagda lärarledda lektioner på plats 3 dagar/vecka. Övrig tid studerar du via vår webbaserade lärplattform Omniway. Under utbildningen tränar du praktiskt på puls- och blodtrycksmätning, enklare provtagning, förflyttningar och HLR. Studieverkstad erbjuds för dig som behöver extra hjälp i studierna.

---------------------------

Omniway - Digital lärplattform

När du studerar hos oss använder du vår välutvecklade digitala lärplattform. Här följer du din utveckling, ser dina resultat och får nyheter och respons från dina lärare. Omniway är tillgänglig via dator, mobil eller läsplatta.

---------------------------

APL (praktik)

Undersköterska utbildning innehåller arbetsplatsförlagt lärande (APL); det som man till vardags kallar praktik. Under din APL-period är du på en arbetsplats (exempelvis äldreboende, hemtjänst, vårdavdelning, LSS-boende) för att omsätta dina teoretiska kunskaper till praktiska kunskaper och erfarenheter. Du får en handledare som stöttar dig och under din APL följer du din handledarens arbetstider. Det kan betyda att du börjar tidigt på morgonen eller gör din apl på kvällar och helger.

---------------------------

Interaktiv kurslitteratur

Vi erbjuder interaktiv digital kurslitteratur i kurserna. Den är integrerad i vår lärplattform och du kan köpa dina digitala böcker med ett knapptryck när kursen börjar. Den digitala litteraturen omfattar texter, bilder, filmer, interaktiva övningsfrågor samt möjlighet att få texten uppläst. Priset blir mer fördelaktigt än för den traditionella tryckta litteraturen. I kurserna rekommenderas även tryckt kurslitteratur som alternativ.

---------------------------

Validering

Har du yrkeserfarenhet, kunskaper, färdigheter eller tidigare utbildning inom utbildningsområdet kan validering vara aktuellt. Validering kan förkorta din studietid. Din hemkommun gör en inledande kartläggning för att identifiera ditt kunnande kopplat till utbildningen.

När du blir antagen genomför vi en fördjupad kartläggning där vi bedömer vilka kurser/delar av kurser du kan validera. Validering ger intyg men betyg får du genom prövning. Du erbjuds även möjlighet att komplettera med utbildning där kunnande saknas.

För mer information om Undersköterska - Helsingborgs stad, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Välj en egen kombination av kurser

Du kan också välja att läsa enstaka kurser ur hela vårt kursutbud för att komplettera, fördjupa eller bredda din kompetens. 

Utbildningen innehåller:

Yrken och arbetsmarknad

Efter denna yrkesutbildning kan du direkt påbörja din yrkesbana som undersköterska. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar, men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet. Det finns ett stort behov av utbildad personal inom vård och omsorg, framför allt inom äldreomsorg och funktionsnedsättning.

-----------------------

Undersköterska inom äldreomsorg och hemtjänst

Som undersköterska inom äldreomsorgen ger du individuell vård och omsorg till äldre i eget eller särskilt boende för äldre. Du är en del av personens vardag. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet. Undersköterskor på äldreboende jobbar oftast i arbetslag med annan vårdpersonal. I hemtjänsten arbetar man vanligtvis ensam hos hemma hos personen, om inte arbetet kräver att man är två.

-----------------------

Undersköterska inom hälso- och sjukvården

Att arbeta som undersköterska inom hälso- och sjukvården innebär att du har ett jobb där omvårdnad av andra människor är kärnan i arbetet. Inom hälso- och sjukvårdens vårdavdelningar och mottagningar arbetar undersköterskan i team med andra undersköterskor, sjuksköterskor och läkare. Arbetsuppgifterna och arbetsplatserna varierar men omsorg och omvårdnad är alltid kärnan i arbetet.

-----------------------

Skötare inom psykiatrisk vård

En skötare inom psykiatrisk vård kan arbeta med patienter på en psykiatrisk avdelning eller öppenvårdsavdelning. I den vård och omsorg som kommunen är ansvarig kallas skötare ofta boendestödjare eller vårdare. En stor del av arbetet går ut på att stödja patienterna så att de upptäcker och utvecklar sin egen förmåga att klara sin vardag genom samtal och genom att skötare och patient tillsammans gör vardagliga aktiviteter, t.ex. lagar mat, städar och motionerar tillsammans.

