Svara på vår undersökning och var med och tävla om ett presentkort värt 295 kronor på SF Anytime! 🎦🍿 Gör undersökningen här ➡️

CSN för utlandsstudier – så funkar det!

Vill du studera utomlands och har frågor om CSN? Vi hjälper dig som är intresserad av utlandsstudier med hur det fungerar. Bland annat hur du ansöker, hur mycket du kan få ut i månaden och vilka skolor som är CSN-berättigade. 

Om du ska studera utomlands kan du ansöka om studielån för att täcka dina levnadskostnader under din studietid, precis som du kan inför studier i Sverige. Inför studier utomlands är det många som arbetar en tid innan för att ha en summa att spendera för att upptäcka sin nya stad. Vissa väljer att arbeta under sin studietid för att ha en större budget. Inom EU och vissa andra länder får du arbeta på deltid samtidigt som du har ett studentvisum. CSN har regler gällande hur stor inkomst du får ha under tiden du tar studielån, så kallat fribelopp. Det kan du läsa mer om här!  

Utbildningar utomlands 

CSN för utlandsstudier 

Beloppet för bidrag och lån från CSN är samma oavsett om du ska studera i Sverige eller utomlands. CSN höjde totalbeloppet, alltså summan av studiebidrag och studielån, med cirka 1 000 kronor för studerande 2023.  

För heltidsstudier 2023 får du per månad 3 652 i bidrag och du kan ta 8 400 kronor i lån. För utlandsstudier kan du också ta ett merkostandslån för ökade levnadskostnader, det ligger på 2 624 kronor i månaden. Totalt kan du alltså få 14 676 kronor från CSN för dina studier utomlands.  

Lån via CSN för utlandsstudier 

Det finns olika lån som du kan söka inför dina studier utomlands, dessa kallas oftast för merkostnadslån. Bland annat kan du ansöka om ett sådant lån om du ska betala en kursavgift. Du har även möjlighet att ansöka om lån för att täcka till exempel din resa eller försäkring. Vissa lån eller bidrag kan du endast söka om du ska studera inom EU/EES eller Schweiz.  

CSN-lån till kursavgifter 

För att betala kursavgifterna utomlands får du låna ytterligare pengar av CSN. För studier påbörjade efter 1 juli 2018 baseras beloppet du kan låna per termin på hur många veckor du studerar. För heltidsstudier på eftergymnasial nivå kan du låna 3360 kronor per vecka till din kursavgift. Studerar du exempelvis heltid 17 veckor under en termin kommer du att få ut cirka 57 000 kronor för din kursavgift den terminen. Detta innebär alltså att du kanske inte kan låna till hela kursavgiften, totalt sett får du låna upp till 403 200 kronor av CSN till kursavgifter. 

Låna till resor och försäkring via CSN  

Du har möjlighet att låna pengar från CSN för att täcka utgifter för resor till och från din studieort utomlands. Maxbeloppet per halvår som du kan låna är 5250 kronor för studier inom EU/EES och i Storbritannien, och 15 750 kronor för studier i resterande länder.  

Det finns möjlighet att ta lån genom CSN för att täcka kostnaderna för din försäkring när du studerar utomlands. Inom EU/EES är maxbeloppet 210 kronor per vecka, i USA är maxbeloppet 425 kronor per vecka och i övriga världen ligger maxbeloppet på 283 kronor per vecka. 

Skolor utomlands som täcks av CSN 

Om du vill ha studiestöd under tiden du pluggar bör du kolla vilka skolor som är CSN-berättigade. Här är några exempel på skolor där CSN:s lån och bidrag kan täcka kostnaderna helt: 

Hitta din utbildning utomlands! 

Källa: CSN 

Senast uppdaterad: 17 jan 2023
Gabrielle Längbo
Digital Content Specialist

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-14

Studera i Storbritannien

Är du sugen på att studera i England? Kanske vill du upptäcka Wales, Skottland eller Nordirland samtidigt som du pluggar? Att studera utomlands är en unik möjlighet för att skaffa sig nya erfarenheter!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-10-11

Studera i Danmark

Det är inte bara svenskar som åker till Danmark för att studera utan hit kommer mängder av internationella studenter från hela världen. Som svensk student kommer du ha stora chanser att trivas under dina studier. Här kan du läsa mer om hur det är att studera och leva i Danmark. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2021-04-06

Vanliga frågor och svar om utlandsstudier

Vill du studera utomlands? Då är det säkerligen många frågor som snurrar i ditt huvud. På denna sida har vi på Studentum samlat de tio vanligaste frågorna om utlandsstudier. Finns inte svaret på din fråga här? Glöm inte att vi har ett forum för utlandsstudier där du kan utbyta erfarenheter med andra eller hitta rumskompisar.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in