Luleå: Sveriges åttonde bästa studentstad 2024

Med stora möjligheter till både extrajobb och praktikplats och ett stort utbud av studentaktiviteter utses Luleå till Sveriges åttonde bästa studentstad. 

Luleå Norra hamn

I år tar sig Luleå in på listan och kniper plats nummer åtta över Sveriges tio bästa studentstäder. Luleå rankar högt i fyra av nio parametrar och är bland topp tio över möjligheten att hitta praktikplats och utbud av studentaktiviteter. Läs mer om vad det är som gör Luleå till en av Sveriges bästa studentstäder 2024. 


🏙️

Antal invånare

79 409

💸

Genomsnittlig månadslön

30 333 kr

🏠

Trygghetsnivå boende

Medel

*Läs mer här


Goda möjligheter att hitta praktikplats

I Luleå är det enkelt för dig som student att hitta en praktikplats. Antal lediga praktikplatser i relation till antal studenter ligger över rikssnittet, vilket gör Luleå till en bra stad att studera i om du planerar att praktisera under din utbildning. Luleå tekniska universitet har ett nära samarbete med näringslivet som förutom praktik även kan leda till sommarjobb, ex-jobb och jobb efter utbildningen.  

Att göra praktik under din utbildning ger dig både viktiga och praktiska erfarenheter samtidigt som du får värdefulla kontakter i branschen. Du får även möjlighet att bilda dig en uppfattning om hur det är arbeta med det yrke som du utbildar till dig och det är dessutom en bra merit när du söker jobb efter utbildningen.  

Blomstrande studentliv med många aktiviteter

Luleå hamnar på plats fem när det kommer till utbud av studentaktiviteter. Som student på Luleå tekniska universitet erbjuds du nio av elva aktivitetsområden. Luleå studentkår består av fem sektioner som tillsammans försöker skapa ett socialt liv för alla studenter utanför studierna.  

Här finns bland annat nattklubb, pub, restaurang och gym och årligen arrangeras flera banketter och sittningar. Och som universitetet själv uttrycker det – snön finns i norr! För den som tycker om vinteraktiviteter är Luleå en passande stad att plugga i. Här finns skidspår, backar och isbanor som håller öppet hela säsongen.  

Svårt att hitta studentboende

Tyvärr är det inte helt lätt att hitta studentboende i Luleå. Det kommunala bostadsbolaget Lulebo uppskattar att det tar en till tre månader att få ett studentboende just nu, men enligt Studentbostadsservice, som drivs av studentkåren, tar det en termin.  

Om du som student kan tänka dig att bo i korridor uppger studentkåren däremot att det finns en relativt stor chans att få ett boende relativt snabbt. Lulebo har byggt om en andel korridorsrum till mindre möblerade lägenheter och det har byggts 24 nya studentlägenheter runt campus. Fler korridorsrum håller på att byggas, men studentkåren önskar även att befintliga studentlägenheter renoveras.

Hitta extrajobb vid sidan av studierna

För dig som vill dryga ut CSN och tjäna lite extra pengar vid sidan av studierna finns det stora möjligheter att hitta ett extrajobb i Luleå. Antal lediga extra/deltidsjobb i relation till antal invånare ligger över rikssnittet. Förutom att du får extra pengar i plånboken, bygger du även på ditt cv och skapar ett kontaktnät. Det är dessutom är ett bra sätt att träffa nya vänner på om du är ny i staden. 

Se alla utbildningar i Luleå här

Källor: arbetsförmedlingen.se, indeed.com, sfs.se, ltu.se, lulea.se

Josephine Lindgren

Josephine Lindgren

Digital Project Manager (Visa mer)
Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år. (Mindre)

Om

Josephine Lindgren arbetar som Digital Project Manager på studentum.se. Förutom att skriva informativa artiklar om studierelaterade ämnen leder hon även digitala projekt och arrangerar events. Josephine bor i Stockholm, men kommer ursprungligen från Luleå. Hon har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap med inriktning journalistik från Luleå tekniska universitet. Förutom att jobba som journalist har hon även arbetat för olika näringslivsorganisationer och bott i London i fem år.

Annonser