Universitets- & högskoleutbildning

Samhällsvetenskaper i Åbo

Åbo Akademi, i Åbo
Längd
3-5 år
Utbildningstakt
Heltid
Längd
3-5 år
Utbildningstakt
Heltid
Få mer information om utbildningen 👍

Om utbildningen

två studenter sitter vid ett bord och pluggar

Utbildningslinjen för samhällsvetenskaper i Åbo

Som samhällsvetare förstår du ingående hur ett demokratiskt samhälle fungerar och vilka krafter som styr politiken i Finland och ute i världen. Du lär dig att förstå hur en stat förvaltas i olika instanser (t.ex. ministerier, riksdagen, landskap, kommuner, banker, räddningsväsendet, medborgarorganisationer), vilka aktörer som är med och bestämmer och hur internationella relationer mellan olika länder sköts och utvecklas. I början av utbildningen får du en bred vetenskaplig grund inom samhällsvetenskaperna och väljer ett huvudämne bland folkrättinformationsvetenskapnationalekonomioffentlig förvaltningsociologi och statskunskap. Möjligheten att studera bl.a. mänskliga rättigheter inom folkrätt och EU-studies lockar även många utländska studerande till Åbo Akademis internationella studiemiljö.

Vad får du lära dig?

Utbildningen ger dig färdigheter som uppskattas både nationellt och internationellt: förmåga att tillämpa självständigt och samhällsvetenskapligt tänkande i praktiken, breda kunskaper i språk och kommunikation, samarbetsförmåga samt förmåga till kritisk och analytisk hantering av information. Också vårt fokus på demokrati och medborgarsamhället syns i undervisningen. Biämnen får du välja fritt bland Åbo Akademis andra utbildningsprogram, och möjligheterna till studentutbyte och internationell praktik är utmärkta.

Huvudämnen

Inför andra studieåret inom utbildningsprogrammet väljer du det ämne som intresserar dig mest som huvudämne. Du kan välja mellan folkrätt, informationsvetenskap, nationalekonomi, offentlig förvaltning, sociologi och statskunskap.

Du som samhällsvetare i arbetslivet

Som utexaminerad politices kandidat/magister kan du jobba med krävande sakkunniguppgifter inom politikens och statsförvaltningens olika delområden. Ledande konsult, överinspektör, koordinator, internationell planerare och redaktör är bara några av de vanligaste titlarna på dem som har tagit steget in i arbetslivet genom vårt utbildningsprogram. Många arbetar i administrations-, utvecklings- och planeringsuppgifter (t.ex. på ministerier, på migrationsverket, vid universitet), med kommunikation (t.ex. för massmedier, nyhetsbyrån FNB) och med konsultverksamhet (t.ex. banker, företag, eget företag). Som högskoleutbildad sakkunnig får du vara beredd på att leda det demokratiska medborgarsamhället framåt.

Bonus: Åbo Akademi erbjuder också intressanta karriär- möjligheter inom forskning åt duktiga samhällsvetare.

För mer information om Samhällsvetenskaper i Åbo, vänligen fyll i en intresseanmälan nedan.

Så ansöker du

Antagningsgrunder för utbildningsprogrammet i samhällsvetenskaper (Åbo)

Till utbildningsprogrammet i samhällsvetenskaper (Åbo) har du möjlighet att bli antagen på basis av något av följande:

  • finländsk studentexamen (eller IB-, EB-, RP-/DIA-examen)
  • urvalsprov
  • nordisk gymnasieexamen
  • avlagda studieprestationer vid ett öppet universitet (Öpuleden)
  • avlagda studier inom samma område (överflyttning)

Språkkrav

Åbo Akademi är ett svenskspråkigt universitet och alla som studerar inom Åbo akademins svenskspråkiga utbildningar behöver ha tillräckliga kunskaper i svenska innan de inleder sina studier. Därför behöver alla sökande i sin ansökan svara på frågor om språklig behörighet och intyga sina kunskaper i svenska.

Mer information

Mer information om behörighet och ansökan hittar du på Åbos Akademis webbsida.

Intresseanmälan

Gör en intresseanmälan

Lämna en intresseanmälan om du vill veta mer om utbildningen: Samhällsvetenskaper i Åbo

  Få mer information via mejl

  Inte bindande

  Kostnadsfritt


reCAPTCHA logo Den här hemsidan är skyddad av reCAPTCHA och Googles Integritetspolicy och Användarvillkor tillämapas.
Åbo Akademi
Domkyrkotorget 3
20500 Åbo

Åbo Akademi är ett stort universitet i liten förpackning!

Åbo Akademi har erbjudit Finlands bredaste urval av universitetsutbildning på svenska i redan över 100 år. Välj bland våra många huvudämnen och biämnen och skräddarsy din egen profil. Med stark studiegemenskap och nära kontakt mellan studerande och personal blir dina...

Läs mer om Åbo Akademi och visa alla utbildningar.

Highlights