Du har fortfarande chansen att ta del av Upskill & Reskill 2023 – ett digitalt och kostnadsfritt event!  Öppet till 26 januari 23.59

Tjej som ligger i sängen med laptop

Så hittar du pluggmotivationen efter ledigheten – 7 tips

Kan du inte få nog av sovmorgnar och slappa dagar efter ledigheten? För att komma igång med plugget igen behöver du återaktivera ditt plugg-jag och inaktivera ditt semester-jag. Här får du sju hjälpsamma tips på hur du hittar din pluggmotivation efter ledigheten.

1. Förbered din miljö

Pluggar du, likt många andra, just nu på distans? Se till att din studieplats i hemmet är så inbjudande och gynnsam som möjligt. Det kan handla om ett städat skrivbord, levande växter i din omgivning, ett nytt fräscht skrivblock, ett rent bokmärkesfält, eller ordentligt ljus när du sätter dig och börjar plugga. Se till att ställa i ordning din studieplats dagen innan så att du bara kan sätta dig och köra igång när det är dags!

2. Återinför struktur i vardagen

Bland det bästa med att vara ledig är att du inte behöver bry dig om att passa tider för deadlines, föreläsningar eller seminarier. När du är ledig kan du fokusera på att göra saker i din egen takt (kanske gärna att göra så lite som möjligt). När plugget drar igång igen behöver du återinföra struktur i din vardag för att komma tillbaka till vardagsvanor där tiden spelar roll. Börja med att ha en rutin på morgonen innan du öppnar böckerna. Att alltid bädda sängen är ett klassiskt tips för att åstadkomma dagens första slutförda uppgift och ge en belöningskänsla. En bäddad säng är dessutom en markör för ordning som är särskilt hjälpsam om du pluggar och sover i samma rum.

3. Börja dagen med mental planering

Inled pluggdagen med att ta några minuter för att tänka dig igenom dagen och vad du vill åstadkomma. Forskning visar att det här är ett effektivt sätt att återanknyta till sysselsättningen och bli mer motiverad att ta dig igenom dagen och genomföra dina uppgifter. Det kan vara att du visualiserar dagen framför dig, skapar en att göra-lista eller ringer en pluggkompis där ni båda berättar vad ni ska göra under dagen. Försök att utgå från delmål för dagen, till exempel att du ska läsa två kapitel, ta anteckningar, titta på en föreläsning och mejla din lärare med en fråga om tentan. Det räcker för att du ska komma in i pluggtänket, känna dig mer motiverad och öka chansen för att du slutför dina mål för dagen! Börjar tentan närma sig? Läs mer om de bästa tipsen inför tentaplugget här.

4. Uppskatta ledigheten

Anledningen till att det är så skönt att vara ledig är just för att det inte är normalläget. Ledigheten i sig är en belöning då vi kan ta igen oss och vila eller göra roliga saker. Visst kan det kännas som att du inte hade tackat nej till ett par veckor ledighet till, men det är faktiskt så att övergången skapar värde för den lediga tiden. Kontrasten mellan att vara upptagen och ledig gör att vi uppskattar att vara lediga, på samma sätt som vi uppskattar den ljusa sommaren mer just för att vi går igenom den mörka vintern. Det kan låta som en liten tröst, men tänk på att nästa ledighet kommer att kännas ännu härligare om du haft en produktiv period innan.

5. Undvik katastroftänk

Försök att inte ta ut något i förskott när det kommer till hur jobbigt det kommer att bli att läsa kurslitteratur hela dagarna, att behöva gå upp tidigt, och hur svår tentan kommer att vara den här terminen. Det är okej att inte vakna överlycklig över “den fantastiska dagen” som komma skall varje morgon, men var försiktig så att du inte hamnar i ett träsk av negativa tankar som slukar din motivation. Tänk att du i slutändan förmodligen kommer att lägga ner arbetet oavsett, frågan är vilken tanke som du låter driva dig. Vad motiverar dig mest: “Det här är så jobbigt, men jag måste ju….” eller “Okej, nu kör vi!”?

6. Mjukstarta

Från att du har varit helt ledig ena dagen till att plugga oavbrutet 12 timmar nästa dag är för de flesta varken en effektiv eller särskilt behaglig upplevelse. Försök att inte överskatta din produktivitet alldeles i början och gör en realistisk planering för vad du ska hinna med. Det är normalt att behöva ta sig tid till att komma in i studierna efter en lite längre tids ledighet. Om det är möjligt, försök att tillåta dig själv att ta det stegvis istället för att gå från 0 till 100. Var noga med att ta pauser och ta dig tid att slappna av och tänka på annat där studiedagen är slut.

7. Belöna dig själv

Att använda ett belöningssystem som motivation för att plugga är både effektivt och trevligt! Om du har svårt att hitta motivationen kan du prova med att muta dig själv en aning för att komma igång, och inte minst för att komma i mål. Det kan vara att du får ta en halvtimme att kolla på en serie efter att du läst några kapitel, eller att du får ta en gofika efter att skrivit ett par sidor på uppsatsen. Du kan ha både mindre belöningar efter att ha uppnått mindre delmål, eller större belöningar efter att du har blivit klar med en större uppgift – beroende på vad som motiverar dig mest!

Källor: siciencedaily.com

Senast uppdaterad: 11 nov 2022
Denice Karlsson
Digital Content Manager

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2019-06-03

Nya samarbetspartners: Att Studera!

När man ska välja utbildning dyker det ofta upp många frågor. Hur är egentligen föreläsningarna? Måste man verkligen plugga 8 timmar om dagen? Hur är studentlivet i staden och hur svårt är det att bli antagen? Podden Att Studera har, precis som vi, som syfte att hjälpa studiesugna personer att hitta rätt i utbildningsdjungeln. Därför har vi nu teamat upp!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-03-23

6 tips för dig som söker jobb

Att söka jobb kan kännas svårt och krävande, och ibland frustrerande. Många gånger ska du igenom en lång och tidskrävande rekryteringsprocess.  Vi har samlat 6 tips som hjälper dig på vägen till en anställning! Artikeln är ett gästinlägg skivet av Academic Work.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2023-01-20

Guide: Branscher som behöver kompetens

Går du i tankar på att studera och undrar hur jobbmöjligheterna ser ut inom olika branscher? Vi listar 19 branscher och yrken inom dessa med goda möjligheter för jobb, ta del av vår guide här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in