04 maj 2023

Utvecklas inom filmproduktion

Karl-Anton, Rafal, David, Eddie och Samuel gick alla på Molkoms folkhögskola, där de studerade filmproduktion. Idag driver de produktionsbyrå Tellway Pictures tillsammans. Läs mer om deras upplevelse av utbildningen, hur de tog sig in i branschen samt ta del av deras bästa tips inför framtiden.

Namn: David, Eddie, Karl-Anton, Rafal och Samuel

Skola: Molkolms folkhögskola

Utbildning: Film – Skapande och produktion

Vilken betydelse har utbildningen haft i ert yrkesliv?

Vår tid på Molkoms Folkhögskola kommer vi sent glömma. Utbildningen har haft stor betydelse för oss alla. Inte bara att den har förstärkt vår kärlek för filmskapande, utbildningen har också fått oss att hitta våra styrkor och gett oss en grund att utvecklas från inom filmskapande. Det var också under utbildningen som vi upptäckte att vi klickade så bra med varandra och därav bestämde oss för att fortsätta jobba tillsammans.

Vad jobbar ni med idag?

Tillsammans jobbar vi med filmproduktion i alla dess former såsom spelfilm, reklam och marknadsföring. Individuellt är vi ganska olika, vissa jobbar med fotografi och redigering, andra med livesändningar och photogrammetry. Samtidigt som vi driver Tellway ser vi också stora fördelar med att tillåta varandra att utvecklas åt olika håll då det bidrar till våra gemensamma erfarenheter och kunskaper som sedan kan tillämpas i kollektivet.

Vilka steg efter utbildningen tog ni för att ta er in i branschen?

Individuellt så tog vi olika vägar in i branschen. Karl-Anton och Rafal började med enskilda firmor redan under filmutbildningen och sände då hockey på fritiden. Medan David, Eddie och Samuel först började jobba med annat innan de tog steget vidare in i filmbranschen. Som kollektiv har mycket handlat om att skapa rutiner, kontinuerligt kommunicera och fortsätta skapa förutsättningar för framtida projekt. Vi har fokuserat mycket på marknadsföring och sociala medier för att skapa en publik och synas. Vi har också lagt stort fokus på att nätverka och knyta kontakter, vilket vi har förstått mer och mer är otroligt viktigt och väldigt roligt.

Fanns det någon del av utbildningen som hjälpte er att komma i kontakt med andra yrkesverksamma?

Under andra året av utbildningen finns en praktikperiod, där man med egna kontakter eller med skolans hjälp kan hitta en praktikplats. Det är ett perfekt tillfälle att träffa och jobba med andra yrkesverksamma. För många öppnar det även upp möjligheten att ha en plats att komma tillbaka till efter utbildningen.

Utöver praktikperioden sker en del föreläsningar och workshops med yrkesverksamma som gav oss goda insikter i olika roller och funktioner. Sen träffar man även en hel del andra elever och yrkesverksamma på de resor som man gör under utbildningens gång. Resor till filmfestivaler, samarbeten med andra skolor som sker både inom Sverige och utanför. Under vår utbildning var vi till exempel både i Portugal, Italien och i Grekland där vi närvarade på filmfestivaler, skapade filmprojekt med andra filmstuderande och tog del av workshops. Allt detta samt de skådespelare man ”castar” för sina filmer under andra året har lett till kontakter och nätverk med andra individer i branschen.

Slutligen, vad skulle ni vilja ge för tips till andra som funderar på att börja jobba med film?

När vi reflekterar kring våra resor inser vi att vi har hittat dit vi är idag och vad våra passioner inom film är genom att ha testat en massa olika saker. Det är okej att testa olika roller, utbildningar och genrer för att finna vad du brinner mest för. Försök få ut så mycket som möjligt av din utbildning och passa på att skapa och testa på så många saker du kan. Det är lätt att ha en bild innan utbildningen om vad man föredrar och inte gillar, men man kan bli överraskad. Det är även viktigt att ha en förståelse för varje position inom filmskapandet – det hjälper dig uppskatta hur lång tid vissa moment tar och vad du kan behöva för dina egna projekt.

Läs mer om utbildningen

Senast uppdaterad: 04 maj 2023

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-12-23

Annorlunda jultraditioner

Är du en av dem som är lite trött på att julen ska se lika dan ut år efter år med samma mat, samma tv-program och samma... ja samma, dumma traditioner om och om igen. Var lugn - du är inte ensam! Här är några tips på annorlunda jultraditioner du kan försöka införa hemma. 
Obs! Känsliga läsare (julfanatiker) kan finna texten stötande

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-11-22

Därför ska du våga byta karriär mitt i livet

Funderar du på att skola om dig och byta karriär? Du är inte ensam! Vi har samlat det du behöver veta om att byta bana, oavsett var i livet du befinner dig. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-07

Programmering – framtidens yrke

Vi lever idag i förändringarnas tid med stort fokus på hållbarhet och teknisk utveckling. Den stora efterfrågan på teknisk utveckling påverkar även arbetsmarknaden. Maskiner och robotar används i allt större utsträckning, med en ökad efterfrågan på programmerare.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in