Folkhögskoleutbildning

Keramisk form

Längd
40-80 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
19 augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 15 april 2024
Utbildningsform
Klassrum
Längd
40-80 veckor
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
Studiemedelsberättigad
Nästa startdatum
19 augusti 2024 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 15 april 2024
Utbildningsform
Klassrum
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

19 augusti 2024

  • Klassrum
  • Leksand
  • Sista ansökan: 15 april 2024

Om utbildningen

Utbildning i Keramisk form

Keramisk form är en grundläggande utbildning som ger dig erfarenhet av vad det innebär att arbeta inom olika keramiska tekniker och områden. Du får en mycket god grund om materialens möjligheter och begränsningar att utgå ifrån. Kursen är ettårig med möjlighet att söka ett andra år. År 1 och 2 arbetar vi tillsammans i verkstaden. Utbildningen är högskoleförberedande, men det finns också möjlighet att söka till ett tredje år, "Keramisk form – påbyggnadskurs".

Vi har utvecklat ett arbetssätt genom vilket vi utgår ifrån varje elevs mål och förutsättningar. Du kommer att arbeta med processinriktade uppgifter av olika slag för att stimulera din kreativitet och där du får förslag på passande arbetsmetoder. Redovisningarna är betydelsefulla eftersom alla får ta del av varandras erfarenheter och reflektioner. Våra lärare har stor kompetens, lång erfarenhet och samtidigt en stor nyfikenhet på det som händer inom deras område. De ansvarar tillsammans med dig för att din utbildning ger dig möjlighet att nå dina mål utifrån dina förutsättningar.

Tidigare erfarenhet av keramik från gymnasium eller studiecirklar är bra, men inte nödvändigt. På Leksands folkhögskola tycker man att det är viktigast med ett uppriktigt intresse.

För mer information om Keramisk form, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Besök oss

Välkommen hit för att se hur vi jobbar, känn på atmosfären och bli inspirerad. För att du ska få ett så bra mottagande som möjligt kontakta kursansvarig för att komma överens om en passande tidpunkt för ditt besök.

Ämnen vid Keramisk form

Keramik
Första och andraårselever arbetar tillsammans i verkstaden där hantverksutbildning, teori och materialkunskap varvas med uppgifter i syfte att utveckla formkänsla och konstnärligt uttryckssätt. Arbetet består av gemensamma formuppgifter, genomgångar och individuella övningar.

Vi går igenom olika sätt att forma leran där en stor del av tiden ägnas åt drejövningar. Även dekortekniker och olika modeller för glasyrframställning behandlas. Saltbränning görs ungefär en gång per läsår.

Eleverna i årskurs två har större frihet att formulera egna uppgifter som dock ska tidsbegränsas och redovisas. Som student förfogar du över en egen arbetsplats med drejskiva. Skolan har tre elektriska ugnar, en gasolugn, två saltugnar och en rakuugn. Material finns för bygge av diverse enklare ugnar.

Verkstaden är öppen även under kvällar och helger och ansvaret för dess skötsel har vi tillsammans.

Bild
Här får du grundläggande kunskaper i kroki, modellmålning, skissteknik, perspektiv- och färglära för att utveckla ditt personliga bildspråk och främja din konstnärliga utveckling. Bildundervisningen är en viktig del i framställningen av arbetsprover för elever som tänker söka till en högre konstnärlig utbildning.

Så ansöker du

Då stor del av undervisningen är individuell har vi inga krav på att de sökande ska ha keramiska förkunskaper. Vi tycker att ett intresse för färg och form är viktigare.

Ansökan
Ansökan ska innehålla ett arbetsprov omfattande ett tecknat eller målat självporträtt i A-4 format samt ett personligt brev.

Du är alltid välkommen att kontakta oss med en förfrågan om eventuell återbudsplats.

Examen & Intyg

Vi är måna om att varje elev hittar sitt personliga uttryck utifrån egna tankar och idéer. Därför kommer du att få individuell och personlig handledning. Du kommer att ha en egen arbetsplats och en egen drejskiva. Verkstaden är tillgänglig dygnet runt alla dagar och är utrustad med elugnar, gasolugn och vedeldade ugnar. Det finns tegel för de som vill bygga egna utomhusugnar. Efterhand som din förståelse för materialens möjligheter ökar har du möjlighet att fördjupa dig och om du vill, formulera egna uppgifter och projekt. Du kommer också att få undervisning/föredrag av gästlärare som är yrkesverksamma eller har specialkunskaper inom ett område.

Leksands folkhögskola Facebook

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigande.

Internat
Du kan välja att bo i studentrum för 5 300 kr per månad eller studentlägenhet från 6 700 kr per månad. Då ingår frukost, lunch och fika, måndag – fredag.

Externat
Den som inte bor på internatet betalar en obligatorisk avgift för lunch och fika, som idag är 2 100 kr per månad.

Du betalar för ditt eget material och bränningar.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Keramisk form

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.

Recensioner

Snittbetyg: 4

Baseras på 1 recensioner
Recensioner publiceras enligt vår recensionspolicy.
Skriv en recension
4/5
Lisa
18 mar 2014

Tiden på keramisk form i Leksand är ovärderlig. Du får vara i en kreativ tillåtande miljö där du får utforska lerans alla möjligheter (och begränsningar) i din egen takt. Du kan...

Visa mer
Leksands folkhögskola
Siljegårdsvägen 21
793 33 Leksand

Leksands folkhögskola

Är det dags att ta steget mot något nytt? Då är det kanske dags att söka till Leksands folkhögskola! Skolan som är mötesplatsen och växthuset för hantverk, entreprenörskap, lärande och personlig utveckling. Siljan breder ut sig nedanför oss. Här ute...

Läs mer om Leksands folkhögskola och visa alla utbildningar.

Highlights