Gävle: Sveriges tionde bästa studentstad

Med sitt rika utbud av upplevelser och cykelavstånd till det mesta kniper kaffestaden Gävle tionde plats i vår topplista. Kan Gävle möjligtvis vara studentstaden för dig? 

Stadsvy över Gävle

Residensstaden i Gävleborg är studentstaden som klättrar in på tionde plats. Gävle var senast med på vår lista år 2021 och intog då en sjätte plats. Konkurrensen är hög när det gäller vilken stad som är Sveriges bästa studentstad. Men, med sina smidiga kommunikationer och det breda utbudet av upplevelser och aktiviteter i staden tar Gävle en välförtjänt plats på topplistan 2024.


🏙️

Antal invånare

103 563

💸

Genomsnittlig månadslön

29 633 kr

#13 i Sverige

🏠

Trygghetsnivå boende

Medel

*Läs mer härSmidiga kommunikationer

I vår undersökning har det framkommit att kommunikationer rankas som den viktigaste parametern när det gäller att välja studentstad. Gävle är en av de städer som hamnar i topp när det kommer till goda kommunikationer. Med sina fyra tågriktningar är det enkelt att transportera sig till och från staden. Gävleborna är även väldigt nöjda med sin kollektivtrafik, där nöjdheten ligger lite över rikssnittet. Som student har du möjlighet att få rabatterat pris på både månadskort och enkelresor.

Gävle har dessutom smidiga cykelbanor där du, från campus, kan cykla längs med Kungsbäcksvägen för att komma in till Gävles stadskärna. Gävles stadspark, den fina Boulognerskogen ligger även granne med campus och där kan du hitta allt från café, badplats, frisbeegolfbana till fina promenadstråk.

Rik på upplevelser

Gävle kan också erbjuda ett brett utbud av aktiviteter och upplevelser i staden. Det finns möjlighet att uppleva både sport, musik och kultur i form av ishockey, symfoniorkestrar, museer och teatrar. Staden har även många omtyckta restauranger och pubar som du kan besöka och under sommartid kan du slå dig ned på en av de populära uteserveringarna längs med Södra Kungsgatan.

Hög konkurrens om extrajobben

Funderar du på att söka extrajobb vid sidan av studierna kan du komma att stöta på en del konkurrens i Gävle. I relation till hur många invånare som finns i staden ligger Gävle långt under rikssnittet när det kommer till utbudet av lediga extrajobb. Det råder alltså hög konkurrens om att hitta ett jobb vid sidan av studierna. Det kan därför vara bra att vara ute i tid när det gäller att söka extrajobb. Ett tips är att kontakta företagen direkt och fråga om de är i behov av extrapersonal.


Relativt goda förutsättningar för boende

Förutsättningarna för att få tag på ett studentboende i Gävle är relativt goda enligt SFS Bostadsrapport. Majoriteten av studenterna blir erbjudna ett boende omgående eller inom en månad efter terminsstart. Något som gör att Gävle hamnar på en medelnivå gällande tryggheten är de hyreshöjningar som varit. Hyran ökade med cirka tre procent vid den senaste förhandlingen, vilket har lett till att fler studenter passar på att bo ho sina föräldrar eller pendlar till campus.  Hyran för ett studenboende ligger på cirka 4000–5 000 kronor per månad. Det förekommer studentboende med 10-månadershyra men merparten har 12-månadershyra. 

Hitta din utbildning i Gävle här

Källor: SFS Bostadsrapport 2023, gavle.se, hig.se


Annonser