Visa studentum.se som: Mobil

Vehicle Project Coordinator för Lightyear

Victorias mål i sin roll som ingenjör är att göra skillnad för människor världen över och föra samhällsutvecklingen framåt. Det gör hon genom att koordinera ett projektteam som utvecklar världens första kommersiella solbil.

Namn: Victoria Andersson

Skola: Jönköping University

Utbildning: Ingenjör

Hur har din utbildning hjälpt dig i din karriär?

- Jag studerade Maskinteknik med inriktning Produktutveckling och Design, en teknisk utbildning som ger möjlighet att kombinera komplex problemlösning ihop med kreativ design.

- Efter min utbildning på Tekniska Högskolan i Jönköping har jag arbetat som Projektledare för företag som Husqvarna och Volvo Trucks Technology. Nu arbetar jag som Vehicle Project Coordinator för Lightyear i Nederländerna. Jag koordinerar ett projektteam som kommer att leverera den första kommersiella solbilen i världen med en räckvidd på 725 km. Jag hade aldrig hamnat i min nuvarande roll utan min utbildning från Tekniska Högskolan vid Jönköping University.

Hur har du haft nytta av dina kunskaper i ditt arbetsliv?

- Utbildningen har gett mig rätt verktyg för att lösa tekniska problem, och det är precis vad ingenjörsyrket handlar om. Jag fick även möjligheten att vara med i ett stort studentprojekt där vi byggde och tävlade med en solbil i solbils-VM i Australien. Under ett års tid byggde vi inte bara en säker och energieffektiv bil som höll genom alla tävlingsmoment i Australien, vi byggde även ett starkt team som tillsammans klarade av alla utmaningar som vi ställdes inför. En lärdom som jag bär med mig varje dag; med engagemang, kunskap och tillit kan vi tillsammans åstadkomma hur mycket som helst.

Vad har du för framtidsdrömmar?

- Jag har alltid varit intresserad av att arbeta inom fordonsindustrin, och främst drömt om att få vara med och utveckla en produkt som används av ett mångfalt användare över hela världen. Och det är precis det jag gör nu. Människans behov av att transportera sig intresserar mig, jag tror att vi kommer att se en stor förändring av kommersiella fordon inom de närmsta tio åren. Fordonsindustrin har en enorm påverkan på miljön, och i min roll som ingenjör har jag ett mål; jag vill göra skillnad.

Hur vill du inspirera andra ingenjörsstuderande kvinnor?

- Var nyfiken, våga misslyckas och hoppa på de möjligheter som dyker upp under studietiden.

Vad är det bästa med Jönköping University/Tekniska Högskolan?

- Som student på Tekniska Högskolan och Jönköping University finns det stora möjligheter att anpassa din utbildning genom att lägga till kurser/projekt, och det har gjort att jag har kunnat påverka min karriär och mina mål.

Läs mer om utbildningen

Senast uppdaterad: 01 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-09-30

Framtidssäkra ditt yrkesliv – utbilda dig till Operativ produktionstekniker

Förbered dig för en karriär inom produktion, där du kan arbeta både operativt och med att utveckla produktionsprocesser. Läs mer om Campus Västra Skaraborgs nya utbildning Operativ Produktionstekniker!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-12-23

Annorlunda jultraditioner

Är du en av dem som är lite trött på att julen ska se lika dan ut år efter år med samma mat, samma tv-program och samma... ja samma, dumma traditioner om och om igen. Var lugn - du är inte ensam! Här är några tips på annorlunda jultraditioner du kan försöka införa hemma. 
Obs! Känsliga läsare (julfanatiker) kan finna texten stötande

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-04

Hösttips - för pessimister och optimister

Hösten är en känsloladdad årstid. Somliga är glada över alla härliga färger i naturen, medan andra bara tänker på kylan och mörkret som blir mer påtagligt varje dag som går. Vare sig du har en optimistisk eller pessimistisk inställning till hösten får du här tips på hur du får ut så mycket som möjligt av den!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in