Visa studentum.se som: Mobil

Uppsala: Sveriges sjunde bästa studentstad 2022

Uppsala är den medeltida studentstaden som erbjuder Sveriges bästa studentliv. Tillsammans med bredden av utbildningar på avancerad nivå och utbudet av sport- och fritidsaktiviteter placerar sig Uppsala på sjunde plats bland Sveriges bästa studentstäder.

Uppsala universitet grundades redan 1477 och har idag hela 50 000 studenter. Uppsala utmärker sig som studentstad på grund av sitt rika studentliv men är också Sveriges enda studentstad som erbjuder utbildningar på avancerad nivå inom alla 18 utbildningsområden. Läs mer om varför du ska välja att studera i den klassiska studentstaden Uppsala!


🏙️

Antal invånare

236 509

💸

Genomsnittlig månadslön

27 200 kr

🏠

Trygghetsnivå boende

Medel

*Läs mer här


Störst bredd av utbildningsområden på avancerad nivå

Uppsala är den enda studentstaden där du hittar utbildningar på avancerad nivå inom alla 18 utbildningsområden. Om du planerar att fortsätta dina studier på avancerad nivå eller redan har en kandidatexamen är Uppsala ett bra val av studentstad. Oavsett om du vill studera socialt arbete, ekonomisk historia eller utbilda dig till specialistsjuksköterska finns det en utbildning för dig. 

I Uppsala finns det också goda möjligheter för dig som vill fortsätta inom akademin genom att forska. Uppsala universitet erbjuder forskarutbildning inom 199 olika forskarutbildningsämnen.

Sveriges bästa studentliv

Uppsala tar hem förstaplatsen i parametern studentlivet. Med sina 13 nationer och sex studentkårer erbjuder Uppsalas nationsliv elva (av totalt elva) aktivitetsområden. På nationerna kan du bland annat äta frukost och lunch, besöka pubar och restauranger samt gå på sittningar och klubbar. Det rika studentlivet är perfekt att träffa nya vänner när du är ny student i Uppsala. Många av nationerna har också föreningar du kan engagera dig inom.

Boendesituationen i Uppsala har förbättrats

Jämfört med 2020 har bostadssituationen för student i Uppsala förbättras. Enligt SFS bostadsrapport är trygghetsnivån för boende i staden på medelnivå, vilket innebär studenter kan få ett studentboende som gäller under hela studieperioden någon gång under höstterminen. Under 2020 och 2021 byggdes det 403 nya studentbostäder i Uppsala och fler byggprojekt är på gång.

Det finns fortfarande en viss oro kring studentboende för studenter i Uppsala då det är hög konkurrens i början av terminen. Höga hyror är också något som skapar stress. När många studenter återgår till klassrumsundervisning och nya studenter tillkommer finns det också en risk att konkurrensen på bostadsmarknaden ökar.

En studentstad för dig som gillar sport- & fritidsaktiviteter

Uppsala är en stad med många sport- och fritidsanläggningar och sett till utbudet av verksamheter erbjuder staden nio av elva möjliga, vilket är högre än rikssnittet. I Uppsala kan du exempelvis åka skidor i elljusspår, simträna och åka långfärdsskridskor. Är du intresserad av att titta på sport kan du se Sirius spela hemmamatcher i Allsvenskan. Är du basketinstresserad? Då kan du se Uppsala baskets damer som spelar i högsta ligan!

Flera av nationerna i Uppsala har även sportföreningar som du kan delta i, kanske vill du spela innebandy, basket eller gå med i ett fotbollslag? Oavsett kan du hitta en sportförening som passar dig!

Se alla utbildningar i Uppsala här!

Senast uppdaterad: 14 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-02-14

Linköping: Sveriges sjätte bästa studentstad 2022

Bra karriärmöjligheter, kommunikationer och utbud av utbildningar på avancerad nivå är några av anledningarna till att Linköping intar plats sex på listan över Sveriges bästa studentstäder 2022.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Vilken är Sveriges bästa studentstad 2022?

Vilken är den bästa studenstaden egentligen? Vi på studentum.se har svaret! Vi har listat Sveriges tio bästa studentstäder och hoppas att vi därmed kan underlätta ditt val av studentstad. Se hela topplistan här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Sundsvall: Sveriges nionde bästa studentstad 2022

Sundsvall placerar sig på topp tio i hela fem av nio parametrar i undersökning Sveriges bästa studentstad 2022. I staden finns det stora möjligheter för dig som student att jobba extra, hitta ett boende snabbt och utöva sport- och fritidsaktiviteter. Läs mer om varför Sundsvall är Sveriges nionde bästa studenstad 2022!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in