Visa studentum.se som: Mobil

Sundsvall: Sveriges nionde bästa studentstad 2022

Sundsvall är den lilla storstaden i norr med både till närhet  bad och skidbackar. Det som utmärker Sundsvall som studentstad är bra möjligheter till extrajobb, tryggt boende och ett brett utbud av sport- och fritidsaktiviteter. Sundsvall kammar hem en niondeplats bland Sveriges bästa studentstäder 2022!

Sundsvall placerar sig på topp tio i hela fem av nio parametrar i undersökning Sveriges bästa studentstad 2022. I staden finns det stora möjligheter för dig som student att jobba extra, hitta ett boende snabbt och utöva sport- och fritidsaktiviteter. Läs mer om varför du ska välja just Sundsvall som studentstad!


🏙️

Antal invånare

99 386

💸

Genomsnittlig månadslön

29 175 kr

#5 i Sverige

🏠

Trygghetsnivå boende

Hög

*Läs mer här


Stort utbud av extrajobb

Möjlighet till ett extrajobb vid sidan av studierna är, enligt studenterna själva, den tredje viktigaste parametern när de väljer studentstad. Om du väljer att studera i Sundsvall finns det bra möjligheter för dig att hitta ett extrajobb. Baserat på antalet annonserade extra- och deltidsjobb i relation till antal invånare placerar sig Sundsvall på tredje plats bland Sveriges studentstäder.

Att jobba extra under studierna är ett bra sätt för dig som är student att dryga ut studentbudgeten. Det ger dig även praktisk erfarenhet och kontakter inom arbetslivet inför din framtida karriär. 

Tryggt studentboende i Sundsvall

I Sundsvall finns ett bra utbud av studentbostäder, bostadsbolaget Mitthem har till och med en bostadsgaranti för alla studenter som söker boende innan den 12 augusti. Även de studenter som hör av sig senare får boende inom en månad. Enligt SFS bostadsrapport från 2021 så fick alla studenter som sökte boende innan det datumet (och uppfyllde kraven) ett boende. Nästa år kommer det även byggas 300 nya studentbostäder i staden, vilket kommer leda till ett överskott av studentbostäder i Sundsvall.

För att hyra ett studentrum får du betala 2 600 kronor och uppåt per månad och hyran för ett eget boende i en två ligger på cirka 5 000 kronor. Mitthem har även två hyresfria månader på sommaren. De flesta studentbostäderna ligger nära campus och några ligger cirka 2 km bort.

Bra praktikmöjligheter i Sundsvall

Att göra praktik under utbildningens gång är ett bra sätt att komma in på arbetsmarknaden och samtidigt samla på dig praktisk erfarenhet. I Sundsvall är 

antal annonserade praktikplatser i relation till antal invånare över rikssnittet och placerar staden på sjätte plats bland Sveriges studentstäder. 

Enligt studenterna själva är den viktigaste parametern för en bra studentstad karriärmöjligheter efter utbildningen och även här levererar Sundsvall. Den genomsnittliga månadslönen ligger på 29 175 kronor per månad, strax över rikssnittet. Antal lediga jobb i relation till antal invånare ligger även det över rikssnittet. Sammantaget placerar sig Sundsvall på tionde plats bland studentstäder med bäst karriärmöjligheter.

Studentstaden för dig som är sportintresserad 

Gillar du att hålla på med sport och träning på din fritid? Då är Sundsvall studentstaden för dig! Staden placerar sig på sjätte plats bland de studentstäder som erbjuder störst utbud av sport- och fritidsaktiviteter. Sundsvall ligger över rikssnittet sett till kostnad per invånare som läggs på fritidsverksamhet och utbudet av verksamheter som idrottshallar, fotbollsplaner och ishallar. På vintern kan du exempelvis åka längdskidor eller slalom och på sommaren finns det hela 36 badstränder att välja mellan!

Om du är intresserad av ishockey kan du gå på Timrå IK:s hemmamatcher i staden. Är du mer en fotbollsperson? Då kan du gå på GIF Sundsvalls matcher på hemmaarenan Idrottsparken/NP3 Arena.

Se alla utbildningar i Sundsvall här!

Senast uppdaterad: 14 feb 2022

Du kanske också är intresserad av:

Senast uppdaterad: 2022-02-14

Stockholm: Sveriges andra bästa studentstad

Stockholm rankar högt inom många områden och placerar sig på topp fem i sex av nio parametrar – därför intar Stockholm andra plats bland Sveriges bästa studentstäder 2022!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Göteborg: Sveriges tredje bästa studentstad 2022

Göteborg rankar högt inom många områden och placerar sig på topp tio i fem av nio parametrar – därför intar Göteborg tredje plats bland Sveriges bästa studentstäder 2022!

Läs mer
Senast uppdaterad: 2022-02-14

Linköping: Sveriges sjätte bästa studentstad 2022

Bra karriärmöjligheter, kommunikationer och utbud av utbildningar på avancerad nivå är några av anledningarna till att Linköping intar plats sex på listan över Sveriges bästa studentstäder 2022.

Läs mer
Nyhetsbrev
Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att få inspiration och hjälp inför ditt utbildningsval!
Logga in