Visa studentum.se som: Mobil
Vy över Borås

Borås: Sveriges åttonde bästa studentstad 2022

I år tar sig Borås in på topplistan och landar på plats åtta över Sveriges tio bästa studentstäder! Bra kommunikationer, tryggt boende och bra praktikmöjligheter är några av anledningarna till att staden utses till Sveriges åttonde bästa studentstad.

I år tar sig Borås in på topplistan och landar på plats åtta över Sveriges tio bästa studentstäder! Bra kommunikationer, tryggt boende och bra praktikmöjligheter är några av anledningarna till att staden utses till Sveriges åttonde bästa studentstad. Läs mer om varför Borås är Sveriges åttonde bästa studentstad!


🏙️

Antal invånare

114 083

💸

Genomsnittlig månadslön

27 292 kr

🏠

Trygghetsnivå boende 

Hög

*Läs mer här


Trygg boendesituation

I Borås bedöms trygghetsnivån för boende vara hög. Enligt SFS bostadsrapport 2021 är det lättare att få boende i Borås som student, jämfört med tidigare år. Du kan få ett permanent boende i staden vid början av terminen. För studenter finns inget kösystem, utan ges löpande besked av bostadsbolagen. Det byggs dessutom ett hundratal nya bostäder till 2022.

Du kan förvänta dig att hitta en studentbostad nära campus eller centralt i staden, mindre än 15 minuters cykelväg från Högskolan i Borås. Hyrorna kan variera men brukar ligga på ungefär 4 000 kronor i månaden.

Bra tillgång till kommunikationer

Stadslivet i Borås ligger under rikssnittet baserat på tillgång till uteliv som pubar, barer och restauranger. Däremot är det lätt att resa från och till Borås med tåg (kanske till storstaden Göteborg som ligger knappa timmen bort med tåg?). Inom staden ligger nöjdheten bland resenärer i kollektivtrafiken i Borås nästintill i nivå med rikssnittet. Att det även finns studentrabatt på periodbiljetter i kollektivtrafiken gör att Borås hamnar på en tionde plats i parametern kommunikationer.

Stora möjligheter att hitta praktikplats

Borås har de tredje bästa praktikmöjligheterna i landet, bara Stockholm och Lund placerar sig högre i den här parametern. Baserat på antalet annonserade praktikplatser i relation till antal invånare ligger Borås långt över rikssnittet. Du har alltså stora chanser att hitta en praktikplats under din studietid i Borås.

En stad för den sportintresserade studenten

Om du är intresserad av sport och fritidsaktiviteter kan du säkerligen hitta något att göra i Borås. Staden är Sveriges sjunde bästa utifrån en kombination av kostnad per invånare som läggs på fritidsverksamhet, utbud och antal anläggningar i relation till stadens invånare. På samtliga tre delar ligger Borås över rikssnittet. För studenter finns även ett stort utbud av aktiviteter som arrangeras av studentkåren. För dig som är intresserad av sportevenemang kan du se elitlag spela på hemmaplan i Borås i till exempel fotboll och basket: IF Elfsborgs herrlag i Allsvenskan och Borås Basket på både herr- och damsidan i Svenska Basketligan.

Se alla utbildningar i Borås här!

Senast uppdaterad: 14 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-02-14

Göteborg: Sveriges tredje bästa studentstad 2022

Göteborg rankar högt inom många områden och placerar sig på topp tio i fem av nio parametrar – därför intar Göteborg tredje plats bland Sveriges bästa studentstäder 2022!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Vilken är Sveriges bästa studentstad 2022?

Vilken är den bästa studenstaden egentligen? Vi på studentum.se har svaret! Vi har listat Sveriges tio bästa studentstäder och hoppas att vi därmed kan underlätta ditt val av studentstad. Se hela topplistan här!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Sundsvall: Sveriges nionde bästa studentstad 2022

Sundsvall placerar sig på topp tio i hela fem av nio parametrar i undersökning Sveriges bästa studentstad 2022. I staden finns det stora möjligheter för dig som student att jobba extra, hitta ett boende snabbt och utöva sport- och fritidsaktiviteter. Läs mer om varför Sundsvall är Sveriges nionde bästa studenstad 2022!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in