Visa studentum.se som: Mobil
Experience Designer

Hur är det att jobba som Experience Designer?

Zoe Zamayeri letade efter en utbildning där hon kunde få en blandning av kreativitet och lösningstänkande. Hon var också intresserad av mänsklig psykologi och hur vi interagerar med produkter. Efter en tids letande hittade hon Changemaker Educations Experience Designer-kurs. Här berättar hon om varför hon älskade det så mycket, hur kursen förändrade henne och ledde henne till ett jobb på G-Loot, en start-up inom e-sport.


Varför valde du att läsa Experience Designer på Changemaker Educations?

Det var en ganska lång resa. På gymnasiet studerade jag estetiska ämnen och animation och ville senare jobba med detta. Senare upptäckte jag skolan Futuregames, men jag ville inte jobba med speldesign. Det var genom dem som jag fick reda på Changemaker Educations, och såg senare en annons om Experience Designer-kursen.

Efter att jag hade bläddrat igenom kursplanen och vad den erbjöd, var jag fast besluten att skriva in mig på den. Det verkade vara en bra blandning mellan spelindustrin, IT och UX. Det var därför jag valde att söka. När jag gick igenom antagningsprocessen svarade jag på många frågor och kom till en sista intervju. Senare fick jag träffa kursledaren och allt kändes rätt och väldigt spännande.

Som person är jag kreativ men också intresserad av den sociala aspekten av saker och ting. Till exempel hur vi människor tänker när vi interagerar med en produkt.

Jag tycker att UX är den perfekta blandningen av kreativitet, utforskande, lösningstänkande och skapande men också ett sätt att testa dina lösningar med riktiga användare. Det var här Experience Designer-kursen kändes som den perfekta matchningen för mig och mina behov. Jag visste inte mycket om UX-designvärlden tidigare, men jag visste att detta skulle vara ett bra val för mig.


Hur hjälpte kursen dig att få ditt nuvarande jobb?

Jag fick praktik på ett nystartat företag som heter G-Loot. De fokuserar på e-sport. När praktiken var över fick jag anställning.

  
"Skolan och kursen hjälpte mig att få det här jobbet genom alla nya färdigheter jag lärde mig där, och genom praktiken"

  

Var jobbar du nu?

Jag är fortfarande på G-Loot i Stockholm. Som jag nämnde tidigare jobbar de med e-sport, och deras uppdrag är att göra den tillgänglig för alla. De utvecklar två olika plattformar för e-sportspelare.


Vad var den mest värdefulla delen av kursen för dig? Och varför?

Att behöva arbeta med verkliga intressenter och företag. Vi arbetade i 3 månader i en grupp med en specifik stakeholder. Vi var tvungna att tänka ut projektet, hitta stakeholders, intervjua dem, göra en prototyp, leverera fallstudien och så vidare. Precis som i verkliga livet. Allt detta hjälpte mig att förstå och lära mig hur hela UX/UI-processen fungerar i verkligheten. Det vill säga att skapa något från en initial idé, till mockup och sedan till leverans. Det var det bästa med den här kursen!

En annan viktig del vi lärde oss av kursen var själva samverkansdelen med alla olika personer i gruppen, teambuilding och så vidare. 

  

"Jag kände att skolan var den perfekta miljön för att experimentera och lära mig genom att göra. Den tillät mig att testa mig fram, utan rädsla för att misslyckas."

  

Skolan gav mig detta trygga utrymme för att prova flera olika roller och projekt. En gång var jag projektledaren, och vid ett annat tillfälle var jag UX-designern, en tredje gång jobbade jag med UI. Vi uppmuntrades att testa alla dessa olika roller.


Om yh-utbildningen Experience Designer

Kursen är en 2-årig eftergymnasial yrkesutbildning på heltid (YH-utbildning) som vid avslutad utbildning ger en yrkeshögskoleexamen. Den består av 400 YH-poäng och kan studeras på antingen Changemaker Educations i Stockholm eller Karlstad.

Ansökningarna till kursen är öppen från februari-maj, och kursen startar i början av september 2022.

Efter att du studerat Experience Design på Changemaker Educations kan du arbeta i följande roller:

  • Experience Designer
  • Interaction Designer
  • UX Designer
  • User Researcher
  • Gamification Designer

Vill du bli en Experience Designer?

Senast uppdaterad: 01 mar 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-05-13

Hur mycket fokus tar mobilen från oss egentligen?

Smartphones har medfört att vi idag endast är några knapptryck eller en googling bort från att få svar på praktiskt taget vad som helst. Vad finns det egentligen för aspekter kring stress och koncentrationsförmåga? Artikeln är ett gästinlägg skriven av PMI.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-06

5 kvinnor du kan tacka för din utbildning

Att kvinnor ska ha samma kvalitet på utbildning och kunna skaffa sig lika mycket kunskap som män är idag en självklarhet, men det har långt ifrån alltid varit så. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-05-16

Karriärföretagen

Är du student och ska snart starta din karriär? Då kan Karriärföretagen guida dig i i den stora mängden av arbetsgivare som finns. Karriärföretagens mål är att vägleda dig som är student eller som nyligen har börjat jobba till en bra start på karriären.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in