Kommer AI att ta ditt jobb? 10 utbildningar att satsa på

Vi är osäkra på framtiden med AI men en aktuell forskning visar hur den kan förändras. Här är tio utbildningsområden att satsa på om du vill hänga med i framtidens arbetsmarknad!

AI kommer inte att ta ditt jobb – låt oss börja där. Arbetsmarknaden förändras ständigt och det skapas nya yrken och utbildningar, vilket är en naturlig utveckling. I en litteraturöversikt från IFAU, Institutet för Arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, sammanfattar forskaren Georg Graetz forskning inom området. Graetz drar slutsatsen att AI mest troligt leder till ökade löneskillnader mellan yrken, snarare än minskad sysselsättning.

Arbetsmarknaden blir mer polariserad

Lågavlönade serviceyrken och högavlönade, kvalificerade yrken blir fler medan många traditionella, rutinmässiga yrken däremellan automatiseras och således inte behöver lika stor arbetskraft. Trender i andra länder visar att lönerna ökat för yrken som kräver högre utbildning – en trend som inte syns lika tydligt i Sverige där löneskillnaderna mellan yrken är relativt liten. Något Graetz menar har med lönebildning samt kollektivavtal att göra. Med det sagt tror Graetz inte att automatisering leder till minskade löner eller sysselsättning.

Här finns jobben

Hur framtidens arbetsmarknad kommer att se ut är som nämnt inte helt säkert, forskning pågår ständigt. Enligt World Economic Forums rapport Future of Jobs kommer utvecklingen på arbetsmarknaden gå snabbare än vad det går att ta fram utbildningar som är anpassade efter de nya behoven som uppstår.

Hur ska du då tänka om du står inför ditt utbildningsval nu, och vill välja en utbildning som känns aktuell, även om några år? Enligt Graetz visar tidigare forskning att det som efterfrågas av arbetsgivare är kognitiva, sociala och verbala färdigheter och det kommer rimligtvis fortsätta vara efterfrågat framöver. 

Här är utbildningarna att satsa på om du vill hålla dig aktuell på framtidens arbetsmarknad: 

🎓 Topp 5 – längre utbildningar


Georg Graetz forskar vid nationalekonomiska institutionen vid Uppsala universitet. Hela litteraturöversikten, “Technological change and the Swedish labor market”, går att läsa på uu.se. 

Källor: Uppsala universitet, World Economic Forum, Arbetsförmedlingen.


Annonser