Betongingenjör

Vill du leda byggprojekt? En betongingenjör är specialist på byggmaterialet betong och använder sin kompetens i byggandet av bostäder och vägar. Läs mer om yrket nedan!

Vill du bli specialist på byggmaterialet betong och bedöma betongens egenskaper och lämplighet för olika användningsområden? Betong är ett industriellt framtaget material och används bland annat i byggandet av broar, tunnlar och bostäder. Efterfrågan på betongingenjörer är stor och kommer bli ännu större inom en snar framtid.

Vad jobbar en betongingenjör med?

I yrkesrollen ingår att leda projekt inom betongområdet, rekommendera val av material och tekniker för betongkonstruktioner. En stor del av arbetet innebär också att ha koll på lagar och regler kopplade till byggnation, att göra tekniska beräkningar, kalkylera och läsa ritningar.

Betongingenjörens kompetens kommer bland annat att krävas för järnvägsunderhåll, byggandet av bostäder och vägar.

Betongingenjör - hitta din utbildning här!

Möt Elisabet Metasalo

Elisabet var tidigare dansare, men har nu utbildade sig till betongingenjör. Hon berättar om utbildningen och hur det är att jobba inom byggbranschen!

» Läs hela intervjun


Förmågor & kompetenser som är bra att ha

📓 Nogrannhet

En betongingenjör jobbar att göra tekniska beräkningar, kalkylera och läsa ritningar där nogrannhet är mycket viktigt.

📢 Kommunikativ förmåga

Betongingenjörens roll är arbetsledande och planerande. Det är viktigt att kunna ge tydlig information till kollegor och medarbeterare.

💡 Problemlösningsförmåga

Vid planering och anläggning kan problem uppstå och betongingenjören måste jobba för att lösa dem så att arbetet kan fortsätta.

📋 Organisationsförmåga

En betongingenjör är ofta samordnare inom stora projekt och behöver därför kunna hålla koll på många olika saker samtidigt.

Lönestatistik för betongingenjörer

41 300 kr/månad

Statistiken hämtas från SCB:s lönesök, siffror från 2019


Utbildningar som passar för yrket:


Byggföretagen

Byggföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för 3 600 bygg-, anläggnings- och specialföretag verksamma på den svenska byggmarknaden. Organisationen verkar för att förbättra villkoren för medlemsföretag och bygg- och anläggningsbranschen i stort. Vår vision är ett hållbart samhällsbyggande i världsklass. För att det ska bli verklighet krävs att branschen är attraktiv, sund och säker – en framtidsbransch i ständig utveckling med gott anseende.


 Tillbaka till Byggföretagen


Annonser