CSN för utlandsstudier – så funkar det!

Vill du studera utomlands och har frågor om CSN? Vi hjälper dig som är intresserad av utlandsstudier med hur du ansöker, hur mycket du kan få ut i månaden och vilka skolor som är CSN-berättigade.

Vill du studera utomlands och har frågor om CSN? Vi hjälper dig som är intresserad av utlandsstudier med hur det fungerar. Bland annat hur du ansöker, hur mycket du kan få ut i månaden och vilka skolor som är CSN-berättigade. 

Om du ska studera utomlands kan du ansöka om studielån för att täcka dina levnadskostnader under din studietid, precis som du kan inför studier i Sverige. Inför studier utomlands är det många som arbetar en tid innan för att ha en summa att spendera för att upptäcka sin nya stad. Vissa väljer att arbeta under sin studietid för att ha en större budget. Inom EU och vissa andra länder får du arbeta på deltid samtidigt som du har ett studentvisum. CSN har regler gällande hur stor inkomst du får ha under tiden du tar studielån, så kallat fribelopp. Det kan du läsa mer om här!  ✈️

Hitta utbildningar utomlands 

CSN för utlandsstudier 

Beloppet för bidrag och lån från CSN är samma oavsett om du ska studera i Sverige eller utomlands. CSN höjde totalbeloppet, alltså summan av studiebidrag och studielån, med cirka 1 000 kronor för studerande 2023.  

För heltidsstudier 2023 får du per månad 3 652 i bidrag och du kan ta 8 400 kronor i lån. För utlandsstudier kan du också ta ett merkostandslån för ökade levnadskostnader, det ligger på 2 624 kronor i månaden. Totalt kan du alltså få 14 676 kronor från CSN för dina studier utomlands.  

Lån via CSN för utlandsstudier 

Det finns olika lån som du kan söka inför dina studier utomlands, dessa kallas oftast för merkostnadslån. Bland annat kan du ansöka om ett sådant lån om du ska betala en kursavgift. Du har även möjlighet att ansöka om lån för att täcka till exempel din resa eller försäkring. Vissa lån eller bidrag kan du endast söka om du ska studera inom EU/EES eller Schweiz.  

CSN-lån till kursavgifter 

För att betala kursavgifterna utomlands får du låna ytterligare pengar av CSN. För studier påbörjade efter 1 juli 2018 baseras beloppet du kan låna per termin på hur många veckor du studerar. För heltidsstudier på eftergymnasial nivå kan du låna 3360 kronor per vecka till din kursavgift. Studerar du exempelvis heltid 17 veckor under en termin kommer du att få ut cirka 57 000 kronor för din kursavgift den terminen. Detta innebär alltså att du kanske inte kan låna till hela kursavgiften, totalt sett får du låna upp till 403 200 kronor av CSN till kursavgifter. 

Låna till resor och försäkring via CSN  

Du har möjlighet att låna pengar från CSN för att täcka utgifter för resor till och från din studieort utomlands. Maxbeloppet per halvår som du kan låna är 5250 kronor för studier inom EU/EES och i Storbritannien, och 15 750 kronor för studier i resterande länder.  

Det finns möjlighet att ta lån genom CSN för att täcka kostnaderna för din försäkring när du studerar utomlands. Inom EU/EES är maxbeloppet 210 kronor per vecka, i USA är maxbeloppet 425 kronor per vecka och i övriga världen ligger maxbeloppet på 283 kronor per vecka. 

Skolor utomlands som täcks av CSN 🎓

Om du vill ha studiestöd under tiden du pluggar bör du kolla vilka skolor som är CSN-berättigade. Här är några exempel på skolor där CSN:s lån och bidrag kan täcka kostnaderna helt: 

Hitta din utbildning utomlands

Källa: CSN 

Gabrielle Längbo

Gabrielle Längbo

Digital Content Specialist (Visa mer)
Gabrielle jobbar som Digital Content Specialist på Keystone Education Group. Hon har en bakgrund som journalist och har arbetat på flera olika redaktioner som bland annat reporter och webbredaktör. På Keystone har hon tidigare arbetat som Email Marketing Specialist samt med att publicera material på sajten. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Stockholms Universitet och har pluggat historia på både Södertörns högskola och Mittuniversitetet. (Mindre)

Om

Gabrielle jobbar som Digital Content Specialist på Keystone Education Group. Hon har en bakgrund som journalist och har arbetat på flera olika redaktioner som bland annat reporter och webbredaktör. På Keystone har hon tidigare arbetat som Email Marketing Specialist samt med att publicera material på sajten. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Stockholms Universitet och har pluggat historia på både Södertörns högskola och Mittuniversitetet.

Annonser