-----------------------

Personlig assistent

Att arbeta som personlig assistent innebär att du kompenserar och underlättar vardagen för människor med funktionsnedsättning. Det kan till exempel vara rörelsenedsättning, syn- eller hörselnedsättningar, eller en intellektuell funktionsnedsättning.

-----------------------

Boendestödjare

Att arbeta som boendestödjare (boendeassistent) innebär att motivera och stödja personer med psykisk funktionsnedsättning Som boendestödjare motiverar, stimulerar och stödjer du personer med psykisk funktionsnedsättning att hantera sin vardag. Insatserna kan omfatta aktiviteter både i och utanför boendet.

-----------------------

Stödassistent

Som stödassistent arbetar du med personer som har fysiska, psykiska och/eller intellektuella funktionsnedsättningar. Du ger pedagogiskt stöd och omsorg för att främja personens förmågor och självständighet. I arbetet ingår också att dokumentera individens utveckling och behov för att kunna följa upp att personen får rätt stöd och hjälp.

Kurser

  • Anatomi och fysiologi 1
  • Anatomi och fysiologi 2
  • Funktions­förmåga och funktions­nedsättning 1
  • Funktions­förmåga och funktions­nedsättning 2
  • Gerontologi och geriatrik
  • Hälso- och sjukvård 1
  • Hälso- och sjukvård 2
  • Omvårdnad 1
  • Omvårdnad 2
  • Psykiatri 1
  • Psykiatri 2
  • Psykologi 1
  • Samhälls­kunskap 1a1
  • Social omsorg 1
  • Social omsorg 2
  • Vård och omsorg specialisering
  • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1

Så ansöker du

Bor du i: Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Perstorp, Svalöv, Ängelholm, Örkelljunga ansöker du via webbansökan i Helsingborgs kommun.

Bor du i: Klippan, Landskrona eller Åstorp ansöker du via respektive vuxenutbildnings webbansökan.

Läs mer om ansökan på vår hemsida!

Examen & Intyg

Från och med 1 juli 2021 skedde stora förändringar i utbildningen efter beslut tagna av regeringen och skolverket. Syftet var att skapa förutsättningar för en nationellt sammanhållen utbildning som ger möjlighet att uppnå de kompetenskrav som Socialstyrelsen har föreslagit för arbete som undersköterska. Fördjupningskurserna (inriktningarna) försvinner för att säkerställa att alla får samma utbildning.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri. Däremot får du själv betala böcker och annat studiematerial. Du kan söka studiemedel från CSN.

Öppet hus

Digitala öppna hus för YH

Varmt välkomna att delta på digitala öppna hus hos KUI Yrkeshögskola

Är du intresserad av att studera hos KUI Yrkeshögskola men har frågor om våra utbildningar, studieformen, närträffarna eller allt annat du kan komma på? Toppen! Då är du varmt välkommen på våra digitala öppna hus under mars och april.

Anmälan: Anmäl dig på kui.se/digitala-oppna-hus-yrkeshogskola-2024 för att få påminnelse och deltagarlänk via e-post.

Plats: Digitalt via MS Teams.

-------------------

Varmt välkommen följande datum:

Datum:   2024-04-29    Tid:   18:00 - 19:00   YH-FLEX Stödpedagog
Datum:   2024-04-29    Tid:   18:00 - 19:00   YH-FLEX Specialistundersköterska äldrevård
Datum:   2024-05-02    Tid:   18:00 - 19:00   YH-FLEX Specialistundersköterska psykiatri

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Undersköterska - Helsingborgs stad

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
KompetensUtvecklingsInstitutet
Drottningholmsvägen 37
112 42 Stockholm

Komvux och Yrkeshögskola för dig som vill arbeta eller redan arbetar inom vård och omsorg eller förskola, skola, fritidsverksamhet.

Sedan 1999 har KompetensUtvecklingsInstitutet (KUI) helt fokuserad sin utveckling och kompetens inom vård, omsorg, förskola och fritidsverksamhet. Genom ett nära samarbete med arbetslivet håller vi oss ständigt uppdaterade med nya krav och förändringar på arbetsmarknaden. 8 av 10 elever går direkt ut...

Läs mer om KompetensUtvecklingsInstitutet och visa alla utbildningar.

Highlights