Visa studentum.se som: Mobil

Biovetenskaper

Åbo Akademi
Sammanfattning
Universitets- & högskoleutbildning
Åbo
3-5 år
Klassrum
Startdatum: Höst 2021 - Åbo
händer i vita handskar som skriver på en provrörsetikett

Biovetenskaper

Utbildningslinjen för biovetenskaper

En biovetare kan genom forskning och praktiska tillämpningar rädda människo- och djurliv, utveckla nya botemedel mot sjukdomar eller skapa metoder och produkter som kan rädda världens havsområden. Biovetenskaper handlar om att förstå och tillämpa information om de minsta beståndsdelarna i människan samt förändringarna i natur och miljö: molekyler, celler och biokemiska processer, genetik, organismer, evolution, ekologi och miljöfrågor. Ditt spetskunnande skaffar du genom att fördjupa dig antingen i människan (bl.a. fysiologi, DNA, människokroppens fascinerande cellulära processer och mekanismer) eller i havsområdena (biologi, biodiversitet, ekosystem och arter). Du kan även välja att studera till ämneslärare i biologi om du brinner för att dela ditt kunnande med andra.

Kandidatnivå inom biovetenskaper

Redan på kandidatnivå styr dina intressen valet av huvudämne. Med huvudämnet cell- och molekylär biovetenskap lär du dig bl.a. hur organ och vävnader bildas och utvecklas, hur cellerna kommunicerar samt hur generna styr hela processen. Du läser också om stamceller och cancerceller och om hur nya terapier mot olika sjukdomar skapas. Ditt biämne är kemi och under magisterstudierna fördjupar du dig ytterligare i antingen biokemi eller cellbiologi. Huvudämnet miljö- och marinbiologi är något för dig som är intresserad av havsområdenas (särskilt Östersjöns) biologiska mångfald, ekologi och arter. Du får delta i praktiska fältkurser och kan välja ett bio- eller naturvetenskapligt biämne. Inom båda huvudämnena har du fina möjligheter att studera utomlands och skapa kontakter inför arbetslivet.

Huvudämne 

Inom utbildningslinjen i biovetenskaper kan du söka in till huvudämnena cell- och molekylär biovetenskap samt miljö- och marinbiologi. Miljö- och marinbiologi erbjuds på kandidat- och magisternivå. Cell- och molekylär biovetenskap erbjuds på kandidatnivå, på magisternivån fortsätter du dina studier i något av huvudämnena cellbiologi och biokemi.

Du som biovetare i arbetslivet

Som utexaminerad kandidat i naturvetenskaper/filosofie magister kan du med ditt jobb göra skillnad för både människa och natur, samt öka medvetandet om miljöfrågor. Forskare, doktorand, projektsakkunnig, produktionskemist, produktutvecklingschef, naturskyddsbiolog, miljöinspektör och lärare i biologi är bara några av titlarna på dem som tagit steget in i arbetslivet genom vår utbildningslinje.

Många arbetar med forskning (universitet), undervisning (yrkeshögskolor, grundskolor), produktutveckling (läkemedels- och kemiindustri, varvsindustri) och hälsoförvaltning (statlig och kommunal övervakning, hälsosektorn, sjukhus, arbetshygien, EU). Som högskoleutbildad expert får du gå in på minsta lilla detalj för att hitta de bästa lösningarna. Ditt arbete är banbrytande!

Bonus: Åbo Akademi erbjuder också intressanta karriärmöjligheter inom forskning åt duktiga biovetare.

För mer information om Biovetenskaper, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

  Du har möjlighet att bli antagen till utbildningslinjen på basis av:

  • Finländsk studentexamen (eller IB-, EB- eller Reifeprüfung/DIA-examen)
  • Urvalsprov
  • Nordisk gymnasieexamen
  • Avlagda studieprestationer vid ett öppet universitet (Öpuleden)
  • Avlagda studieprestationer inom samma område (överflyttning)

  Språkkrav 

  Åbo Akademi är ett svenskspråkigt universitet och alla som studerar inom våra svenskspråkiga utbildningar behöver ha tillräckliga kunskaper i svenska innan de inleder sina studier.

  Mer information

  Mer information om behörighet och ansökan hittar du på Åbos Akademis webbsida. 

  Åbo Akademi

  Åbo Akademi

  Jämställdhet, likabehandling och mångfald

  Åbo Akademi är hela Finlands svenska mångvetenskapliga bildningsuniversitet med campus i Åbo och Vasa. De bidrar till samhället med bildning, utbildning och ny vetenskaplig kunskap. Åbo Akademis forskning och utbildning är internationellt erkänd, och genom gränsöverskridande samarbeten fungerar de som...


  Läs mer om Åbo Akademi och visa alla utbildningar.

  Intresseanmälan

  Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Biovetenskaper

   Få mer information via mail

   Ickebindande

   Kostnadsfritt

  Hitta till utbildaren

  Åbo Akademi

  Domkyrkotorget 3
  20500 Åbo

  Gör intresseanmälan

  För att få mer information om utbildningen Biovetenskaper från Åbo Akademi, fyll i följande uppgifter:

  Recensioner
  Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.

  Du kanske också är intresserad av: