Grundnivå (Högskole- och Kandidatexamen)

Bebyggelseantikvariskt program

Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Antagningshistorik
Längd
180 hp
Utbildningstakt
Heltid
Antagningshistorik

Om utbildningen

Programmet riktar sig till dig som tycker att det är spännande med gamla byggnader, stadskvarter och historiska landskap och som vill arbeta med frågor om bevarande och utveckling av till exempel industrimiljöer, funkiskvarter, historisk arkitektur och byggnadsvård. Som byggnadsantikvarie bidrar du i samhällsplaneringen genom att stärka det befintliga, kulturhistoriska bebyggelsemiljöers betydelse, för en långsiktigt hållbar utveckling. Utbildningen är tvärvetenskaplig och yrkesinriktad och ger dig gedigen antikvarisk kompetens. 

Om utbildningen

Det bebyggelseantikvariska programmet ger teoretiska och yrkesförberedande kunskaper om kulturvårdande hantering av kulturmiljöer i städer och på landsbygd, om byggnader, landskap och kulturarvsfrågor.  Som byggnadsantikvarie bidrar du i samhällsplaneringen genom att stärka det befintliga, kulturhistoriska bebyggelsemiljöers betydelse, för en långsiktigt hållbar utveckling.

Efter studierna

Många yrkesverksamma bebyggelseantikvarier arbetar på kommuner, museer och länsstyrelser. Arkitekt- och konsultföretag är också vanliga arbetsgivare. Det finns möjlighet att arbeta som egenföretagare. Till arbetsuppgifterna hör antikvarisk rådgivning, att ta fram kulturhistoriska kunskaps-, planerings- och beslutsunderlag för samhällsplanering samt för kulturmiljö- och byggnadsvård. I möjliga arbetsuppgifter ligger också att skriva informationsmaterial, att ge råd och delta i olika planeringsprocesser, och generellt bidra till en uthållig samhällsutveckling där historiska förutsättningar ses som resurser.

Så ansöker du

Grundläggande behörighet + Historia 1b eller 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2

Examen & Intyg

Kandidatexamen
Göteborgs universitet
Vasagatan 33
41137 Göteborg

Göteborgs universitet

Göteborgs universitet möter samhällets utmaningar med mångsidig kunskap. 37 000 studenter och 6 000 medarbetare gör universitetet till en stor och inspirerande arbetsplats, flödande av kunskap och idéer. Öppenheten är ett signum som genomsyrar verksamheten. Universitetet tar plats i debatten...

Läs mer om Göteborgs universitet och visa alla utbildningar.

Highlights