Logopedprogrammet
Utbildningen till logoped är flervetenskaplig och ger kunskap om kommunikation och kommunikationsstörningar samt störd sväljningsfunktion.
Logopedprogrammet är en akademisk yrkesutbildning (240 hp) som efter 4 år leder till logopedexamen. Programmet utgör grund för legitimation som logoped. Programmet syftar även till en generell examen och förberedelse för fortsatt utbildning på forskarnivå.
Utbildningen ger dig en gedigen bas för att arbeta med människor i olika åldrar och med olika orsaker till sina kommunikationssvårigheter och/eller sväljningsproblem. De flesta logopeder är anställda inom sjukvården och hör då t.ex. till en logopedmottagning, en öron-näsa-hals-klinik, en rehabiliteringsklinik eller ett habiliteringsteam. Logopeder finns även inom kommun och skola.
Huvudområdet på programmet är logopedi och omfattar 162 hp. Övriga teoretiska kurser är fördelade mellan lingvistik (36 hp), psykologi (18 hp) och medicin (24 hp). Utbildningen har särskilda undervisningsmoment som startar redan termin ett för att förbereda dig för den verksamhetsförlagda utbildningen som äger rum termin fem, sex och sju. Forskningsförberedande inslag återkommer kontinuerligt och termin 7 påbörjar du ett examensarbete (30 hp) som sedan utgör huvuddelen av termin 8.
Studierna bedrivs på heltid med schemalagd undervisning under del av dag eller hela dagar. Undervisningen ges som föreläsningar, seminarier, laborationer och verksamhetsförlagd utbildning (praktik). Undervisningsformer och examinationsformer varierar och används för att främja olika professionella mål. Kurslitteraturen är på engelska och svenska.
Så ansöker du
Examen & Intyg
Sahlgrenska Akademin
Sahlgrenska Akademin
Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin

Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin
Sahlgrenska akademin är en av åtta fakulteter vid Göteborgs universitet. Sahlgrenska akademin gör skillnad för människors hälsa genom utbildning och forskning inom medicin, odontologi och vårdvetenskap. Våra utbildningsprogram är bland de mest populära i Sverige och vår forskning håller hög...
Öppet hus
Besöksdagen- digitalt öppet hus Student 10 mars
Varje vår bjuder vi in till öppet hus, Besöksdagen, på Göteborgs universitet. Vi samlar representanter från universitetets alla utbildningsområden och ger dig chansen att ställa frågor om våra utbildningar och om studentlivet till studievägledare och studenter. Vi kommer att erbjuda webbinarier, filmade rundvandringar på våra campusområden och möjlighet att chatta med oss. Vi ser framemot att träffa dig online den 10 mars!
Hälsa, sjukvård och tandvård
- 9.20–9.50: Sjuksköterskan - en kvalificerad och professionell nyckelroll i vården
- 10.00–10.30: Läkarprogrammet
- 10.40–11.10: Audionomprogrammet - ljud, hörsel och kommunikation
- 11.20–11.50: Dietistprogrammet - Klinisk nutrition, att behandla olika sjukdomstillstånd med mat och näring
- 12.00–12.30: Logopedprogrammet - medicin, psykologi och lingvistik
- 12.40–13.10: Biomedicinska analytikerprogrammet- diagnostisk partner i sjukvården
- 13.20–13.50: Arbetsterapeutprogrammet - när det enkla är svårt i vardagen
- 13.20-13.50: Bli läkemedelsexpert, att läsa farmaci vid apotekar- och receptarieprogrammet
- 14.00–14.30: Fysioterapeutprogrammmet
- 14.40-15.10: Tandhygienistprogrammet - Inriktning munhälsa - att främja, förebygga och behandla.
- 15.20–15.50: Logopedprogrammet - medicin, psykologi och lingvistik
Varmt välkommen följande datum:
Datum: 2021-03-10 | Tid: 09:00 - 16:00 |
Intresseanmälan
Hitta till utbildaren
Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin
För att få mer information om utbildningen Logopedprogrammet från Göteborgs universitet - Sahlgrenska akademin, fyll i följande uppgifter: