Visa studentum.se som: Mobil

Stockholm: Sveriges andra bästa studentstad

Landets bästa kommunikationer och störst möjlighet till studier på avancerad nivå är några av anledningarna till att Stockholm är Sveriges näst bästa studentstad 2022.

Stockholm intar andraplatsen på topplistan över Sveriges bästa studentstäder 2022. Huvudstaden placerar sig på plats ett inom både kommunikationer och möjlighet till masterutbildning. Stockholm rankar högt inom många områden och placerar sig på topp fem i sex av nio parametrar. Läs mer om varför Stockholm är Sveriges näst bästa studentstad 2022!


🏙️

Antal invånare

2 408 360

💸

Genomsnittlig månadslön

33 755 kr

#1 i Sverige

🏠

Trygghetsnivå boende

Låg

*Läs mer här


Bäst kommunikationer i landet

Stockholm central är en av Nordens mest trafikerade järnvägsstationer och härifrån kan du utan problem resa i princip var som helst i Sverige med tåg. Bra kommunikationer till staden är perfekt för dig som vill flytta från din hemstad till Stockholm och fortfarande kunna resa hem för att besöka vänner och familj.

Du kan enkelt ta dig runt i Stockholm via tunnelbana eller buss. Kollektivtrafiken sköts av SL och nöjdheten bland resenärer ligger på en medelnivå i jämförelse med andra delar av landet. Via SL får du studentrabatt på både enkelresor och månadskort. En biljett som gäller i 75 minuter betalar du som student 26 kr istället för 39 kr. För ett månadskort är normalpris 970 kr, men som student betalar du 650 kr. En stor fördel för att få studentbudgeten att gå ihop!

Svårt att få boende 

I Stockholm är konkurrensen på bostadsmarknaden tuff, även för studentbostäder. Många valde att studera på distans under coronapandemin, vilket gjorde att det under en period var lättare än vanligt att få boende i staden. Däremot kan det leda till att konkurrensen blir ännu större när studenterna börjar återgå till klassrumsundervisning. Antalet studieplatser har också ökat vilket gör att Stockholm har fler studenter än tidigare.

För en studentlägenhet behöver du köa i genomsnitt fem–sex år och hyrorna kan ligga på 5 000–10 000 kr per månad, beroende på om du har första- eller andrahandskontrakt. För dig som vill studera i Stockholm är det en god idé att utnyttja ditt kontaktnät och undersöka olika plattformar för att hyra ett rum eller en lägenhet under studietiden.

Staden för dig som vill studera på avancerad nivå

Stockholm har det största utbudet i Sverige för utbildningar på avancerad nivå. En kombination av antal program och utbildningsområden är vad som ger Stockholm förstaplatsen för parametern master- och forskarutbildning. I staden hittar du hela 263 olika program på avancerad nivå, inom 16 (av totalt 18) olika utbildningsområden. Om du planerar att fortsätta dina studier på avancerad nivå eller redan har en kandidatexamen är Stockholm ett bra val av studentstad oavsett vilket område du vill studera vidare inom.

Stort utbud av praktikplatser

För dig som vill göra praktik under din utbildning erbjuder Stockholm många alternativ. I Sveriges enda miljonstad finns mängder av företag och organisationer som erbjuder praktikplats för studenter. I relation till antalet invånare hamnar Stockholm på en andraplats över städer med bäst möjlighet till praktikplats.

I Stockholm finns det även bra karriärmöjlgheter efter att du har fått din utbildning. Staden har Sveriges högsta genomsnittliga månadslön på 33 755 kr och ligger strax över rikssnittet när det gäller antal lediga jobb i relation till antalet invånare.

Se alla utbildningar i Stockholm här!

Senast uppdaterad: 14 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-02-14

Umeå: Sveriges fjärde bästa studentstad 2022

Umeå rankar högt inom flera områden som studentstad, bland annat möjlighet till extrajobb, masterutbildning och utbud av sport och fritid. Det gör Umeå till Sveriges fjärde bästa studentstad 2022!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Borlänge: Sveriges tionde bästa studentstad 2022

Kort bostadskö, bra möjligheter till extrajobb och ett rikt stadsliv är några av anledningarna till att Borlänge tar sig in på tionde plats på listan över Sveriges bästa studentstäder 2022.

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Göteborg: Sveriges tredje bästa studentstad 2022

Göteborg rankar högt inom många områden och placerar sig på topp tio i fem av nio parametrar – därför intar Göteborg tredje plats bland Sveriges bästa studentstäder 2022!

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in