YH-utbildning

Internationell Kulturproducent

Almost there, i Boden (+1 orter)
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
2 september, 2024 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-05
Utbildningsform
Distans med träffar
Längd
2 år
Utbildningstakt
Heltid
Studiestöd
CSN-berättigad
Nästa startdatum
2 september, 2024 (+2 starter)
Sista ansökan
Sista ansökan: 2024-05-05
Utbildningsform
Distans med träffar
Få mer information om utbildningen 👍

Kommande starter

Välj mellan 2 startdatum

2 september, 2024

  • Distans med träffar
  • Boden
  • Sista ansökan: 2024-05-05

1 september, 2025

  • Distans med träffar
  • Boden
  • Sista ansökan: 2025-05-04

Om utbildningen

Almost there - om utbildningen: Internationell Kulturproducent

Bli länken mellan kultur, konst och publik

– få en ledande roll inom kulturproduktion och samhällsutveckling som internationell kulturproducent!

Konst och kultur växer i betydelse som verktyg för att förmedla kunskap, bidra med värdeskapande upplevelser, navigera i vår samtid och driva hållbar förändring i samhället. Som internationell kulturproducent leder och genomför du kulturproduktioner, skapar och analyserar kulturens funktioner och betydelser för individ, samhälle och samhällsutveckling.

I rollen som internationell kulturproducent hjälper du till att sätta kulturen på kartan och att förmedla och förverkliga kulturupplevelser genom nytänkande metoder som förenar kultur och samhällsutveckling. Från idéutveckling, processledning och marknadsföring, till finansiering, förankring och samverkan; utbildningen ger dig heltäckande färdigheter för att jobba som kulturproducent nationellt och internationellt. 

Under den 2-åriga utbildningen lär du dig att självständigt navigera i kultursektorns ekosystem, yrkesidentiteter och praktiker samtidigt som du djupdyker i den mångkulturella euroarktiska regionens kultur, historia och samtid. Utbildningen består även av 25 % praktik så väl som en möjlighet att utveckla egna kulturproduktioner under studietiden. 

Utbildningen ges på distans/online, med ett antal fysiska träffar i Norrbotten (Boden, Luleå m.fl) eller på relevanta kulturverksamheter i norr. Träffarna samplaneras tillsammans med de studerande. 


Om rollen som Internationell Kulturproducent 

En internationell kulturproducent initierar och etablerar interkulturella och internationella samarbeten och projekt. I rollen tas ett projektledaransvar från idé till produktion, kopplat till finansiering, planering, processtyrning, projektledning, genomförande, marknadsföring och påverkansarbete, med nära koppling till digitaliseringens möjligheter. 

Kulturproducenten projektleder inom hela kultursektorn med ansvar för produktioner/produkter i alla discipliner. Yrkesrollen – som beroende på konstform eller produkt omfattar projektledare, curator, producent eller arrangör – utgör den förmedlande länken mellan konsten/kulturprodukten och publik. Kulturproducenten producerar t.ex. en utställning, föreställning, event, eller festival. Kulturproducenten arbetar även med kulturarvsverksamheter och kultur i det offentliga rummet, inklusive kulturinslag/gestaltningar i samhällsbyggnad och livsmiljöer. Kulturproducenten efterfrågas/anställs av offentliga eller privata kulturverksamheter.

Heltäckande kompetens för att jobba med och leda kulturproduktion 

Utbildningen Internationell kulturproducent ger dig kompetensen att jobba med kulturella verksamheter ur ett hållbart och heltäckande perspektiv. Under utbildningen lär du dig om kulturproduktion, kulturkonsumtion och publik, kulturföretagande och kulturella och kreativa näringar. Du får förståelse och färdigheter inom ekonomisk administration, budgetarbete och finansiering i kultursektorn. Samtidigt lär du dig om kommunikativa processer, digitala metoder och verktyg för kreativa processer. 


Kultursektorn i norr 

Kultursektorn i norr har under 2010-talet genomgått en exceptionell expansion. Perioden har sett samhällsförändrande satsningar som Väven och Sara Kulturhus, branschutvecklande projekt som Umeå kulturhuvudstad eller revitaliserade Luleå-biennalen, breddad infrastruktur genom institutionella nyetableringar: Havremagasinet Länskonsthall, Tornedalens museum, Konstmuseet i Norr och Dansinitiativet, produktionsdrivande verksamheter som BDPop, Dans i Nord, kreativa kluster som Northern Sustainable Futures och Vallje: en växande samisk kulturell infrastruktur med Aejlies, Giron Sámi Teáhter, Tjállegoahte och Samiskt Filminstitut. Idag visar sektorn unisont på omfattande svårigheter med kompetensförsörjning och brist på rätt utbildade yrkesverksamma för att drifta och förvalta denna expansion. Kulturverksamheter samverkar i ökande utsträckning även med andra branscher och sektorer. Yrkeskompetens för denna yrkesroll behövs därför brett i Norr.

