Samhällsvetenskaper i Vasa

Åbo Akademi
Sammanfattning
Universitets- & högskoleutbildning
Vasa
3-5 år
Heltid
två studenter sitter vid ett bord och pluggar

Om utbildningen

Utbildningslinjen för samhällsvetenskaper i Vasa

Som samhällsvetare förstår du ingående hur ett demokratiskt samhälle fungerar och vilka krafter som styr politiken i Finland och ute i världen. Du lär dig att förstå hur en stat förvaltas i olika instanser (t.ex. ministerier, riksdagen, landskap, kommuner, banker, räddningsväsendet, medborgarorganisationer), vilka aktörer som är med och bestämmer och hur internationella relationer mellan olika länder sköts och utvecklas. Massmedia har en viktig roll i hur demokratin förverkligas i ett samhälle och hur medborgarna och resten av världen informeras om aktuella nyheter, ändringar och kriser. På Åbo Akademis enhet i Vasa specialiserar du dig på huvudämnet statskunskap med medier och kommunikation. Biämnen får du i princip välja fritt bland Åbo Akademis andra intressanta utbildningsprogram.

Vad får du lära dig?

Utbildningen ger dig färdigheter som uppskattas både nationellt och internationellt: förmåga att tillämpa självständigt och samhällsvetenskapligt tänkande i praktiken, breda kunskaper i språk och kommunikation, samarbetsförmåga samt förmåga till kritisk och analytisk hantering av information. Du har utmärkta möjligheter till studentutbyte och internationell praktik. I undervisningen syns också Åbo Akademis fokus på demokrati och medborgarsamhället. Den som vill jobba som ämneslärare i samhällslära inleder studierna med att delta i en lämplighetsintervju. En ämneslärarstuderande läser kurser även i offentlig förvaltning, pedagogik, rättsvetenskaper, ekonomi och i sitt andra undervisningsämne.

Du som samhällsvetare i arbetslivet

Som utexaminerad politices kandidat/magister kan du jobba med krävande sakkunniguppgifter inom politikens och statsförvaltningens olika delområden. Redaktör, journalist, kommunikationschef, internationell planerare, ledande konsult, koordinator och ämneslärare i samhällslära är några av de vanligaste titlarna på dem som har tagit steget in i arbetslivet genom vårt utbildningsprogram. Många arbetar med kommunikation (t.ex. för massmedier, nyhetsbyrån FNB), i administrations-, utvecklings- och planeringsuppgifter (t.ex. på ministerier, på migrationsverket, vid universitet), och med konsultverksamhet (t.ex. banker, företag, eget företag). Som högskoleutbildad sakkunnig eller ämneslärare får du vara beredd på att leda det demokratiska medborgarsamhället framåt.

För mer information om Samhällsvetenskaper i Vasa, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Antagningsgrunder för utbildningsprogrammet i samhällsvetenskaper (Vasa)

Till utbildningsprogrammet i samhällsvetenskaper (Vasa) har du möjlighet att bli antagen på basis av något av följande:

  • finländsk studentexamen (eller IB-, EB-, RP-/DIA-examen)
  • urvalsprov
  • nordisk gymnasieexamen
  • avlagda studieprestationer vid ett öppet universitet (Öpuleden)
  • avlagda studier inom samma område (överflyttning)

Språkkrav

Åbo Akademi är ett svenskspråkigt universitet och alla som studerar inom Åbo akademins svenskspråkiga utbildningar behöver ha tillräckliga kunskaper i svenska innan de inleder sina studier. Därför behöver alla sökande i sin ansökan svara på frågor om språklig behörighet och intyga sina kunskaper i svenska.

Mer information

Mer information om behörighet och ansökan hittar du på Åbos Akademis webbsida.

Åbo Akademi

Åbo Akademi är ett stort universitet i liten förpackning!

Åbo Akademi har erbjudit Finlands bredaste urval av universitetsutbildning på svenska i redan över 100 år. Välj bland våra många huvudämnen och biämnen och skräddarsy din egen profil. Med stark studiegemenskap och nära kontakt mellan studerande och personal blir dina...


Läs mer om Åbo Akademi och visa alla utbildningar.

Intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Samhällsvetenskaper i Vasa

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt

Hitta till utbildaren

Åbo Akademi

Domkyrkotorget 3
20500 Åbo


Recensioner
Det finns ännu inga recensioner för utbildningen.
Gör intresseanmälan

För att få mer information om utbildningen Samhällsvetenskaper i Vasa från Åbo Akademi, fyll i följande uppgifter: