Visa studentum.se som: Mobil
Sammanfattning
Utbildningstyp: Folkhögskoleutbildning
Utbildningsort: Fårösund
Längd: 1 år
Utbildningstakt: Heltid
Studiestöd: Ja
Språk: Svenska
Startdatum: Höst 2018 - Fårösund

Skrivarlinjen

skrivarlinjen

Vill du bli författare? Vill du lära dig skriva? Vill du lära dig skriva i en stimulerande miljö? Då har du hamnat rätt. 

Skrivarlinjen - För dig som tar ditt skrivande på allvar 

Skrivarlinjen vid Gotlands folkhögskola vänder sig till dig som är beredd att ta ditt skrivande på allvar, arbeta självständigt och ta mycket eget ansvar, läsa mycket och olika typer av skönlitteratur och ge respons på egna och andras författade texter.

I klassrummet arbetar ni mycket i grupp men en stor del av utbildningen går ut på att du arbetar självständigt med ditt skrivande och läsande under icke-lärarledda dagar.

Litterära diskussioner - Du påverkar

Kreativitet och konst, ordens musik, har alltid påverkat samhället. Du som studerar här har de allra yttersta möjligheterna att påverka, påskriva och påtala samhällets idé- och kulturdebatt. På Skrivarlinjen ser ni närmare på dagens aktuella litterära diskussion. Vill du medverka och bidra, utveckla ditt skönlitterära skrivande och ditt kritiska tänkande? Sök då utbildningen i Skönlitterärt Skrivande på Gotlands folkhögskola i Fårösund!

Du får skrivandets hantverk

Du får lära dig att behärska skrivandets hantverk i olika genrer. Du får göra skrivövningar, prova dig fram och experimentera - allt för att du ska få möjlighet till att utveckla ditt egna skönlitterära skrivande, hitta ditt eget språk och din egen stil. Genom föreläsningar, diskussioner och exempel från litteraturen hittar du nya infallsvinklar, blir en säkrare författare och en mer lyhörd läsare.

För att kunna placera in det egna skapandet i ett historiskt och teoretiskt sammanhang för ni ständigt ett samtal om litteratur. 

Kursens innehåll

Utbildningen i skönlitterärt skrivande är uppdelad i olika block/delkurser. Den viktigaste delen är din egen textproduktion och de andra deltagarnas samt lärarnas respons på dessa texter.

Skrivarlinjen har fokus på textsamtalen där ni läser varandras texter samt ger och tar emot konstruktiv kritik/respons i mindre grupper. Ni övar upp er blick för hur era texter kan utvecklas samt läser och samtalar kontinuerligt om litteratur.

Uppläsningsverkstad 

Ett viktigt inslag i utbildningen är att ni jobbar med uppläsningsverkstadDu får öva dig i scenframträdande, röst- och kroppsspråk. Att agera på scen med text och utifrån olika uppläsningstekniker. Du läser upp dina egna texter men även andras författade texter. Ni ordnar uppläsningskvällar på skolan.

Som en del av utbildningen ingår att deltagarna på Skrivarlinjen ansvarar för att anordna uppläsningar på Gotland och – i mån av intresse – på andra orter. Deltagarna organiserar uppläsningarna med innehåll, scenografi, kontakt med de platser där uppläsningarna genomförs och marknadsföring.

skriva

Möten och studiebesök

Du får möta författare, poeter, dramatiker vid föreläsningar och författarbesök. Under utbildningen går vi igenom skrivprocessen från det första ordet till utgivning. Vi tittar på bokförlagskunskap och översättning. Några gånger per år brukar vi ha några lektioner om gotländska författare, sägner och myter. Du som studerar på Skrivarlinjen får delta i temadagar, utflykter, studiebesök och andra aktiviteter som folkhögskolan i Fårösund och Skrivarlinjen anordnar.

En text i veckan 

Varje vecka lämnar du in en skönlitterär text som du själv skrivit. Denna text tas sedan upp i textsamtal veckan därpå. Under textsamtalen arbetar ni i mindre grupper. Samtalet är utbildningens huvudsakliga arbetsform. Att läsa och hämta inspiration och kunskap från klassiska och samtida författare ingår.

