Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Biomedicinprogrammet

Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Nästa startdatum
Höst 2024 se detaljer
Utbildningsform
Klassrum
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Höst 2024

  • Klassrum
  • Lund

Om utbildningen

Är du nyfiken på hur våra kroppar fungerar och vill du bidra till att minska sjukdom och lidande? Vill du hjälpa till att hitta botemedel mot sjukdomar som cancer och diabetes? Vill du ha en utbildning som kombinerar medicin och naturvetenskap med praktik?

Då kan biomedicin vara något för dig. Dina lärare är aktiva forskare och bland de bästa inom sina forskningsområden i världen. Från första början är du ute i en forskningsmiljö och tar del av de senaste laborationsteknikerna och forskningsresultaten.

Aktuella frågor för biomedicinare:

  • Hur kan man använda nanopartiklar i cancermediciner?
  • Antibiotikaresistens, vad ska vi göra när våra mediciner inte fungerar längre?
  • Kan vi skapa våra egna reservorgan med hjälp av stamceller?
  • Hur påverkar miljö, mat och livsstil vår och våra barns arvsmassa?

Efter utbildningen

Utbildningen ger dig möjlighet att gå vidare inom många områden efter din kandidatexamen. Du blir expert på att lösa medicinska problem och blir en viktig länk mellan ny biologisk kunskap och praktisk medicinsk användning.

De allra flesta studenterna väljer att läsa vidare till en masterexamen. Efter en masterexamen kan du som biomedicinare arbeta med:

  • Forskning inom universitet och industri
  • Expertstöd till life-science-bolag och myndigheter
  • Prövning av läkemedel (klinisk prövningsledare)
  • Affärsutveckling
  • Marknadsanalys

Programmet ges på engelska. Svenskan är undantagen från den grundläggande behörigheten.

Fysik 2, som normalt ingår i områdesbehörighet 13/A13, ingår inte i förkunskapskraven till programmet.

Programmet kan sökas både i den internationella antagningsomgången som är öppen till den 15 januari, och i den nationella antagningsomgången som öppnar den 15 mars.

 

Programmets innehåll

Termin 1-2

Under det första året läser du kurser som ger den baskunskap som är nödvändig för att kunna förstå hur människokroppen fungerar i de minsta beståndsdelarna. Du gör en djupdykning i cellens uppbyggnad och kemi. Undervisningen består av både föreläsningar, grupparbete, teambaserat lärande (TBL), akademiskt skrivande och laborationer.

Termin 3-5

Termin 3-5 innehåller en mer specialiserad kunskap om den friska och sjuka kroppen. Du lär dig om våra vanligaste folksjukdomar som diabetes, övervikt och cancer. Undervisningen består av föreläsningar, problembaserat lärande (PBL), teambaserat lärande (TBL), akademiskt skrivande och laborationer.

Termin 6

Den sista terminen ägnar du helt åt att göra ett forskningsprojekt där du får använda dig av det du lärt dig både praktiskt och teoretiskt inom programmet. Du redovisar och analyserar din forskning i en uppsats som du presenterar vid ett seminarium.

https://canvas.education.lu.se/courses/13399

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Biologi 2, Kemi 2, Matematik 4/Matematik D

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Lunds universitet
Lund

Lunds universitet har sin naturliga plats bland Europas främsta lärosäten. Som Skandinaviens största enhet för högre utbildning och forskning bedriver universitetet idag verksamhet inom ett brett spektrum av ämnen. På Lunds universitet arbetar cirka 6 800 personer – lärare, forskare,...

Läs mer om Lunds universitet och visa alla utbildningar.

Highlights