Kvinna med höstlöv
04 okt 2021

Hösttips - för optimister och pessimister

Den kom i år igen – ja hösten alltså! Det finns inget du kan göra åt den saken, men däremot kan du välja hur du bemöter årets näst sista årstid. Oavsett hur du känner inför hösten så har vi tagit fram några tips för dig!

Ska vi vara riktigt krassa kan vi dela in befolkningen i två läger: de som demonstrativt vrider bort huvudet när de skymtar ett löv med en svag nyans av gult (pessimisterna) och de som entusiastiskt river fram en varmare kappa ur förrådet och beger sig ut på skogspromenader när träden byter färg (optimisterna). Vare sig du är ute efter överlevnadsstrategier eller extra höstinspiration kommer här några tips som förhoppningsvis kan hjälpa!

För pessimisten

Brace yourself... Hösten är lång, mörk och ruggig - och ändå är det bara en försmak av vad som väntar när vintern kommer, eller hur? Följ dessa pessimistiska grundprinciper så ska du se att kommande halvår blir precis lagom outhärdligt:

Stanna inomhus och dra ner rullgardinerna

Om du inte kan se mörkret och rusket som härjar utanför fönstret – finns det verkligen då? Ja, det gör ju det lik förbannat, men du slipper i alla fall titta på det.

Beställ mat hem till dörren

Som vi redan konstaterat vill du inte veta av hemskheterna som lurar där ute, men hungrig kommer du förstås bli ändå. Klickar du hem mat från nätet slipper du inte bara gå ut, kanske fylls du också av en gnutta skadeglädje åt att det är någon annan stackare som måste ut i eländet med din mat istället.

Räkna ner till sommaren

Att den som väntar på något gott aldrig väntar för länge är givetvis bland det dummaste du hört, men även den mest hängivne pessimisten behöver något att se fram emot. Eftersom människor saknar förmågan att försätta sig i dvala kan du istället lägga in en nedräkning till första juni på datorn och sedan sitta där och se hur misären sakta men säkert närmar sig sitt slut, sekund för sekund.

Njut av mörkret, kylan och vätan

Likt en mygga som dras mot elektriska fällor söker du - som en sann pessimist - dig till allt som kan göra dig en gnutta miserabel. Kanske är det så att du faktiskt finner trygghet och lugn i negativitetens epicentrum och egentligen borde omfamna hösten mer än något annat. Det är i alla fall värt att fundera över - visst?

Om inget av ovanstående tips ger resultat, varför inte testa på livet som optimist (fortsätt läsa)?

För optimisten

Du har precis tackat av den härliga sommaren och välkomnar nu hösten med öppna armar. Möjligheterna är oändliga så här får du några tips på russin du kan plocka ur kakan:

Kolla serier

Hösten är serietittandets största högtid!

Är det fyra grader och duggregn behöver du inte skämmas över att stanna inne. Ta igen avsnitt du inte hunnit se, sträckkolla en serie du missat helt eller var med redan från början när en ny säsong släpps. En bonus är att du alltid kommer ha något att prata om vid lunchbordet.

Fynda sommarprylar

Eftersom efterfrågan på sommarbetonade saker är mycket mindre under vinterhalvåret kan du passa på att göra riktiga klipp redan nu. En ny cykel kanske? Visst, det kommer dröja innan du får använda den, men det är det värt! Gå med i en lokal köp-och-säljgrupp på Facebook så har du alltid nära till fynden. 

Ut i naturen

Mörkare och kyligare tider betyder inte att du ska undvika naturen, tvärtom! Ta vara på det lilla ljus som erbjuds och försök komma ut en stund mitt på dagen (lugn, du hinner fortfarande se dina serier). Dessutom är ju hösten prime time för både svampplockare och naturfotografer - så anslut till de skarorna om du inte redan gjort det.

Kom till skott

Skriv ner en lista på saker du ofta tänkt på att göra men aldrig kommit till skott med, läs på om om hur/var/när du gör dem och planera sedan in datum i kalendern för att göra det så konkret som möjligt. Gå med i en kör eller plugga ett språk?

Lär dig ett nytt språk!


Vare sig du gillar hösten eller inte, kom ihåg att året består av 12 månader och att sommaren endast utgör en fjärdedel av den tiden. Hitta dina värden i varje årstid så får du ut mycket mer av livet!

Senast uppdaterad: 04 okt 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-11-11

Så hittar du pluggmotivationen efter ledigheten – 7 tips

Efter några veckors välbehövlig ledighet kan det kännas lite motigt återgå till studierna och vardagen igen. Därför har vi samlat våra bästa tips för att hitta motivation och inspiration för att komma igång med plugget!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-01

Hur är det att jobba som Experience Designer?

Zoe Zamayeri letade efter en utbildning där hon kunde få en blandning av kreativitet, mänsklig psykologi och problemlösning. Efter en tids letande hittade hon Experience Designer-kursen på Changemaker Educations. Här berättar hon om varför hon älskade det så mycket, hur kursen förändrade henne och ledde henne till hennes jobb!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-06-07

Programmering – framtidens yrke

Vi lever idag i förändringarnas tid med stort fokus på hållbarhet och teknisk utveckling. Den stora efterfrågan på teknisk utveckling påverkar även arbetsmarknaden. Maskiner och robotar används i allt större utsträckning, med en ökad efterfrågan på programmerare.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in