Läser lika mycket som ni skriver

Ni läser lika mycket som vi skriver,alltid en bok som ska diskuteras i litteraturseminarier. Men även textutdrag från poesin, prosan och dramatiken pågår under året. Du som går denna utbildning är medveten om att vi läser många olika genrer i skönlitteraturen. Du är beredd att ta dig an både klassiska verk och samtida litteratur inom prosa, dikt och dramatik.

Skrivardagar

Ni har skrivdagar för egen produktion två dagar i veckan.Vissa veckor blir skrivdagarna endast en till förmån för tid till gästlärare och författarbesök. Varje termin har ni även en så kallad läs- och skrivveckaDu som studerar här är beredd att ta mycket eget ansvar och kunna arbeta självständigt.

Bildningsresa

Under vårterminen gör ni en bildningsresa inom Sverige eller utomlands där du som deltagare är med i en grupp och gör lektionsupplägg för de andra i klassen. Bildningsresan kan inkludera besök på museer, träffa andra författare, konserter, guidning, andra slags utflykter i landet som ni tar er till.

Ni skapar en antologi

Antologin arbetar du som studerar fram tillsammans med dina skrivande kamrater i klassen under vårterminen. En bok med eders egna texter. Ett arbete som bygger på laganda, där alla får vara med och utforma boken; texter, layout, design, bilder, ekonomi, m.m. Antologin får du som studerande köpa samt att ni säljer den i samband med uppläsningar och till andra linjer på folkhögskolan med mera.

Lärare på Skrivarlinjen 

Ludvig Drakenfjord, Katja Timgren, Pär Hansson, Hanna Wikman och Kersti Björkman.

För mer information om Skrivarlinjen, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Ansökan och behörighet

Du kan antingen göra en webbansökan eller ansöka via en ansökningsblankett.

Detta ska du bifoga till din ansökan till Skrivarlinjen.OBS! Ej originalhandlingar

  • Personbevis (inte äldre än 3 månader)
  • Betyg
  • Eventuellt arbetsbetyg/intyg
  • Personligt brev på 1-3 sidor där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen samt dina drömmar och mål. Berätta också om ditt läsande; hur och vad du läser och har läst på en halv till en A4-sida.
  • Textprov(prosa, dramatik eller dikt) om 3-5 A4-sidor.

OBS! Texterna ska skrivas på svenska.

Antagning 

Antagningsprocessen startar direkt efter sista ansökningsdatum. Intervjuer med ett urval av sökande sker per telefon. Skrivarlinjen har 14 utbildningsplatser.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och studiestödsberättigande. Vissa kostnader tillkommer. 

Tillkommande kostnader

Skrivarlinjen gör under maj månad en bildningsresa som ingår i utbildningen. Kostnaden för denna varierar mellan 3 700 kronor och 4 000 kronor, beroende på resmålet. Du som studerande betalar då en summa varje månad till folkhögskolans konto. Blir du sjuk eller får annat giltigt förhinder återbetalas självklart de sparade pengarna.

Kostnaden för litteratur betalas av dig som studerande. Dessutom betalar du en fast materialavgift på 500 kr/termin för utskrifter och kopiering. 

Gotlands folkhögskola

Gotlands folkhögskola

Fårösund och Hemse

Välkommen till Gotland! En fantastisk plats att studera på. Här är det nära till hav, natur och inspirerande miljöer. Folkhögskolans studerande från de estetiska linjerna – musik, foto, skrivare, textil och film möter socialpedagoger och studerande från allmänna linjen. Gotlands...


Läs mer om Gotlands folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad och vill veta mer om utbildningen: Skrivarlinjen.


En intresseanmälan ger dig möjlighet att komma i kontakt med utbildningsarrangören


Du blir kontaktad och får mer information - För att kunna ta rätt beslut


En intresseanmälan är ingen bokning. Du förbinder dig inte till något

Errors
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Valfritt
Ja tack
Nej tack

Kontaktuppgifter till Gotlands folkhögskola

Gotlands folkhögskolaStorgatan 11
623 50 Hemse

Tel: 0498-20 36 50

gotlandsfolkhogskola.se

Kontakta Gotlands folkhögskola