09 apr 2020

En bygg- och anläggningsledare berättar

Dan-Axel

Dan-Axel ”Daxen” Rosendal utbildade sig på yrkeshögskola för att börja arbeta som bygg- och anläggningsledare.

Hur kommer det sig att du valde att utbilda dig och arbeta inom samhällsbyggnad och vad gjorde du innan?

– Jag arbetade som snickare i cirka 13 år, men kände att jag ville utvecklas och ta mig vidare. En dag dök möjligheten upp – och då tog jag den.

Vilken utbildning gick du och när tog du examen/började du jobba?

– Jag har en yrkeshögskoleexamen från utbildningen Bygg- och anläggningsledare i Uddevalla, jag fortsatte med mitt jobb som platschef under utbildningen och ett halvår efter fick jag chansen att jobba med kalkyler och anbud. Något som jag tycker är bra med utbildningen är LIA (lärande i arbete/praktik). I och med denna så får man en god möjlighet att känna på hur det är i verkligheten.

Vad är speciellt med en YH-utbildning?

– Det märks att näringslivets efterfrågan har format utbildningen, då alla kurserna är branschspecifika och vi får fördjupade kunskaper i vissa delar.  En annan fördel är att just denna utbildningen läses på halvfart, vilket gör att man kan jobba samtidigt även om det är tufft med två kvällar i veckan under två år.

Varför man ska välja byggbranschen?

– Att det finns så mycket att lära sig! Man får kunskap och en stor portion av social tillfredsställelse samtidigt.

Vad gör en Kalkylator?

– Jag tar fram kalkyler och lämnar anbud, stora som små. Som exempel var jag nyligen delaktig i Brixlys anbud gällande ramavtal för förskolor, något som vi blev tilldelade!

Vem passar yrket för?

– Den som är engagerad och besitter sunt förnuft.

Vad vill du göra om fem år?

– Det som jag gör idag.

Är du intresserad av att jobba som bygg- och anläggningsledare? Hitta en utbildning:

Bygg- och anläggningsledare


Byggföretagen

Senast uppdaterad: 09 apr 2020

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2021-03-10

Platschef

Vill du jobba inom en ledande position inom byggbranschen? Som platschef leder du projektteamet och arbetet. Läs mer om vilka arbetsuppgifter en platschef har och vilken lön du kan förvänta dig! En platschef har högst ansvar ute på byggarbetsplatsen och ett omväxlande jobb. Det kräver ett bra ledarskap och en mycket god samarbetsförmåga. Platschefen bygger projektteamet av arbetsledare, yrkesarbet ...
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-03-20

Från dansare till betongingenjör

Elisabeth Metasalo var tidigare dansare, men insåg att hon ville jobba inom samhällsbyggnad och utbildade sig till betongingenjör. Hon berättar om utbildningen och hur det är att jobba inom byggbranschen! Berätta lite om dig själv! -Jag är 31 år, bor i Stockholm med min sambo och tre barn. Jag spenderar mestadels av min lediga tid med barnen och deras aktiviteter, om jag inte tränar själv.
Läs mer
Senast uppdaterad: 2020-04-03

Järnvägsingenjör

Är du nyfiken på hur järnvägen fungerar som transportsystem – ur ett tekniskt, ekonomiskt, miljö- och trafiksäkerhetsmässigt perspektiv? Läs mer om hur det är att jobba som järnvägsingenjör här!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in