Visa studentum.se som: Mobil

Betongingenjör

Som betongingenjör är du specialist på byggmaterialet betong och bedömer betongens egenskaper och lämplighet för olika användningsområden.

Vad jobbar en betongingenjör med?

Vill du bli specialist på byggmaterialet betong och bedöma betongens egenskaper och lämplighet för olika användningsområden? Betong är ett industriellt framtaget material och används bland annat i byggandet av broar, tunnlar och bostäder. Efterfrågan på betongingenjörer är stor och kommer bli ännu större inom en snar framtid.

I yrkesrollen ingår att leda projekt inom betongområdet, rekommendera val av material och tekniker för betongkonstruktioner. En stor del av arbetet innebär också att ha koll på lagar och regler kopplade till byggnation, att göra tekniska beräkningar, kalkylera och läsa ritningar. Betongingenjörens kompetens kommer bland annat att krävas för järnvägsunderhåll, byggandet av bostäder och vägar.

Låter betongingenjör som ett yrke för dig? Hitta din utbildning här!

Utbildningar till betongingenjör

Möt Elisabet Metasalo

Elisabet var tidigare dansare, men insåg att hon ville jobba inom samhällsbyggnad och utbildade sig till betongingenjör. Hon berättar om utbildningen och hur det är att jobba inom byggbranschen!

» Läs hela intervjun


Byggföretagen

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för 3 600 bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Organisationen verkar för att förbättra villkoren för medlemsföretag och bygg- och anläggningsbranschen i stort. Vår vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. För att det ska bli verklighet krävs att branschen är attraktiv, sund och säker – en framtidsbransch i ständig utveckling med gott anseende.


 Tillbaka till Byggföretagen

Senast uppdaterad: 09 mar 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2020-04-07

Platschef

Det finns stora möjligheter att utvecklas inom rollen som platschef. En platschef har högst ansvar ute på byggarbetsplatsen och ett omväxlande jobb. Det kräver ett bra ledarskap och en mycket god samarbetsförmåga. Platschefen bygger projektteamet av arbetsledare, yrkesarbetare och andra kompetenser såsom entreprenadingenjörer, inköpare och underentreprenörer.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-23

En entreprenadingenjörstudent berättar

Charlotta Nelly, studerar andra och sista året till Entreprenadingenjör på East Sweden Business School (ESBS), som bedriver YH-utbildning i Norrköping. Läs hela intervjun får att få veta mer om att utbilda dig till Entreprenadingenjör!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-10

Anläggningsingenjör

Vill du arbeta med samhällsutveckling och infrastruktur? Framtiden som anläggningsingenjör ser väldigt ljus ut! Som anläggningsingenjör är du en viktig nyckelperson. Du arbetar med att planera och driva framtida bostads- och infrastruktursatsningar. Det handlar även om långsiktiga storsatsningar inom kollektivtrafik, järnvägar och vägar. Ofta är det projekt med stora investeringar.
Läs mer
Recensionspolicy

recensionspolicy studentum.se

Vill du lämna en recension om en skola eller en utbildning på studentum.se? Kul! Då bidrar du med att hjälpa andra att hitta den utbildning som passar dem bäst. Läs gärna vår recensionspolicy om hur vi godkänner och publicerar recensioner.

Ladda ner recensionspolicyn här!

Nyhetsbrev
Prenumerera på nyhetsbrev om studier från studentum.se
Logga in