Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Yrkeslärarprogrammet

Längd
90 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans
Antagningshistorik
Längd
90 hp
Utbildningstakt
Deltid
Nästa startdatum
Vår 2025 se detaljer
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-10-15
Utbildningsform
Distans
Antagningshistorik

Kommande starter

1 tillgängligt startdatum

Vår 2025

  • Distans
  • Distans
  • Sista ansökan: 2024-10-15

Om utbildningen

Det finns ett stort behov av yrkeslärare som kan arbeta i gymnasieskolans yrkesprogram eller yrkesutbildning i vuxenutbildningen. Yrkeslärarprogrammet vänder sig till dig som har arbetslivserfarenhet och yrkeskunskaper och som vill arbeta som yrkeslärare. Utbildningen leder till yrkeslärarexamen. Du blir behörig att undervisa i gymnasieskolan, gymnasiesärskolan, kommunal vuxenutbildning och särskild utbildning för vuxna.

Utbildningen ges på halvfart, bedrivs mestadels på distans med  5-6 dagar campusträffar per termin. En tredjedel av utbildningen är förlagd till en gymnasieskola eller vuxenutbildning där du ges möjlighet att ta del av och utöva yrkeslärarens uppdrag samt undervisning i dina yrkesämnen. 

Utbildningens innehåll
I början av utbildningen knyts ditt yrkes­kunnande ihop med din roll och ditt uppdrag som yrkeslärare. Under utbildningens gång fördjupar du din didaktiska och ämnesdidaktiska kompetens och du läser kurser i följande områden:       
Lärandeteorier och yrkeskunnande, Sociala relationer, konflikthantering och ledarskap, Specialpedagogik, Styrdokument, bedömning och betygsättning, Styrsystem, organisation och bedömning, Utvecklingsarbete och aktionsforskning, Utvärdering, Verksamhetsförlagd utbildning, Yrkesdidaktiska tillämpningar.

Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Den del som kallas för VFU genomförs på en gymnasieskola eller inom vuxenutbildningen. Under handledning av en yrkeslärare får du pröva och utveckla din yrkeslärarroll, utifrån din yrkeserfarenhet och tillsammans med de kunskaper som din utbildning gett dig. Du får möjlighet att planera, genomföra, reflektera över och diskutera din egen undervisning. Om du redan arbetar som obehörig yrkeslärare kan du ansöka om att få göra VFU i din tjänst, förutsatt att du antagits i något av de ämnena du undervisar i. Vid kursstarten lämnar du förslag på placering av din verksamhetsförlagda utbildning.

Ytterligare ansökningshandlingar
Du ansöker om särskild behörighet till det eller de yrkesämnen inom gymnasieskolans yrkesprogram som du anser att du har kvalificerade och relevanta yrkeskunskaper i. Observera att du utöver din ansökan på www.antagning.se även ska göra en kartläggning av dina yrkeskunskaper via Valda. Mer information om hela ansökningsprocessen hittar du här: https://www.gu.se/studera/hitta-utbildning/om-ansokan-till-yrkeslararprogrammet

Så ansöker du

Grundläggande behörighet samt särskild behörighet kopplad till ämne.

Examen & Intyg

Yrkeslärarexamen
Göteborgs universitet
Vasagatan 33
41137 Göteborg

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar.

Highlights