Sundsvall: Sveriges femte bästa studentstad

Stora karriärmöjligheter, många extrajobb och tryggt studentboende – välkommen till Sundsvall, Norrlands bästa studentstad 2024.

Stadsvy över Sundsvall

I år gör Sundsvall en stark comeback på listan över Sveriges bästa studentstad. Men en femteplats representerar staden Norrlands högsta placering årets topplista. 

Sundsvall är en mångsidig stad belägen mellan två berg på Västernorrlands kust mot Bottenhavet. Staden kan beskrivas som både en storstad och en småstad på samma gång. Å ena sidan har du generösa shoppingmöjligheter i Birsta City och tillgång ett fartfyllt nöjesliv med allt från sportevenemang på NP3 Arena till musikupplevelser på livescenen Club Deströyer. Å andra sidan är Sundsvall en stad med märkbar närhet till naturen som blivit tilldelad priset Sveriges friluftskommun två gånger sedan 2010. 


🏙️

Antal invånare

99 427

💸

Genomsnittlig månadslön

30 825 kr

#5 i Sverige

🏠

Trygghetsnivå boende

Hög

*Läs mer här


Näst bäst karriärmöjligheter i landet 

Att ha möjlighet att stanna kvar och arbeta i staden efter studierna är enligt vår undersökning studenternas tredje viktigaste prioritering i valet av studentstad. I parametern karriärmöjligheter har vi rankat studentstäderna utifrån den genomsnittliga månadslönen kombinerat med utbudet av lediga jobb i relation till stadens storlek. Med norra Sveriges största arbetsmarknad placerar sig Sundsvall på en imponerande andraplats i landet för den här parametern. Så, för dig som är sugen på att stanna i Västernorrlands största tätort och jobba är Sundsvall en riktigt stark kandidat till att bli din studentstad. 

Inte helt sömlösa kommunikationer 

När det kommer till kommunikationer inom staden tappar Sundsvall en del poäng på grund av att man inte erbjuder resenärer studentrabatt på vare sig enkelbiljetter eller periodbiljetter. Istället är rabattsystemet uppdelat på ålderskategorier. Sundsvallsbornas betyg till kollektivtrafiken ligger strax under rikssnittet vilket också bidrar till att kommunikationer inte utgör Sundsvalls starkaste parameter i år. Inte heller på cykelfronten ligger staden i topp enligt Cykelfrämjandets senaste cyklistbarometer, som ger Sundsvall ett C i betyg på betygsskalan A–F. 

Däremot kan du som vill resa utanför staden smidigt ta tåget från någon av stadens två tågstationer. Bara 10 minuters promenad från campus ligger Sundsvall västra station, och cirka två kilometer från campus hittar du Sundsvalls centralstation. 

Många extrajobb 

I linje med det gedigna utbudet av lediga jobb i staden finns det också goda chanser till att jobba extra vid sidan av studierna. Möjlighet till extrajobb är den andra av stadens riktigt starka parametrar – här placerar sig Sundsvall på en tredjeplats bland landets studentstäder. Att kunna landa ett extrajobb under studietiden är studenternas näst viktigaste parameter enligt vår undersökning och väger därför extra tungt i den totala rankningen. 

Tryggt boende  

Om du oroar dig över att hitta boende under dina studieår är Sundsvall ett klokt och tryggt val av studentstad. Enligt studentkåren får alla studenter boende innan terminsstart. För dig som kommer från en stad utanför Sundsvall och Timrå kommun och studerar på minst halvfart finns bostadsgaranti. Hyran för ett kommunalt studentboende ligger i genomsnitt på 4 000 kronor per månad med 10-månadershyra. Genom det privata bostadsbolaget K2A kan du få ett korridorsrum för 3 000–4 000 kronor per månad eller en lägenhet för 5 000 kronor per månad med 12-månadershyra. 

Hitta din utbildning i Sundsvall här 

Källor: miun.se, naturvardsverket.se SFS bostadsrapport 2023, Cyklistvelometern 2022, Kollektivtrafikbarometern 2022 

Denice Karlsson

Denice Karlsson

Digital Content Manager (Visa mer)
Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton. (Mindre)

Om

Denice Karlsson jobbar som Digital Content Manager på studentum.se med visionen att hjälpa alla i Sverige att hitta rätt eftergymnasial utbildning. Med en bakgrund inom humaniora och ett stort intresse för språk skriver Denice informativa och inspirerande artiklar om utlandsstudier, antagning, behörighet och andra studierelaterade ämnen på studentum.se. Utöver skribent är hon även projektledare för sajtens årliga målgruppsundersökning Studentrapporten. Denice är bosatt och jobbar i Stockholm men kommer ursprungligen från Borlänge. Hon har en masterexamen i humaniora med inriktning retorik från Uppsala Universitet och har även studerat kommunikation vid California State University i Fullerton.

Annonser