En yrkesskola med många samarbetspartners från kultursektorn

Utbildningen är framtagen i nära samarbete med flera aktörer i Norrbotten och Västerbotten, samt norra Finland och Norge, som har varit med och utformat kursplanen samt gemensamt intygar behovet av yrkeskompetensen. Bland inblandade aktörer finns bl.a. Filmpool Nord, Havremagasinet Länskonsthall, Konstnärsgruppen Kilen, Kulturcentrum Ebeneser, Dansinitiativet, Kultur- och fritidsförvaltningen vid Luleå Kommun, Aejlies – Samiskt kulturcentrum, Giron Sámi Teáhter, Skellefteå Museum, Kulturenheten Region Norrbotten, Tornedalsteatern, Umeå kultur, Konsthall Tornedalen, Boden Business Park, Korundi – Rovaniemi Art Museum, Pikene på Broen, mfl. 

Egna projekt och verkliga uppdrag

Under utbildningen får du möjlighet att jobba med egna projekt och produktioner för att sätta grunden för din egen verksamhet. Eller så väljer du att starta eller driva projekt tillsammans med andra samarbetspartners eller aktörer.

Praktisk erfarenhet genom LIA (Lärande i arbete)

Utbildningen består av 25 % praktik (LIA – lärande i arbete) där du får möjlighet att jobba med och praktisera i rollen som internationell kulturproducent. Vi jobbar i nära samarbete med flera aktörer i norra Sverige samt Finland och Norge som söker den aktuella kompetensen. Sök en LIA-plats hos en av organisationerna som står bakom utbildningen, eller hitta din egen på valfri plats i Sverige eller internationellt. 

För mer information om Internationell Kulturproducent, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Varför välja Almost there?

Behov på arbetsmarknaden

Bra kontakter med näringsliv

LIA / Praktik

Så ansöker du

Hur ansöker du: 

  1. Ansökan görs via antagningssystemet; Yh-antagning. Fyll i dina uppgifter och ladda upp de dokument som efterfrågas.
  2. När du skickat in din ansökan får du en bekräftelse via YH-antagning att ansökan är mottagen. 
  3. Antagningsbesked för höstterminen skickas ut i slutet av juni. Det är viktigt att du håller dig uppdaterad under hela våren så du inte missar någon information från oss.

Särskilda förkunskaper krävs i följande kurser:

Lägst betyget E/3/G i följande kurser eller motsvarande kunskaper:

  • Engelska 6
  • Svenska 2 eller Svenska som andraspråk

Tidigare arbetslivserfarenhet:

För tillträde till utbildningen krävs minst ett års (heltid) yrkeserfarenhet inom projektledning, kultur, konst data / IT, HR, kommunikation eller närliggande område.

Urvalsgrunder

Särskilt prov: Arbetsprov.

Arbetsprov skickas till den sökande när ansökan har lämnats in.

Examen & Intyg

Yrkeshögskoleexamen

Kursinnehåll

Kurser 400 YHP (80 veckor) (i bokstavsordning)

  • Det Euroarktiska samhället: Kulturarv och kulturhistoria i Barentsregionen och Sápmi – 25 YHP (5v)
  • Digitala kulturer – 20 YHP (4v)
  • Ekonomiadministration, budgetarbete och finansieringsmetoder – 20 YHP (4v)
  • Examensarbete – 15 YHP (3v)
  • Kommunicera kultur: Kommunikation, marknadsföring och publikarbete – 30 YHP (6v)
  • Konst och kultur i samhälle och omvärld – 30 YHP (6v)
  • Kulturens roll i samhällsomvandlingen – 30 YHP (6v)
  • Kulturproduktion 1 – 15 YHP (3v)
  • Kulturproduktion 2 – 50 YHP (10v)
  • Kultursektorn: Identiteter, yrkesroller och infrastruktur – 20YHP (4v)
  • Ledarskap, arbetsmiljö, konflikthantering – 20 YHP (4v)
  • Lärande i Arbete 1 – 20 YHP (4v)
  • Lärande i arbete 2 – 80 YHP (16v)
  • Projekt, process, produkt: konceptutveckling, projektledning och processtyrning – 25 YHP (5v)

Efter utbildningen

En utbildningen som leder till jobb – framtida yrkesroller

Efter avslutad utbildning har du möjlighet att jobba självständigt inom kultursektorn i någon av följande roller:

  1. Arts and Culture Manager
  2. Curator
  3. Internationell kulturproducent
  4. Kulturentreprenör
  5. Kulturföretagare
  6. Kulturprojektledare

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Internationell Kulturproducent

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Almost there
Svampvägen 2
961 48 Boden

Almost There AB

- en yrkesskola med många samarbetspartners från kultursektorn Utbildningen är framtagen i nära samarbete med flera aktörer i Norrbotten och Västerbotten, samt norra Finland och Norge, som har varit med och utformat kursplanen samt gemensamt intygar behovet av yrkeskompetensen. Bland...

Läs mer om Almost there och visa alla utbildningar.

Highlights