Visa studentum.se som: Mobil
Sammanfattning
Utbildningstyp: Folkhögskoleutbildning
Utbildningsort: Fårösund
Längd: 1 år
Utbildningstakt: Heltid
Studiestöd: Ja
Språk: Svenska

Skrivarlinjen

skrivarlinjen

Vill du lära dig skriva? Vill du utveckla ditt skrivande i en stimulerande miljö? Då har du hamnat rätt. 

Skrivarlinjen - För dig som tar ditt skrivande på allvar 

Du som går på Skrivarlinjen är beredd på att ta mycket eget ansvar. I klassrummet arbetar ni mycket i grupp men en stor del av utbildningen går ut på att du arbetar självständigt under icke-lärarledda dagar. Två dagar i veckan är det skrivdag då du arbetar med ditt skrivande samt ditt läsande. Vissa veckor blir det endast en skrivdag till förmån för tid till gästlärare och författarbesök. Varje termin har Skrivarlinjen även två stycken läs-och skrivveckor där du helt arbetar på egen hand.

Kursens innehåll

Utbildningen är uppdelad i olika block/ delkurser där ni kommer att gå igenom olika genrer inom dikten, prosan och dramatiken. Du får möta författare, poeter och dramatiker vid föreläsningar och författarbesök. Under utbildningen går vi igenom skrivprocessen från det första ordet till utgivning. Skrivarlinjen brukar även titta på bokförlagskunskap och översättning.

Den viktigaste delen är din egen textproduktion och deltagarnas samt lärarnas respons på dessa texter. Varje vecka lämnar du in en skönlitterär text som du själv skrivit. Dessa texter tas upp i textsamtal då din textsamtalsgrupp samt en handledare har läst din text. Under textsamtalen ger ni varandra feedback och konstruktiv kritik med mål att utvecklas som skrivande människor.

Inte bara skrivande, utan också läsande

Läsandet är lika viktigt som skrivandet. Under året har ni löpande litteraturseminarer om både klassiska verk och samtida litteratur inom prosa, dikt och dramatik. På Skrivarlinjen arbetar ni utifrån utgångspunkten: du skriver inte bättre än hur du läser. Genom att ta del av olika typer av skönlitterära texter får du chansen att analysera hantverket och inspireras till ditt eget skrivande.

Uppläsningsverkstad 

Ett viktigt inslag i utbildningen är att ni jobbar med uppläsningsverkstad. Där får du öva dig i att agera på scen och testa olika uppläsningstekniker samt röst- och kroppsspråk. Du läser upp både dina egna och andras texter. 

Som en del av utbildningen ingår att deltagarna på Skrivarlinjen ansvarar för att anordna uppläsningar på skolan, andra platser på Gotland och – i mån av intresse – på andra orter. Deltagarna organiserar uppläsningarna med innehåll, scenografi, kontakter och marknadsföring.

skriva

Möten och studiebesök

Du får möta författare, poeter, dramatiker vid föreläsningar och författarbesök. Under utbildningen går vi igenom skrivprocessen från det första ordet till utgivning. Vi tittar på bokförlagskunskap och översättning. Några gånger per år brukar vi ha några lektioner om gotländska författare, sägner och myter. Du som studerar på Skrivarlinjen får delta i temadagar, utflykter, studiebesök och andra aktiviteter som folkhögskolan i Fårösund och Skrivarlinjen anordnar.

Vårterminen

Under vårterminen arbetar du och din klass fram en antologi med era egna texter. Arbetet bygger på laganda, där alla är med och utformar boken: innehåll, layout, kontakt med tryckeri, ekonomi med mera.

På våren gör ni också en bildningsresa utomlands eller i Sverige där du och dina skrivande kamrater gör lektionsupplägg. Exempel på vad deltagare tidigare år har inkluderat i bildningsresan är: besök på museer, författarträffar, konserter, guidningar med mera.

Gemensamma aktiviteter

Du som studerar på Skrivarlinjen får delta i temadagar, utflykter, studiebesök och andra aktiviteter som folkhögskolan i Fårösund och Skrivarlinjen anordnar.

Målen på Skrivarlinjen

När du har avslutat Skrivarlinjen ska du ha uppnått följande mål:

 • Den studerande ska ha fått en grund för vidare litterära studier, fått öva upp sin förmåga att läsa noggrant, känsligt och uppmärksamt. Fördjupat sina kunskaper om språket och dess uttrycksmöjligheter. Få mer kunskap genom sitt läsande inom olika litterära genrer, såväl samtidslitteratur som klassisk litteratur.
 • Ha fördjupat sin förmåga att Skriva och Läsa - ge respons på sina klasskamraters skönlitterära texter samt ge respons på andra författares texter och då inom litteraturseminarier inom olika litterära genrer.
 • Ha reflekterat över sin egen väg till kreativa processer, sina drivkrafter och konstnärliga förmågor samt att tillgodogöra sig det litterära fackspråket.
 • Att ha mött och samtalat med ett flertal yrkesverksamma författare, poeter, dramatiker.
 • Den studerande ska ha fått god kännedom om sitt eget skönlitterära Författande och andras Skrivande / Författande. Samtidslitteraturen av världsförfattare och litteratur av klassiska författare i världen.
 • Känna till de samhälleliga aspekterna av litteraturen Sverige, Norden och Världen.
För mer information om Skrivarlinjen, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Du kan antingen göra en webbansökan eller ansöka via en ansökningsblankett.

Detta ska du bifoga till din ansökan till Skrivarlinjen.OBS! Ej originalhandlingar

 • Personbevis (inte äldre än 3 månader)
 • Betyg
 • Eventuellt arbetsbetyg/intyg
 • Personligt brev på 1-3 sidor där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen samt dina drömmar och mål. Berätta också om ditt läsande; hur och vad du läser och har läst på en halv till en A4-sida.
 • Textprov (prosa, dramatik eller dikt) om 3-5 A4-sidor.

OBS! Texterna ska skrivas på svenska.

Antagning 

Antagningsprocessen startar direkt efter sista ansökningsdatum. Intervjuer med ett urval av sökande sker per telefon under antagningsprocessen i maj. I mitten av maj kommer första antagningsbeskedet. Skrivarlinjen har 14 utbildningsplatser.

Kostnader

Utbildningen är kostnadsfri och studiestödsberättigande. Vissa kostnader tillkommer. 

Tillkommande kostnader

Skrivarlinjen gör under maj månad en bildningsresa som ingår i utbildningen. Kostnaden för denna är ca 4 000 kronor. Du som studerande betalar då en summa varje månad till folkhögskolans konto. Blir du sjuk eller får annat giltigt förhinder återbetalas självklart de sparade pengarna.

Kostnaden för litteratur betalas av dig som studerande. Dessutom betalar du en fast materialavgift på 500 kr/termin för utskrifter och kopiering. 

Gotlands folkhögskola

Gotlands folkhögskola

Fårösund och Hemse

Välkommen till Gotland! En fantastisk plats att studera på. Här är det nära till hav, natur och inspirerande miljöer. Folkhögskolans studerande från de estetiska linjerna – musik, foto, skrivare, textil och film möter socialpedagoger och studerande från allmänna linjen. Gotlands...


Läs mer om Gotlands folkhögskola och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Skrivarlinjen

 Få mer information via mail

 Ickebindande

 Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Gotlands folkhögskola

Storgatan 11
623 50 Hemse


Beställ information

För att få mer information om Skrivarlinjen via mejl, fyll i följande uppgifter:

Vill du ta del av externa erbjudanden?
Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.