Visa studentum.se som: Mobil

Elin arbetar som Logoped

Elin Anrep-Nordin läste logopedprogrammet på Sahlgrenska akademin och här berättar hon mer om sin resa och vad som lockade henne till att börja plugga till logoped. 

Namn: Elin Anrep-Nordin

Ort: Kungsbacka

Yrke: Logoped

Varför valde du att plugga din utbildning? 

Jag hade arbetat inom barnomsorg i 6 år och kände att jag ville vidareutbilda mig. Jag hade tidigare påbörjat en utbildning till teckenspråks-och dövblindtolk, men då jag efter ett år kände att yrket som tolk inte var för mig så gick jag tillbaka till att arbeta på förskola. När jag av en slump hittade logopedutbildningen i en universitetskatalog kände jag att beskrivningen var som skriven för mig och att yrket var en kombination av  allt jag hade drömt om att få arbeta med i framtiden. Dagen jag blev antagen till utbildningen är fortfarande ett av mina allra finaste minnen.

Hur var studentstaden/studentlivet? 

Göteborg är en fantastisk stad på många sätt. I mitt fall innebar studentlivet bl.a att dansa i en studentbalett som heter Patriciabaletten. Sittningar på Hvilla Medici var också ett välkommet inslag i den annars ganska pluggtäta tillvaron.

Vad har du gjort efter din examen? 

Under våren innan examen fick jag jobb, ett vikariat som sedan blev en fast tjänst på hörselhabiliteringen i region Halland. Jag trivdes otroligt bra där och att få arbeta som hörsellogoped kändes som att få ”knyta ihop säcken” efter att ha haft teckenspråket och hörselperspektivet med mig sedan tidigare och då få kombinera de tidigare kunskaperna och erfarenheterna med min nya roll som logoped. I höstas sökte hörselteam barn och ungdom i Göteborg ytterligare en logoped till sitt team och jag kände att jag ville prova mina vingar i en större region med ett mer omfattande patientunderlag. Jag fick jobbet och jag känner verkligen att jag hamnat helt rätt.

Kan du berätta om några projekt du arbetat med? 

Jag skrev examensarbete tillsammans med min kurskamrat Helena Emanuelsson. Efter vår examen arbetade våra handledare Tove Lagerberg (huvudförfattare) och Sofia Strömbergsson samt jag och Helena som medförfattare vidare på arbetet. Resultatet blev en artikel som nyligen publicerades i tidskriften International journal of language and communication disorders. (Doi: 10.1111/1460-6984.12634) Det kändes stort och häftigt!

Har du haft nytta av din utbildning i ditt arbete? På vilket sätt då? 

Logopedutbildningen är en fyraårig utbildning där teori och praktik blandas. Att få möjligheten att ta del av erfarna föreläsare och deras kunskap och sedan befästa den teoretiska kunskapen i praktiken har varit oerhört lärorikt.

Hur ser du på framtiden? 

Jag ser fram emot att fortsatta arbeta som logoped. Det låter klyschigt med jag lär mig verkligen någonting nytt varje dag och ingen dag är den andra lik för mig. Jag värdesätter och är tacksam för att jag får lämna jobbet och känna att jag gjort någonting bra för någon och att jag (förhoppningvis) kunnat hjälpa ett barn och hens omgivning ett litet steg på vägen.

Vad skulle du säga till en person som funderar att gå din utbildning? 

Att bli logoped är kanske inte ett självklart val för alla. Det kommer innebära att ofta behöva förklara vad en logoped är och vad vi arbetar med och det kan stundtals vara frustrerande att inte alla regioner och kommuner värdesätter vår utbildningsnivå och kompetens (än!) Men det är verkligen ett fantastiskt yrke med ett otroligt starkt nätverk av yrkesverksamma personer som brinner för det vi gör. Kombinationen av bl.a logopedi, medicin, lingvistik, psykologi, fonetik och pedagogik gör utbildningen och yrket oerhört varierat.

Läs mer om Logopedprogrammet

Senast uppdaterad: 07 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-03-01

Hjalmar studerade till Hälsotränare!

Hjalmar Persson är 21 år och har gått utbildningen Hälsotränare. Idag arbetar han som Personlig tränare. Här kan du läsa mer om Hjalmars resa fram från hans utbildning till hans nuvarande yrke!  

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-06-25

Frisör och Makeup-artist

Lucia Fylking har utbildat sig till frisör på Björn Axén Academy och idag arbetar hon som salongschef på en av företagets salonger i Stockholm. För att ytterligare bredda sig valde hon att dessutom gå makeup artistutbildningen på Björn Axén Academy. Lucia berättar för oss om sin utbildning och hur det är att jobba som salongschef!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-04-23

Zoomtrött? Varför du drabbas och hur du undviker det

Det senaste årets enorma ökning av videomöten och digitala föreläsningar har gett upphov till en ny slags trötthet. Men vet du vad? Det är inte du. Det är Zoom. Här får du reda på orsakerna till det nya fenomenet zoomtrötthet – och hur du undviker det.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in