Visa studentum.se som: Mobil
Ung tjej som står framför Jönköpings Universitet

Sveriges enda ortopedingenjörutbildning finns i Jönköping

Det är en unik utbildning med den perfekta mixen mellan teknik och människa med både praktiska och problemlösande inslag säger Josefin Lång, tidigare student på Ortopedingenjörsprogrammet. Idag jobbar Josefin som legitimerad ortopedingenjör i Oslo.

– För mig var Hälsohögskolan på Jönköping University ett självklart val. JU är faktiskt den enda skolan i Sverige som har just den här utbildningen och jag hade hört mycket positivt om Jönköping som studentstad.

Nära relationer och egen studentklinik på campus

– Klasserna på programmet är små, vilket gör att man får en bra sammanhållning bland klasskamrater och en bra relation till lärare. På skolan finns det helt nya lokaler med verkstad och patientmottagning, dit kommer frivilliga personer som är i behov av de hjälpmedel vi under perioden läser om. Att ha klinik med verkstad i skolan ger oss möjlighet att direkt få användning av vår teoretiska kunskap i praktiken, vilket är fantastiskt!

Studera utomlands – under en termin eller en kurs

– Jag sökte och fick ett Minor Fields Studies-stipendium. Detta stipendium ges till studenter som vill fördjupa sina kunskaper om globala utvecklingsfrågor med betydelse för den ekonomiska, sociala, politiska eller kunskapsmässiga utvecklingen i det land de åker till. Stipendiet gjorde det möjligt för mig att åka till utvecklingslandet Kiribati i Stilla havet för att göra en fältstudie under 8 veckor. På de små stillahavsöarna träffade vi och intervjuade patienter som mist benet och fått tillgång till protes för att samla in data som sedan resulterade i en kvalitativ studie. Resan gav mig insyn i en helt annan livsstil och jag lärde mig hur hjälpmedel måste anpassas på olika sätt, beroende på miljö, klimat och kultur.

En bra arbetsmarknad väntar

– Ortopedteknik är en bransch som hela tiden utvecklas och har goda framtidsutsikter både i Sverige och internationellt! Redan under mitt sista år på utbildningen fick jag flera jobberbjudanden, men jag valde att stanna kvar ett extra år för att jobba som Ordförande i Hälsosektion som är vår studerandeförening. Som ordförande ansvarar du över studenterna på Hälsohögskolan och arbetar med allt ifrån studiemiljö, utbildningsfrågor och arrangerar flera sociala evenemang. Du är i stort sett länken mellan ledningen på skolan och studenterna. Efter den erfarenheten fanns det många olika jobbalternativ för mig men jag valde att jobba som ortopedingenjör i vårt grannland Norge.

– Mitt tips till dig är att ta vara på din studietid – den går fortare än du tror!

/Josefin Lång, tidigare student på Ortopedingenjörsprogrammet (Prosthetics and Orthotics) Jönköping University

Vill du veta mer om vår utbildning till ortopedingenjör, läs mer här.

Är du intresserad av ortopedi så erbjuder vi även utbildningar till ortopedtekniker och fotortist som ligger inom samma ämnesområde.


Senast uppdaterad: 26 feb 2021

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-08-08

Företagssäljare

Fadi Abdo ville snabbt skaffa sig efterfrågad kompetens på marknaden och fann TUC och YH-utbildningen till Företagssäljare. Fadi fick jobb direkt efter examen på det företag som han valt att göra en av sina LIA-perioder på.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Diplomerad Kostrådgivare

Anna Swedrup är sedan tidigare bland annat utbildad friskvårdskonsult och massör, men kände att hon ville komplettera sin kunskap med en utbildning i Kostrådgivning från Bergklint education. Idag driver hon ett eget företag inom kostrådgivning och friskvård. 

Läs mer
Senast uppdaterad: 2019-02-27

Eslövs folkhögskola: Fritidsledare

Vill du jobba med att hjälpa individer att växa? Patrik Widstrand berättar yrket fritidsledare och utbildningen han gått på Eslövs folkhögskola. Läs mer här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in